"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. június 30., kedd

~ KAKAÓKRÉM 2 PERC ALATT... ~













Sokszor van úgy, hogy egy telefonbeszélgetés utolsó mondata: " Nem jöttök át mégis ? "- nyilván, ha mi megyünk semmi gond, mert leemelek egy pezsgőt a polcról és mehetünk, de ha a szóban forgó személyek jönnek át mihozzánk, akkor lép életbe a " Jézusom, mivel kínáljam meg őket " szindróma. Nos erre jó ez a desszert. 3 fő összetevője van: banán, mascarpone és kakaópor. De ha véletlenül nincs otthon mascarpone, akkor sincs tragédia, mert csak banánnal és kakaóporral is remekül működik... Finom!


Hozzávalók 4 kehelyhez: 2 banán, 15 dkg mascarpone, 3 kanál sötét cukrozatlan kakaópor, némi édesítőszer vagy 1-2 kanál porcukor. Tetejére: friss bogyós gyümölcs vagy tejszínhab.


A banánt felkarikázzuk és bot-mixer pohárba tesszük. Hozzáadjuk a mascarponét, a kakaóport, a porcukrot / édesítőszert / és krémesre mixeljük az egészet. Kelyhekbe töltjük krémet, majd a tetejére halmozzuk a gyümölcsöt / tejszínhabot. Tálalásig behűtjük. Finom, gyors és egyszerű kanalazható desszert.



            



2015. június 26., péntek

~ KARFIOL-BOMBA ~















A "fészbukon" leltem rá erre a receptre. Amint megláttam az egyik ismerősöm oldalán, azonnal tudtam, hogy ma bizony ez lesz a vacsoránk. Mivel a karfiol az egyik kedvenc zöldségünk, nem is volt kérdés az elkészítése. Mivel éppen most kezdődik a karfiol szezon, nem volt nehéz beszerezni a kedvenc piacomon. A csodás hófehér halmok között élmény volt a válogatás. Nem érdemes belőle nagy példányokat venni, mert mire az ember rápakolja az összes finomságot, elég hatalmas "bomba" válik belőle. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, a fázisfotók ezt be is bizonyítják... Nagyon finom étel, ajánlom megkóstolni!


Hozzávalók: 1 kisebb fej karfiol, 20 dkg füstölt-nyers bacon szalonna, 1/2 kg darált sertés hús, 1 kisebb fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 áztatott és kinyomott zsemle, ízlés szerint só, őrölt fekete bors és piros fűszerpaprika.


A karfolt sós vízben majdnem puhára megfőzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük és kissé kihűtjük.





Míg fő a karfiol, addig elkészítjük a húsmasszát. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a kinyomkodott áztatott zsemlét és az aprított hagymát és fokhagymát. Kikeverjük. A baconszalonna szeleteket csillag alakban egy sütőpapírra rakosgatjuk, majd a közepére tesszük a lecsöpögött és langyosra hűlt főtt karfiolt.






A húsmasszával befedjük az egész karfiolt.
  





A baconszalonna szeleteket ráhajtjuk a húsos karfiolra úgy, hogy teljesen befedje azt.





A kész karfiolbombát, sütőpapírostól átemeljük egy mélyebb tepsibe, majd előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 45-50 perc alatt, pirosra-ropogósra megsütjük. Steak-burgonyával és hagymás paradicsomsalátával forrón tálaljuk. Tortaszerűen szeleteljük.







~ EGYSZERŰ MÁKOS KALÁCS ~
















Tudom, nincs Karácsony és még elég messze is van, de mégis Mákos kalács sült a konyhámban... Már magam sem tudom, hogy mikor sütöttem utoljára kelt sütemény, főleg mákosat. Így éppen itt volt már az ideje. Úgy döntöttem, hogy most nem fonogatom meg csavargatom a tésztát, hanem egyszerűen feltekerem és beteszem őket a 
püspökkenyérformákba. Ettől olyan hétköznapi lesz. Szerintem. Hideg tejjel nagyszerű uzsonna vált belőle. Mivel a tésztájában nincs tojás, ezért rendkívül puha lett és nagyon könnyed. Csak úgy etette magát... Dióval, mogyoróval és kakaóval is remekül működik.


Hozzávalók: 1/2 kg átszitált liszt, 3,5 dl langyos tej, 3 kanál cukor, 1 csipet só, 1/2 kocka friss élesztő, 2 kanál olaj. Töltelék: 25 dkg darált mák, 2-3 kanál porcukor, 2 evőkanál baracklekvár, 2-3 kanál forró tej, 1 csipet só, 1 csipet fahéj. Lekenéshez: 1 tojás sárgája. 


A lisztet tálba mérjük, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, az olajat és a langyos tejet. Rugalmas kelt tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha a tészta sima és hólyagos. Letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Míg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A mákhoz adjuk a tejet, a lekvárt, a porcukrot, a sót és a fahéjat. Sűrű masszát keverünk belőle. Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapra borítjuk és elfelezzük.




 Mindkét darab tésztát kinyújtjuk kb. 20 x 25 cm-es nagyságra és megkenjük a töltelékkel. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit szokás, majd áttesszük a kész tekercseket a püspökkenyér formákba. 




Letakarjuk őket, majd még egy jó fél órát kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-fokra. A megkelt kalácsokat lekenjük a felvert tojássárgájával, majd megsütjük őket a forró sütőben. A sütési idő kb. 20-25 perc. Langyosra hűlve tálaljuk, hideg tejjel vagy kakaóval...










2015. június 21., vasárnap

~ MÁLNÁS FEHÉRCSOKIHAB TORTA ~















A Nők Lapja Konyha Júniusi számában találtam rá erre a torta receptre. Igaz, az eredeti verzióban kakaós a piskóta lapja, de én most simán "fehéren" alkottam meg. Valahogy így képzeltem el... Ma reggel meg is sütöttem, hogy délutánra készen várja a desszertre éhezőket. Nagyon finom, könnyed a krémje, a friss málnaszemekkel pedig egy tökéletes ízkombináció...


Hozzávalók  piskótához: 4 tojás, 4 kanál liszt, 4 kanál cukor, 1 csipet só, 1 kávéskanál olaj. 


Szokásos módon kikeverjük a piskóta masszát, majd egy 22 cm-es kapcsos tortaformában megsütjük. A piskóta készítéséről Itt olvashatsz.. A megsült piskótát kihűtjük, majd visszatesszük a kapcsos formába.




Hozzávalók a krémhez: 4 tojás sárgája, 6 dkg cukor, 10 dkg fehér csokoládé, 4 dl tejszín,  10 gr. porzselatin,  1/2 dl víz, 25 dkg málna.


Díszítéshez: fehér-csokoládé forgács, citromfű


A sárgájákhoz hozzáadjuk a cukrot, majd vízfürdő felett habosra felverjük, ,hogy jó krémes legyen a tojáshab. Langyosra hűtjük. A csokoládét felolvasztjuk, a zselatint összemelegítjük a vízzel. A tejszínt nagyon kemény habbá felverjük, majd először a tojáshabot, utána az olvadt csokoládét majd a végén, a folyékony zselatint is a krémbe keverjük. A kész krémet a formában lévő piskótára kenjük, tetejét eldolgozzuk, majd a tortát letakarva a hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy megdermedjen. Tálalás előtt a tortára szórjuk a friss málnaszemeket, megszórjuk a csokoládé forgáccsal, majd citromfű levélkékkel feldíszítve adjuk asztalra a süteményt. Jól behűtve az igazi!









2015. június 19., péntek

~ CSIRKE GYROS CSÍPŐS SZÓSSZAL ~
















A minap vásárolni voltunk és jártunkban-keltünkben megszólított minket egy török vendéglős : Helló! Ti még nem kóstoltátok meg Ali gyros-át, gyertek be egy falatra! Betértünk, illetve megálltunk a furcsa felkérésnek. Ali rögtön ott termett a piruló húsnyársa mellett, és az éles szablyájával máris nyesett nekünk az illatos hústömegből. Megkóstoltuk. És láss csodát, Ali egyáltalán nem volt elfogult a főztjét illetően, hiszen Isteni volt a hús puhasága és fűszerezése! Ettünk is a bisztrójában egy-egy gyrost, majd haza indulván megállapodtunk abban, hogy másnap otthon, megkíséreljük lekoppintani Ali titkos ízeit. Így is lett. Nyilván pont azt az ízt nem tudtam itthon produkálni, de íme itt van az Ali-féle gyros, csípős szósszal... És mindamellett, hogy nagyon finom, külön díjazom Ali üzletpolitikáját is.


Hozzávalók 4 személyre: 8 tortilla lap, 1 nagyobb csirkemell filé, 1 zacskó Barbeque fűszer keverék, 2-3 kanál olaj, 1 kávéskanál szárított chli pehely. Továbbá: saláta-mix, lila hagyma, uborka, koktél paradicsom. Csípős szósz: 5 evőkanál csípős ketchup, 2 evőkanál csípős paprika krém, 2 evőkanál sűrű paradicsomkrém, 2-3 evőkanál víz, füstös fűszerpaprika por, só, őrölt fekete bors, chili pehely, 1 csipet barna cukor, só.


A húst felkockázzuk, majd rászórjuk a fűszerkeveréket és kevés olajjal átkeverjük az egészet. 1 órát állni hagyjuk. Serpenyőben hirtelen kisütjük-megpirítjuk a húskockákat. Közben elkészítjük a sípős szószt. A ketchupot, a paprika és a paradicsomkrémet egy kisebb tálkába tesszük, hozzáadjuk a vizet, majd ízlésünknek megfelelően fűszerezzük a felsorolt alapanyagokkal. Alaposan kikeverjük a szószt. Tálalásnál salátát, húskockát, lila hagymát, uborkát teszünk a tortilla lapra, majd meglocsoljuk a rakományt a csípős szósszal. Feltekerjük a tortillát, majd először szalvétát, majd alufóliát tekerünk köré. Kézbe adva, máris fogyasztható...









2015. június 17., szerda

~ SÁRGADINNYE KOKTÉL ~












Vasárnap esti felnőtt nasi... Amennyire utáltam gyerekkoromban a sárgadinnyét, most pont annyira vagyok rákattanva. Egy jól behűtött dinnye, maga a kánaán. Főleg, ha sikerül venni egy mézédes példányt belőle. A dinnyevásárlás igen izgalmas tevékenység, totál átszellemülés a vége nálam. Olyankor megszűnik a világ és elvetemültem keresem, nyomkodom, szaglászom a dinnyéket azokban a hatalmas ládákban. Viszont az megnyugtat, hogy ezzel az elszántsággal nem csak én rendelkezem, tehát nem csak én viselkedek így a piacok környékén, hanem mások is... De hát ez így van rendjén. Ilyenkor mindig eszembe jutnak a szarvasgomba-kereső kutyák, na, hát ők is pont így keresik a gombát a földben. Ezer szerencse, hogy ezek a gyümölcsök nem ott vannak. Tehát a lényeg, a mézédes dinnye felkutatása... Ritkán nyúlok mellé, jók a százalékos arányaim. És ha adatik egy mézédes gyümölcs, akkor még jobban meg lehet bolondítani az ízét egy kis alkohollal. Dinnyelikőrrel...


Hozzávalók: 1 kisebb sárgadinnye, 1 dl. Sárgadinnye likőr vagy vodka, 2 lime leve, kb. 1/2 l. citrom ízesítésű szódavíz.


A dinnyét vastagabb gerezdekre felvágjuk, magját kikaparjuk, majd karalábé vájóval szép gömbök vágunk ki a dinnye húsából. A gömböket elosztjuk 4 pohárba, majd ráfacsarjuk a lime levét és ráöntjük a dinnyelikőrt. Annyi szódavízzel öntjük fel a poharakat, hogy ne lepje el a dinnyéket. Tálalásig jól behűtjük, mert úgy lesz az igazi. Kellemes kóstolást!