"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. október 31., péntek

~ HALLOWEEN TORTA ~














Sosem sütöttem még tortát Halloween-re, nem szoktuk megünnepelni. Nekünk magyaroknak egy értelmetlen ünnep. Szerintem. De ahogy jártamban-keltemben nézelődtem, manapság már elég nagy divatja lett itthon is. Partikat szerveznek, rémisztő dolgokba öltözködnek, nagy bulikat csapnak. A fiatalok egyszerűen jól érzik magukat eme estén. Tavaly mi a kislányommal tököt faragtunk, idén meg valahogy ez jutott az eszembe. Egy torta. Lám-lám már engem is elkapott a Halloween hóbort... Kissé bizarr a torta, de a hangulatnak megfelelő. Szilánkos és "véres"... Had rémüldözzenek az itthoniak. Egyébként a "gyilkos" külső egy finom mascarponés túrótortát rejt.



Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 3 kanál víz, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg cukor.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá felverjük, a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ez után hozzáadjuk a vizet. A lisztet összekeverjük a keményítővel és a sütőporral, majd a tojásos krémhez keverjük. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is a masszába. A piskóta masszát egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába töltjük és 175 C-on, megsütjük. Közben elkészítjük a krémet.


Krém: 1/2 kg friss túró, 25 dkg mascarpone, 1 citrom reszelt héja és leve, 15 dkg cukor, pár csepp vanília eszencia, 2 dl Hulala tejszínhab. Bevonáshoz: 2 dl Hulala tejszínhab.


A túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vanília eszenciát a citrom reszelt héját és levét, a mascarponét. Elkeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a tejszínhabot. 


A torta összeállítása: A piskótát lapjában félbe vágjuk és az egyik lapot rátesszük a tortatálra. Rákanalazzuk a krémet, elsimítjuk, majd a tetejére illesztjük a másik torta lapot. Alaposan lenyomkodjuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor, a keményre felvert tejszínhabbal bevonjuk a tortát majd cukorszilánkkal és piros ételfestékkel díszítjük. Természetesen ezek csak az ünnep kedvéért kerültek rá...







2014. október 29., szerda

~ KÖRÖZÖTTES MOLNÁRKA ~













Régi íz a múltból... Mikor kislány voltam, anyukámmal és apukámmal nagyon sok helyen voltunk együtt szórakozni. Színházba, moziba, uszodába, strandokra jártunk, de sokat kirándultunk és utazgattunk. Olyan jó volt, nagyon szerettem ezeket a közös programokat... Sokszor ettünk szendvicset büfében, mert ugye nekem mindig jobb volt a bolti szendvics, mint az otthonról hozott, gondosan elkészített falat... Nos, az egyik ilyen kedvenc szendvicsem volt, a körözöttes molnárka. Úgy emlékszem az ízére! Teljesen odáig voltam érte. Lehet azért, mert az édeskés péksütemény olyan jól passzolt a körözött pikáns-sós ízével. Ma valahogy eszembe jutott és muszáj volt elkészítenem... Nosztalgiáztam vele.


Hozzávalók 12 db. molnárkához: 220 gr. tej, 2 evőkanál kristálycukor, 2 dkg élesztő, 1/2 kg. kenyérliszt, 2 kanál burgonyapehely, 1 tojás, 1 kiskanál só, 5 dkg vaj. Lekenéshez: 1 tojás. Szóráshoz: 1 kanál magkeverék. Körözött: 25 dkg friss tehéntúró, 2 evőkanál vaj, 1/2 fej apróra vágott hagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál paprikakrém, 1 mokkás kanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény.


A tejet a cukorral ízesítve meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 2-3 evőkanál lisztet is adunk hozzá, majd letakarjuk és meleg helyen 20 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a sót, és a felolvasztott, de nem meleg vajat. Hólyagosra, simára kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt a tészta, meglisztezett gyúrólapra borítjuk és egy vastagabb rúddá sodorjuk, majd 5 részre elosztjuk. A tésztadarabokat egyenként 15 -20 centis kerek lappá nyújtjuk, és 4 részre vágjuk. Fordítva tekerjük fel mint a hagyományos kifliket szokás, tehát a csúcsuktól kifelé, a szélesebb felé tekerjük. Szélső csücskeiket kicsit visszahajtjuk a kiflik alá. Tetejüket pengével két helyen megvágjuk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre átrakosgatjuk és egy 1/2 órán át ismét kelesztjük. Végül a tetejüket felvert tojással lekenjük, a maggal megszórjuk és előmelegített sütőben, 180 ºC-on kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Míg sülnek a kiflik, addig kikeverjük a körözöttet is. A hozzávalókat tálba tesszük és villával habos krémet keverünk belőlük. A megsült kifliket kihűtjük, majd salátával és a krémmel megtöltve tálaljuk.









2014. október 25., szombat

~ GÖNGYÖLT KARAJ ~









 



Hétvégére vettem egy darabka karajt...  Fogalmam sem volt mit is fogok majd vele kezdeni, de abban biztos voltam, hogy nem kirántva lesz, mert azt már végképp nagyon unom...  Persze az itthoniak nem tágítanak a rántott hús bűvköréből, szerintem ha rajtuk múlna a fél életemet, panírozással tölthetném.  Ah, félre a morzsával, jöjjön helyette inkább valami izgalmasabb husi!  Ahogy nézelődni kezdtem az interneten karaj ügyben, ráakadtam egy göngyölt húsra, mégpedig Lajos Mari oldalán. Meg van!  Felgöngyölöm! Pazar gondolatnak tűnt, aztán milyen jót is tettem vele!  Éppen ami a hűtőmben volt tölteléknek való, no pont azok kerültek bele, szépen sorban... Füstölt sonka, csípős kolbász, sajt és póréhagyma. Az alá öntött fél üvegnyi sör, pedig csak dobott az ízhatásán. Csuda finom lett, igazi húsos ízözön!


Hozzávalók: kb. 20-22 cm-es csont nélküli karaj, 10 dkg vékony szelet füstölt sonka, 15 dkg csípős szárazkolbász, 15 dkg Trappista vagy Gouda sajt, 1/3 rúd póréhagyma, só, őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál szárított fokhagyma granulátum, 1 teáskanál grill fűszerkeverék, 5 kanál olaj, 3 púpos evőkanál zsír, 1/2 üveg sör, 1 nagy fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma.


A húst megmossuk és szárazra töröljük. Éles késsel a hosszanti oldalánál kezdjük félbe vágni, de nem vágjuk teljesen végig. Kinyitjuk mint egy könyvet, majd fordítunk a húson 180 fokot és újra lapjában elkezdjük félbe vágni a húst, de itt sem vágjuk végig. Ismét kinyitjuk a húst és ha ügyesek voltunk, kaptunk egy nagy, téglalap alakú hússzeletet. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük a hús tetejét a szárított fokhagymával is. Kiklopfoljuk.






A kiklopfolt húsra először a sonka szeleteket majd a kolbász szeleteket rakjuk.






Utána tesszük rá a sajt, illetve a karikára vágott póré hagyma szeleteket.





A húst szorosan tartva felgöngyöljük úgy, mint ahogy a piskótát szokás. Vékony spárgával megkötözzük a húsroládot, hogy sütés közben a formáját megtartsa és ne csússzon széjjel.






A húsrolád tetejét borssal és grill fűszerrel meghintjük, kissé bedörzsöljük, majd egy serpenyőbe amibe belefér, kevés olaj-zsír keveréket hevítünk és megpirítjuk rajta a hús minden oldalát. Mikor körben szépen megpirult, áttesszük egy mélyebb sütőedénybe, mellé szórjuk a szálasra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Kanalazunk rá pár kanál zsírt, a sört pedig aláöntjük.






 Lefedjük az edényt. A sütőt előmelegítjük 220 C-fokra, majd betesszük a húst sülni. Kb. 1 óra alatt puhára, majd további 1/2 óra alatt, fedél nélkül, ropogós-pirosra sütjük. Sütés után levágjuk róla a kötözőzsineget, felszeleteljük és a pecsenyelével meglocsolva adjuk asztalra. Vajas burgonyapürével és friss fejes salátával tálaljuk az ételt.









2014. október 23., csütörtök

~ BÉCSI ALMÁS PITE ~
















Nem olyan régen Bécsben jártam... Amolyan "fogjuk magunkat csajok és ugorjunk ki" nap volt ez. Csodálatos meleg őszi idő, szikrázó napsütéssel, jó társasággal és remek programokkal. Volt benne városnézés, gasztronómia, shopping és rengeteg séta. Konkrétan tokáig jártam a lábam, de nagyon jól esett az egész napi mozgás. Öten mentünk csajok, fergeteges jókedvvel. Már a határnál bedöntöttünk egy bögre forró csokoládét, így a hangulatunk is egyre felemelkedettebb lett. Miután leparkoltunk Bécsben, nyakunkba vettük a várost. Mentünk, kóstoltunk, nézelődtünk és vásároltunk. Ettünk eredeti Wiener Schnitzel-t és Almás pitét. Mindkettő nagyon finom volt! Innen jött az ölet az almás süteményre... Ezt nekem is meg kellett sütnöm! Itthon, házi változatban. Mivel van egy Bécsben élő ismerősöm, máris bekopogtattam hozzá drótpostán keresztül és elkértem tőle, a sütemény eredeti receptjét. Meg is kaptam hamarosan és a napokban meg is sütöttem... Melegen ajánlom! Így is meg úgy is...


Hozzávalók 2 rúdhoz: 32 dkg liszt, 160 gr. hideg víz, 1/2 mokkáskanál só, 1 teáskanál ecet, 3 evőkanál olaj. Továbbá: 10 közepes alma, 2 csésze zsemlemorzsa, 10 dkg cukor, 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj, 1 csipet só, 10 dkg vaj. Lekenéshez: olaj.


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és két tenyerünk között pár percig sodorgatjuk a kész tészta-labdát. A tésztának szép fényesnek kell lennie. Letakarva, 1 órát pihentetjük szobahőmérsékleten. Mielőtt letelne ez az idő, az almákat meghámozzuk és cikkekre felvágjuk. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben és a morzsát hozzáadva zsemle színűre megpirítjuk. Ízesítjük a morzsát a cukorral, a fahéjjal és a csipet sóval. Kissé lehűtjük. A pihentetett tésztát elfelezzük, majd mindkettőt lisztezett lapon hártya vékonyra kinyújtjuk.






A tészta egyik felére rászórjuk a fele morzsát és ráhalmozzuk a fele mennyiségű almacikket. Az üresen maradt tészta-részt olajjal átkenjük. A hosszanti oldalán a tészta széleket ráhajtjuk az almára, majd óvatosan feltekerjük az egészet.








 Lassan dolgozzunk, mert az almacikkek kivághatják a hártya vékony tésztát. Persze semmi gond nem lesz, ha néhol mégis megjelenik egy-két lyukacska... A másik tésztával is így járunk el. A kész rudakat óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire és olajjal átkenjük a tetejüket. Előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük a réteseket. Langyosra hűlve, porcukorral megszórva tálaljuk. 









2014. október 21., kedd

~ FÜSTÖLT LAZAC DIP ~














Rég készítettem halas kencét, pedig nagy rajongója vagyok a vízben úszó egyedeknek. A füstölt lazac pedig az egyik kedvencem. Sokféle képen le lehet készíteni a füstölt lazacot, mert elég sok ízt elbír. Régebben gyömbérrel kevertem ki, az is nagyon ízletes lett. Hagyhatjuk egészben salátával tálalva, vagy szeletben pitával, vagy így egyszerűen krémmé keverve, finom ropogós kenyérrel... Most kaporral és görög joghurttal találkozott, nagy megelégedésemre. Pár perc alatt kikeverhető és máris ropogtathatjuk a pirítós kenyerek tetején. Álom-étel pillanatok alatt...


Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg füstölt lazac, 1 kis konzerv tonhal-törzs, 2 szál újhagyma vagy 10 centis póréhagyma, 10 dkg sűrű görög joghurt, 1/2 citrom leve, só, színes bors őrlemény, 2 szál kapor zöld. Tálaláshoz: pár csepp oliva olaj, pirítós kenyér.


Az újhagymát nagyobb darabokra felvágjuk és egy késes aprítóba szórjuk. Hozzáadjuk a lazacot, a tonhalat, és a görög joghurtot. Egyet-kettőt forgatunk rajta, hogy a krém darabos maradjon, majd ízesítjük a dip-et sóval, borssal, citromlével és a vágott kaporral. Kikeverjük. Tálba tesszük, tetejére oliva olajat csepegtetünk és egy kevés kaporral meghintve máris tálaljuk. Ropogós pirítóssal az igazi.









2014. október 18., szombat

~ RÉGIMÓDI ALMÁS PITE ~








Minden háziasszonynak meg van a maga istenített pite receptje. Ki vajjal, ki zsírral, ki élesztővel készíti. Bizonyára mind-mind nagyon finom. Vannak laposabbak, magasabbak, ki melyiket szereti jobban. Bevallom én azt szeretem, ha tésztája roppan, a tölteléke pedig bőséges és szaftos. Az én receptem pont ilyen. Az apai nagymamám, Dodi mama régi receptje ez. Még ő írta le nekem, amikor még szinte kislány voltam, de már ott sündörögtem mellette a konyhában. Emlékszem sosem mért semmit, csak úgy szemre sütött-főzött. Tőle tanultam meg, hogy hogyan is készül a húsleves, a bableves, a császármorzsa és töltött csirke.... No, meg ez a finom almás pite.


Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 kanál zsír, 2 tojás sárgája, 1/2 csomag sütőpor, 2 kanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1 kis pohár tejföl. Töltelék: 10-12 db. alma, 4-5 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 mokkáskanál fahéj. Lekenéshez: 1 tojás fehérje.


Az almákat meghámozzuk, káposzta reszelőn lereszeljük, majd megszórjuk ízlés szerint a cukorral. Átkeverjük, és amíg a tésztát előkészítjük, addig letakarva pihentetjük. A tésztához valókat összegyúrjuk majd elfelezzük. Veszünk egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit és sütőpapírt fektetünk bele. Ha nincs papírunk, akkor kizsírozzuk és liszttel meghintjük a tepsi alját. Az egyik tésztát kinyújtjuk akkorára mint a tepsi és a tésztát belefektetjük. Tetejére egy kevés zsemlemorzsát szórunk, ez majd felszívja a felesleges nedvességet. Az alma reszeléket kézzel kinyomkodjuk és a tepsiben lévő tésztára halmozzuk. Mikor megvagyunk vele, a vaníliás cukrot elkeverjük a fahéjjal és rászórjuk az alma tetejére. A másik tészta részt is kinyújtjuk, majd az alma tetejére fektetjük. A széleket lenyomkodjuk, majd villával megszurkáljuk a süteményt. Ez azért szükséges, hogy sülés közben a gőz eltávozzon belőle és a sütemény teteje szép sima maradjon. Az egyik tojás felvert fehérjével megkenjük a sütemény tetejét, és villával csíkozzuk a tésztát. A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, majd betesszük a süteményt kb. 45 percre sülni. Akkor van kész, ha szépen megbarnul a teteje. Sütés után kihűtjük, felkockázzuk és porcukorral meghintve tálaljuk. Nagyon finom, szaftos pite....








2014. október 17., péntek

~ SAJTOS SÖRLEVES ~














Nagyon régen Belgiumban kóstoltam ezt a levest, és láttam is, hogy hogyan készült. A napokban kerestem egy címet és a kezembe akadt egy rég "sajtcédula, amire le volt jegyezve a "nagyjából"  recept. Némi visszaemlékezés után legyártottam. Nem vagyunk egy alkoholista család, legfőképp akkor van csak alkohol az asztalon, ha összejövetel, vagy netán születésnap a program. Szoktam én sört bontani a csirkesütéshez, bort nyitni pedig, a bográcsos pörkölthöz... Ennyi! Ez a mi alkoholizálásunk. Ezért példaértékű ez a leves, a mi otthonunkban. Sörleves... Ki gondolta volna, hogy egyszer ebből készül az előétel?! Azért hozzáteszem, mindenki megrökönyödött és megállt egy pillanatra eme eszement gondolatomon.... És tudjátok mi történt? Senki nem evett belőle! Csak én... Mily meglepő történet. Cseppet sem hatott meg! Szóval a leves, hogy finoman fogalmazzak: Ütős !! Sör íze volt és nagyon pikáns. Kicsit ott lőttem mellé, hogy a sonka sósságát nem vettem figyelembe és a "szerelmes a szakács" jelzőt aggathattam magamra. A  konzekvenciákat levonom: Csak az főzzön sörlevest, aki odáig van a keserű nedűért! Azért elfogyott...


Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg barna sör, 1 sörös üvegnyi csirkehús alaplé, 1 nagyobb sárgarépa, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 cikk zeller, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg vaj, 5 dkg füstölt sonka, 10 dkg reszelt vörös Cheddar sajt, 2 dl főzőtejszín, 2 csapott evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: pirított zsemlekocka. 



A vajat habzásig hevítjük, majd üvegesre pirítjuk benne az aprított hagymát, a fokhagymát és a sonkát. Mikor megpirult, hozzáadjuk a káposzta reszelőn lereszelt sárgarépát és a zellert. Azzal is átpirítjuk az egészet. Mikor lepirult, akkor meghintjük a zöldséges alapot a liszttel, és azzal is átforgatjuk. Ez után hozzáöntjük a sört és a hús alaplét. Óvatosan megsózzuk a sonka miatt, de erőteljesen borsozzuk a levest. A petrezselymet felaprítjuk és a felét a levesbe szórjuk. Lefedjük és kb. 15-20 perc alatt lassú tűzön készre főzzük. Mikor megfőtt a leves, a fele sajtot belekeverjük és addig kevergetjük, míg elolvad benne. A főzőtejszínbe elkeverjük az étkezési keményítőt és a leveshez adjuk. Besűrítjük. Akkor jó, ha kellemesen krémes lett az állaga. Tálaláskor megszórjuk a levest a maradék reszelt sajttal és a petrezselyemmel, majd forrón adjuk asztalra a levesbetéttel. Különleges és pikáns előétel.