"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. június 30., csütörtök

~ HABOS RIBIZLIS PITE ~















Ilyenkor nyáron, amikor a pácienseink kezelésre érkeznek, szoktak kényeztetni minket saját termesztésű gyümölcsökkel. Ki tálkával érkezik, ki pedig egy egész kosárral. Szeretnek minket asszisztensnőket, és így hálálják meg a munkánkat. Mi nagyon örülünk neki, hiszen bármikor jól jön, egy-egy adag frissen szedett gyümölcs. Most éppen egy kilónyi ribizlivel leptek meg, csak úgy piroslottak az apró gyümölcsgyöngyök a kosárkában. Rögtön anyukám egyik receptje jutott róla az eszembe... Gyerekként nagyon sokat ettem ebből a sütiből, anyu sokszor megsütötte. Emlékszem ki sem hűlt, de már ott türelmetlenkedtem a tepsi mellett, alig vártam, hogy anyu felkockázza végre. A tésztája kissé omlós-vajas, a habja édeskés, a sült ribizli pedig fanyar rajta. Ez a három ízkombó aztán egyként teljesedik ki a kóstolásakor. Szerintem nagyon finom...


Hozzávalók a tésztához: 3 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 9 evőkanál olaj / kb. 60 gr. /, 9 evőkanál tej / kb. 60 gr. /, 6 evőkanál liszt / kb. 8 dkg /, 1/2 kávéskanál sütőpor, csipet só. Továbbá: 3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 35-40 dkg piros ribizli.

 
 A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután hozzáadjuk az olajat, a tejet és elkeverjük. Ez után hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Alaposan, simára keverjük a masszát. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy kb. 20X30 cm-es tepsit és a masszát belesimítjuk. 175 C-on, kb. 15-18 perc alatt, világosra sütjük benne a tésztát. Míg sül a tészta alap, addig leszemezzük a ribizlit, megmossuk, majd papírtörölközőn leitatjuk róla a nedvességet. A fehérjét kemény habbá felverjük a cukorral. A sütialapot kivesszük a sütőből, rákenjük a tojáshabot, majd megszórjuk a hab tetejét a ribizlivel. A süteményt visszatesszük a sütőbe, mérsékeljük alatta a tüzet 120 °C-ra és tovább sütjük, inkább már csak szárítjuk a süteményt / kb. 10-12 perc /. Ha elkészült, kihűtjük és felkockázva tálaljuk.





2016. június 23., csütörtök

~ CITROMOS KROKETT SAJTTAL TÖLTVE ~















Újkrumpliból főztem ma krumplifőzeléket és ahhoz sütöttem ezeket a ropogós kroketteket. Hogy meglepetés érje a csapatot, elrejtettem bennük egy egy darabka sajtot is. Már napok óta nyúztak a krumplifőzelékért fasírttal, gondoltam akkor legyen... Szegényes étel, de nálunk nagy kedvenc. De kizárólag ilyen párosításban. Valahol megértem őket, mer tényleg finom. A főzeléket simán tejföllel és babérlevéllel készítem, csipetnyi pirospaprikával. Viszont a krokett nem hagyományos fűszerezésű és nincs benne se tojás, se hagyma. Csak só, bors és citrom... Finom és különleges.


Hozzávalók: 1/2 kg darált hús, 1 zsemle, 15 dkg Trappista sajt, só, őrölt fekete bors, 1/2 citrom leve és reszelt héja. Töltelék: Kb. 15 dkg trappista sajt. Forgatáshoz: zsemlemorzsa.


A zsemlét vízben megáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, a sajtot lereszeljük. A húst tálba tesszük és hozzáadjuk a reszelt sajtot, a kinyomott zsemlét, ízlés szerint sót, őrölt borsot és a citromlevet a reszelt héjával. Alaposan kidolgozzuk. A sajt másik felét ujjnyi csíkokra felvágjuk. Vizes kézzel, oválisra formázunk egy darabka húsmasszát, majd a sajtot rátesszük és jól köré hengergetjük a húst.
 

 
 A kész krokettet zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük. 


Mikor kisültek, papírtörölközőre szedjük őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk. Főzelékhez feltétként vagy salátához tálaljuk mártásokkal.





2016. június 21., kedd

~ ISTENI TÚRÓS ~













Van úgy, hogy egy ételt átkeresztelek. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy nem tetszik a neve. Így voltam ezzel a süteménnyel is, a Szalalkális túróssal...  Gyerekkorom régi süteménye. Emlékszem, Mama amikor sütötte, olyan szúrós szag volt tőle a konyhában, mondtam is neki mindig, - Mama, ennek a sütinek fura a szaga, de mikor elkészül akkor olyan nagyon finom lesz!... Konkrétan kémiai hadviselés megy végbe a konyhában amikor sül, úgy hogy nem árt, ha a család távol van ekkor... A süti már már klasszikusnak is nevezhető és tényleg nagyon finom. A szalalkálitól légiesen könnyű lesz a tésztája, a krémtől pedig pihe-puha. Egyébként csodálkozom magamon, hogy ilyen sütire adtam a fejemet, mert nem nagyon kedvelem az ilyen "külön-külön sütjük ki a lapokat" c. recepteket. De megérte a fáradozást, nem bántam meg, sőt!, kicsit visszarepültem vele a "nagyis" életkoromba... 


Hozzávalók a tésztához: 30 dkg tönköly fehér búzaliszt, 7 dkg vaj, 1 dkg szalalkáli, 2 kanál porcukor, 6 kanál tej. A krémhez: 1/2 kg tehéntúró, 25 dkg mascarpone, 2dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor / ízlés szerint lehet több is /, 1 citrom leve és reszelt héja.
 

A tésztához a fele mennyiségű tejben a szalalkálit feloldjuk, majd a többi hozzávalóhoz adva, kissé lágyabb, de nem ragadós tésztát gyúrunk. A tésztát elosztjuk három részre és 15 percet pihentetjük. Egyenként lapokat nyújtjuk belőlük és egy 20 x 30 cm-es tepsi hátlapján, kisütögetjük őket. 180 °C-on, kb. 8-10 perc alatt. Halvány sárgák legyenek a lapok, és ne süssük túl őket. Amikor lecsúsztatjuk őket a tepsiről vigyázzunk vele, mert nagyon törékenyek. Egymásra tesszük őket és kihűtjük. Míg sülnek a lapok, addig kikeverjük a krémet is. A túrót tálba tesszük és hozzáadjuk a mascarpónét, a citrom levét, a reszelt héját, a kétféle cukrot és botmixerrel krémet keverünk belőle. A tejszínt habbá verjük és a végén lazán belekeverjük a kész túrós krémbe. A krémet három részre osztjuk és megtöltjük vele a kihűlt lapokat. Lefedjük a sütemény fóliával és hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük. Másnapra a lapok megpuhulnak, hosszanti szeletekre felvágjuk, majd porcukorral meghintve kínáljuk.








2016. június 19., vasárnap

~ HÚSOS TORTILLA PITE ~













Éppen focilázban égek, képes vagyok önkívületben ordítani a tévé előtt... Nem tudom mi van velem, de élvezem minden percét. Végre van Magyar foci. Legalábbis idáig.... Minden meccset megnézek, vagy ha úgy adódik, akkor csak félszemmel. Persze azért közben megetetem a családot is, nehogy éhen maradjanak már a foci-láz miatt. Próbálok olyan ételeket készíteni, ami nem sok időt vesz el, és ebben a melegben sem megterhelő a gyomornak. Na, pont ilyen ez a pite is. Pikk-pakk összedobható, aztán irány a kikapcsolódás! A tortilla lapokat nem csak tekerni lehet, hanem alapként is jó felhasználni, sós pitékhez. Pár kés suhintás, egy-két habverő forgatás és máris kész lehet a vacsora.


Hozzávalók 2 pitéhez: 4 nagyobb tortilla lap, 1 csirkemell filé, 2 kovászos uborka, 1-1 zöld illetve piros chili paprika, 10-10 dkg Cheddar illetve Trappista sajt, 2 kanál olaj, só, bors, csirke fűszerkeverék. Öntet: 2 tojás, 1 csésze liszt, 1 csésze tej, 1 mokkáskanál mustár, csipet bors és só, 1 kiskanál sütőpor. Tálaláshoz: szószok, friss saláta, paradicsom, kevés fodros petrezselyem.


A csirkemellet kisebb kockákra felvágjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és a fűszerkeverékkel. A chili paprikákat kimagozzuk és apróra felvágjuk. A kovászos uborkát szintén felaprózzuk, és azt is felkockázzuk. Veszünk két nagyjából egyforma, kerek jénai fedőt és egy kissé beolajozzuk az alját. Két-két tortilla lapot belenyomunk, hogy fodros legyen a széle és legyen kehely formája. Ez azért lényeges, hogy a mártás ne tudjon majd a lapok alá befolyni. Egy serpenyőbe kevés olajat forrósítunk és hirtelen átpirítjuk rajta a csirkemell kockákat. Mikor megsültek, felezve elosztjuk a tortillalapokon. Rászórjuk az aprított chili paprikákat, az uborkát és végül a sajt 3/4 részét.






Ezután a tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a mustárt, kevés sót és a sütőport. Habverővel csomómentesre keverjük az egészet. A mártást felezve, ráöntjük a pitékre...






A maradék sajttal megszórjuk a piték tetejét, majd mehetnek az előmelegített, 200 °C-os sütőbe sülni. Kb. 20 perc alatt pirulásig sütjük őket. Tálaláskor petrezselymet szórunk a piték tetejére és máris forrón tálaljuk őket. Mártásokkal és friss zöldséggel fogyasztjuk. 



 

2016. június 16., csütörtök

~ INDIAI CURRY ~












Régóta akartam már curry-t enni, alig emlékeztem az ízére. Annyi emlékfoszlányom azért volt még róla, hogy baromi fűszeres és nagyon izgalmas étel. Indiában az egyik fő étel alap. Készítik burgonyával, főtt tojással, bárányhússal vagy így, csirkével. Még sosem jártam Indiában, de bevallom őszintén nem is vágyom rá. Erről az országról nekem rögtön a mélységes szegénység és a csontsovány emberek jutnak először az eszembe. Tudom, van sok egyéb más híres dolguk is, de nekem mégis ez ugrik be róluk. Egyszer láttam egy dokumentumfilmet, amiben a fővárost, Delhit mutatták be. Valóban ezer arca van a színeivel, a fűszereivel, az ízeivel és az érdekes embereivel. Mélyen vallásos és összetartó közösség az biztos. Az utcán működő gurulós, tákolmány-konyhák csak úgy árasztják magukból a " street-food" ételeket számtalan formában. Itt aztán van minden, lehet válogatni belőlük estig is. Zseniálisak és nagyon finomak. Legyen az vegetáriánus, desszert vagy húsétel... Szóval ma egy órácskára idevarázsoltam Indiát és belekóstoltunk a "töményfűszer" világukba. Ettünk a fiammal egy igazán jót...


Hozzávalók: 1/2 kg csirkemell filé, 2-3 kanál sűrű joghurt, só, őrölt fekete bors, chili pehely, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi friss gyömbér, 2 chili paprika, 1,5 dl kókusztej. Fűszerek: 2 kanál koriander mag, 1 kanál római kömény, 1 darabka fahéj, 1 kanál kurkuma, 1 kanál örölt curry por. Továbbá: oliva olaj, 1/2 citrom, friss koriander zöld, basmati rizs, naan kenyér.


Először a csirkemellet kockázzuk fel, majd sóval, borssal, chili pehellyel és a joghurttal összekeverve bepácoljuk. Fél órát állni hagyjuk. Közben a koriandermagot, a fahéjat és a római köményt egy serpenyőbe szórjuk és kevergetve megpirítjuk. Kihűtjük, majd kávédarálóban megdaráljuk az egészet. A fokhagymát, a gyömbért és az egyik chili paprikát késes aprítóba tesszük és krémmé zúzzuk. Ez után egy serpenyőben olajat forrósítunk és az aprított hagymát megsütjük rajta. Mikor lesült kissé, akkor hozzáadjuk a bepácolt húskockákat majd tovább pirítjuk az egészet. Mikor a hús kifehéredett, akkor hozzáadjuk az őrölt fűszer keveréket, a kurkumát, a curry port, a lezúzott gyömbéres pasztát, a citrom levét és a másik darabolt chili paprikát. Kevés vizet öntünk alá és lefedve, lassú tűzön megpároljuk az ételt. Ha kell, sózzuk és borsozzuk. Mikor elkészült, aprított chili paprikával
és friss koriander zölddel meghintve tálaljuk. Párolt rizst és naan kenyeret kínálunk hozzá.





2016. június 12., vasárnap

~ JEGES PALACSINTA ~










Egy kellemes ételsor után kötelező a desszert. Én nem tudom ki, hogy van ezzel, de nekem valahogy lezáratlan az ebéd vagy a vacsora, ha nincs desszert. Még ha csak egy kockányi csokoládéról is van szó. Na itt egy kicsit tovább léptem desszert ügyben és kettő az egyben édességet kreáltam. A fagyit és a palacsintát házasítottam össze egy röpke randira. Azt hiszem remekül egymásra találtak... A gyümölcsök pedig csak fokozták az élvezetet. A fagyi vanília volt, a palacsinta pedig almás... 


Hozzávalók a palacsintához: 3 tojás, 1 alma, 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 3 kanál olaj, szódavíz. Továbbá: vanília fagylalt, szamóca, áfonya, tejszín, porcukor.


A palacsinta tésztájához a tojásokat tálba ütjük, majd almareszelővel belereszeljük az almát. Hozzá adjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, a csipet sót, az olajat, a tejet és annyi szódavizet, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk. 1/2 órát állni hagyjuk. Olajozott, forró serpenyőben kisütögetjük a palacsintákat. Teljesen kihűtjük őket és csak tálalás előtt töltjük meg a fagylalttal. Egy palacsintába 1 gombóc fagyit teszünk, háromszögbe hajtjuk, majd megszórjuk porcukorral, tejszínt teszünk rá és a gyümölcsökkel megszórva, máris tálaljuk. Igazi nyári kényeztetés. Természetesen a fagylalt ízét ízlésünknek megfelelően válasszuk ki, a gyümölcsökkel együtt. A csokoládéshoz jó passzol a meggy, a karamelláshoz a körte és így tovább...





2016. június 10., péntek

~PADLIZSÁN-ROPOGÓS TEJFÖLBUNDÁBAN~
















Ne csodálkozzatok rajtam mostanában, ha rendre zöldséges ételeket hozok... Egyszerűen beszippantott a nyári piacok világa. Notórius piacra járó lettem. Imádok bolyongani a sorok között, fecsegni a kofákkal és válogatni a friss zöldségek és gyümölcsök sokaságából. Kár, hogy mindezt csak hét végén tehetem. Illetve néha hét közben is a Fény u.-i piacon, ha jut rá egy soványka fél órám. Itt vettem a mai vacsorához való fehér padlizsánt is. Nem tudom van-e különbség a lila vagy a fehér között, szerintem semmi, talán csak az árában... Az íze pont olyan finom mindkettőnek. Ebben a ropogós bundában annyira különleges lett, hogy még az én finnyás Jancsim is evett belőle jó pár karikát. Köret nem volt hozzá, csak úgy mártogatva ettük a csilis szósszal. Elég laktató, úgy hogy egy padlizsán bőven elég volt négyünknek. Az alapötletet itt találtam hozzá...


Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, só. Panírhoz: 2 tojás, 4 kanál liszt, 6 kanál tejföl, só, őrölt fekete bors. A morzsához: 1 bögre zsemlemorzsa, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 kávéskanál szárított petrezselyem, 1/2 bögre reszelt sajt. Sütéshez olaj. Mártás: 3-3 kanál majonéz illetve tejföl, 1 kávéskanál csili szósz, kevés aprított petrezselyem.

A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük és kisujjnyi vastag szeletekre felvágjuk. Sózzuk, kicsit állni hagyjuk, hogy a só átjárja a zöldség húsát. 




A panírozáshoz előkészítünk egy kis tálka lisztet, majd a tojásokat tálba ütjük és hozzákeverjük a tejfölt, a négy kanál lisztet, a csipet sót és a borsot. A zsemlemorzsába belekeverjük a reszelt sajtot, a szárított fokhagymát és a petrezselymet. Egy nagyobb serpenyőbe olajat forrósítunk, majd a következő képen bepanírozzuk a padlizsánszeleteket: liszt - tejfölös massza - sajtos zsemlemorzsa. A forró olajban aranybarnára kisütjük a padlizsánokat. Míg sülnek, addig kikeverjük a csilis mártást is. A kisült padlizsánokat itatós papírra szedjük és forrón  tálaljuk a csípős mártással. Ropogósan finom, laktató zöldségétel.