"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. március 30., vasárnap

HÚSVÉTI NYUSZI-KIFLI














Lassan jön a nyuszi... Már várjuk. Mi a sonka végett, a gyerekek pedig az édességek végett. Teljesen megzavart ez az időeltolódás, így egy órával korábban ébredtem. Gondoltam begyúrok egy kiflinek valót, mert láttam, hogy a kenyeres kosarunk üresen parkol a szekrény mélyén. Hogy hiteles legyen a "nyúl várás", füles kiflik sültek. Ezt a jópofa formázást az interneten találtam még tavaly, de akkor kimaradt, úgy hogy most ütöttem nyélbe a legyártását. A tésztája a jó öreg Békebeli kifli receptje volt, ami tökéletesen megfelelt most eme célnak... Sőt! A legjobb! A fülek ropogósak lettek, a farkincák középen, pedig foszlósak. Hm, el is képzeltem mellé a főtt sonkát, a tormát és a kemény tojást... Ez a kifli biztos ott lesz majd a Húsvéti asztalon...


Hozzávalók 12 db kiflihez:  40 dkg finom liszt, 10 dkg rétes liszt, 2 kávéskanál só, 1/2 csomag friss élesztő, 1 kávéskanál cukor, 0,5 dl olaj, 1.5  dl tej, 1.5 dl langyos víz.


A kb. 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Megszórjuk a tetejét egy kanál liszttel és hagyjuk 5 percig pihenni, míg felhabzik. Közben a liszteket, és a sót egy tálba öntjük. A megkelt kovásszal elkezdjük bedagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, adjuk hozzá az olajat is és a maradék folyadékot. Ezzel is alaposan kidagasztjuk. Közepesen kemény tésztának kell lennie. Ezután liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen 1 órát kelesztjük. Mikor megkelt, deszkára borítjuk, tenyérrel téglalappá lapogatjuk a tésztát. Éles késsel kb. 2 cm-es csíkokra felvágjuk a tésztalapot. Minden csíkot átsodrunk, majd meghajtogatjuk a nyuszi formákat. Az üregbe kis tészta gömböcskét teszünk, majd ez lesz a farkincája. 
 
 
 
 
Letakarjuk a kész nyuszikat és 30 percig ismét pihentetjük őket. Pihentetés után, két liter vizet felforralunk 2 evőkanál cukorral, majd ebbe a forró vízbe mártjuk bele a nyuszi kifliket. Kb. 10-15 mp-ig lenyomjuk őket a lobogó víz alá. Eközben a kiflik felpuffadnak és megnőnek. Lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket.  A cukortól lesz a végeredmény szép barna, de az ízén egyáltalán nem lehet majd érezni. Előmelegített sütőben, kb. 180-200 C-on pirosra, ropogósra sütjük a nyulakat. 
 
 
 
 
 
 
 

2014. március 26., szerda

SPENÓTFŐZELÉK, a magam módján...













Nagyon szeretem a spenótot. Sajnos egyedül vagyok e szeretettel a családban. Senki nem eszi rajtam kívül. Ebben csak az a pozitívum, hogy úgy csinálom, ahogy én szeretem. Újhagymával, szerecsendióval, tejszínnel és besamel mártással... Főzted már így? Szerintem így a legfinomabb! Tégy egy próbát, biztos fog ízleni. Imádom a zsenge, haragos zöld leveleit. Olyan finom főzelék, kár hogy a gyerekek zöme nem szereti, pedig egy tavaszi vitamin bomba...


Hozzávalók 2 személyre: 1/2 kg friss leveles spenót, 2 szál újhagyma, 2 gerezd duci fokhagyma, kevés olaj, 3-4 evőkanál liszt, 2dl tej, 2 dl főzőtejszín, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, szerecsendió.


A spenótot sós vízben pár perc alatt megfőzzük, majd lecsepegtetjük és késsel összevágjuk. Közben egy lábosban olajat forrósítunk, az apróra felvágott hagymákat üvegesre pirítjuk benne, majd mérsékelve alatta a tüzet, hozzáadjuk a lisztet. Állandóan kevergetve, zsemleszínűre  pirítjuk. A tejet és a főzőtejszínt hozzáöntjük, majd állandóan kevergetve tejföl sűrűségű besamelt főzünk belőle. Ízesítjük a mártást sóval, őrölt borssal és szerecsendióval. a vágott-főtt spenótot a mártáshoz keverjük, ha kell még öntünk hozzá tejet, hogy főzelék sűrűségű legyen. Felfőzzük, majd a végén hozzákeverünk egy tojást. Egyet rotyogtatunk rajta, majd elzárjuk alatta a tüzet. Fokhagymás sült kenyérkockákkal tálaljuk. Imádnivalóan krémes...







2014. március 25., kedd

HABOS TÚRÓS













Szeretjük a túrós süteményeket. Főleg az én Jancsim. Sokszor megkapom tőle amikor sütit sütök, hogy: " miért ilyet sütöttél, miért nem inkább túrósat? Időről-időre ahogy fürkészem a régebbi újságokat, magazinokat, találok egy-egy olyan túrós receptet, ami számomra még ismeretlen és felkelti a figyelmemet. Ezt is egy régi Tina újságban találtam, de közel sem így festett a képen, ahogy itt most nálam... A recept tésztája eredetileg kakaós volt és jóval több cukorral készült. Én nem igazán kedvelem a túrót a kakaóval együtt, valamint a túl édes dolgokat sem. Ezért át kellett variálnom, hogy a mi ízlésünknek megfeleljen. Így lett tökéletes. Amúgy nagyon hasonlít az íze a Rákóczi túrós süteményhez...


Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 7 kanál cukor, 12 kanál olaj, 12 kanál liszt, 4 kanál tej, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só. Töltelék: 1/2 kg túró, 4 tojás sárgája, 7 kanál cukor, 1/2 csomag vaníliás pudingpor, 3 kanál tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja. Tetejére: 4 tojás fehérje, 1 kanál citromlé, 6 kanál cukor.



A tészta hozzávalóit habosra keverjük majd egy sütőpapírral kibélelt 20 x 30 cm-es tepsibe öntjük. Utána elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és robotgéppel krémesre keverjük. A kész túrós tölteléket a tepsiben lévő tésztára öntjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 C-ra, majd betesszük a süteményt sülni. Kb. 30 percig sütjük, tűpróbáig. Ha már nem ragad a tűre a töltelék, akkor sült át. A habhoz a tojásfehérjéket nagyon kemény habbá felverjük, majd a vége felé hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet is. Ezt a kemény habot kenjük a süti tetejére és még 10-15 percre visszatesszük a sütőbe. Mérsékeljük a hőt, hogy a tetején a hab világos maradjon, de átsüljön. A megsült süteményt kihűtjük, majd felkockázva tálaljuk.







2014. március 22., szombat

THAI PISKÓTA














A Thai piskóta nagyban eltér a mi hagyományos piskóta tekercs tésztánktól. Hogy miért? Mert van benne vaj, tej, olaj és citromlé... Elég izgalmasan hangzik ugye? A piskóta ezért sűrűbb szerkezetű, szivacsos jellegű, de mégis nagyon finom. Olyan jó beleharapni... Bármilyen töltelékkel tölthetjük, nekem most mascarpone és málna került bele... Nem tudok a málnától szabadulni mostanság. Szóval érdemes kipróbálni, szerintem fog tetszeni. 


Hozzávalók egy kisebb tekercshez: 4 tojás, 7 dkg liszt, 7 dkg cukor, 2,5 dkg olaj, 2,5 dkg vaj, 4 dkg tej, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só. Töltelék: 25 dkg mascarpone, 3-4 evőkanál porcukor, 1 pohár málna.


Egy pici lábast vagy rozsdamentes tálkát vízgőz fölé helyezünk, majd belemérjük a tejet, az olajat, a vajat és a cukrot. Habverővel addig keverjük, míg fényes nem lesz és már jó forró. Ekkor levesszük a tűzről. A tojásokat szétválasztjuk és fehérjét kemény habbá felverjük. Mikor a hab csúcsot képez a habverő végén, belekeverjük a tojások sárgáját, a citrom levét és kis sugárban a meleg folyadékot. Végül belekeverjük a sóval elkevert lisztet is. Laza mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a hab ne nagyon essen össze. Jó krémesre keverjük az egészet. Sütőpapírral kibélelünk egy 20 x 30 cm-es tepsit, beleöntjük a piskóta masszát, majd 170 C-on kb. 15-20 perc alatt készre sütjük a piskóta lapot. Még melegen feltekerjük a papírral együtt és így hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, megtöltjük a tetszés szerinti krémmel. A krémhez tálba tesszük a mascarponét, majd hozzáadjuk a porcukrot és a málnát. Habverővel krémet keverünk belőle. Ezzel a krémmel töltjük be a piskótát. Töltés után fóliába tekerjük, szorosan lezárjuk a két végét és a hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára. Tálaláskor éles késsel ferdén felszeleteljük és habrózsával feldíszítve, gyümölccsel tálaljuk.








2014. március 21., péntek

MÁLNAHABOS LINZER















Annyira tavaszias a hangulatom, hogy muszáj volt valami igazán tavaszias süteményt is sütnöm hozzá... A napsütés és a virágba boruló fák, egyszerűen megindították a fantáziámat. Messzire nem is kellett mennem a recept keresésében, mert egy már bevált, igazán finom linzer íze jutott az eszembe... Hogy fokozzam az ízvilágát, ahogy a recept nevében is szerepel, málnát csempésztem a kacérkodó habjába. A finomság már szerepel a blogomon Kávéhabos Linzer néven, ami szintén nagyon finom, de nekem most leginkább úgy a telet idézte fel... Egyébként mindent ugyan úgy készítettem, csak a habjába kávé helyett egy jó marék málna került... Hát nem csodás?


Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 evőkanál tej, 2 tojás sárgája, 4 dkg cukor, 1 csipet só. Málnahab: 2 tojás fehérje, 8 dkg porcukor, 1 jó nagy marék málna / lehet friss vagy fagyasztott /.
 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy fél órára a hűtőbe tesszük dermedni. Mikor lehűlt a tészta, lisztezett alapon kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrjuk kb. 3 cm-es virág alakú kiszúróval. A kimaradt tészta darabokat újra összegyúrjuk-nyújtjuk-szaggatjuk amíg tart a tésztából... Ez után, sütőpapírral bélelt tepsire átrakosgatjuk a tésztalapokat, és elkészítjük a málnahabot. A két tojásfehérjét kemény habbá felverjük, közben hozzáadagoljuk a porcukrot. Addig keverjük, míg csúcsot nem alkot a hab, a habverő végén. A végén hozzákeverjük a villával összetört málnapürét is. Kávéskanállal minden egyes kekszre teszünk a málnás habból. 
 
 
 
 
A süteménnyel teli tepsiket tegyük be a sütőbe 150 C-ra, és süssük őket kb. 15 percig. Mikor megsültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni, mert akkor válnak igazán porhanyóssá. Finom, zamatos linzer a málna friss ízével... Pont az a "nem tudom abbahagyni" kategória.
 
 
 


 



2014. március 18., kedd

KLASSZIKUS LÚDLÁB











Kissé lebetegedtem, úgy hogy ágyban fekve töltöm a napjaim nagy részét. Van időm, a fotóim közt"mazsolázgatni" a csendes délelőttökön. A számítógépem fotóalbumjában sok olyan kép van amit már lehetne blogba tenni és posztolni, de valamiért eddig még nem került rá sor... Ilyen ez a Lúdláb torta is... Nemrégiben készült egyik hétvégén, a vasárnapi ebéd utáni desszertnek. Túlságosan nem fordítottam nagy gondot a díszítésére, amolyan rusztikus képet mutatott az elkészülte után. Végül is az íze volt a lényeg és hogy hódoljunk a nassolási vágyunknak. Egyike a magyar Klasszikus tortáknak.


Hozzávalók: egy kerek 4 tojásból sütött kakaós piskóta torta alap. Párizsi krém: 4 dl tejszín, 20 dkg
kristálycukor, 10 dkg keserű, jó minőségű kakaópor, 20 dkg vaj, Továbbá: 1 bögre magozott meggy, 10 dkg keserű csokoládé, 2 teáskanál olaj.


A tejszínt a cukorral felmelegítjük, majdnem forrásig főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük az átszitált kakaóport. Habverővel jól elkeverjük, hogy egynemű legyen. Hűtőben teljesen kihűtjük a kakaós tejszínt, majd habosra keverjük a margarinnal. A habos krémnek az 1/3 részét a piskótára kenjük, kirakjuk a tetejét a lecsepegtetett meggyel, majd rákenjük a maradék 2/3 krémet is. A torta tetejét simára elkenjük. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, belekeverjük az olajat és amikor már langyos, a torta tetejére folyatjuk. Kirakjuk a torta tetejét a megmaradt meggyszemekkel és a hűtőbe tesszük dermedni 2-3 óra hosszára. Igazi ünnepi torta, az egyszerűség jegyében...







2014. március 16., vasárnap

CSOKIS-MÁKOS COPFOS KIFLI
















Olyan jó volt már az a napsütéses szép idő, erre bejött ez a zord, borongós és hideg hétvége... Remélem nem tart sokáig és újra a verőfényé lesz majd a főszerep. Addig is, hogy ne legyen komor a kedvünk, sütöttem pár mosolygós kiflit. Ez egy új formázási technika, amit egy horvát oldalról mentettem el egyszer. A tésztája az én megszokott olajos kelt tésztám, a tölteléke pedig egy kis csokival dúsított mákos krém, amit szintén egy kiflimbe szoktam tölteni. Ez a tészta nem ropog, inkább amolyan foszlós féle, de kétségkívül nagyon finom. A tölteléket pedig lehet variálni: dió, túró, lekvár vagy ha kevesebb cukrot teszünk a tésztába, akkor lehet sós is: sajtos, sonkás, szalámis vagy éppen húsos ízű. Mivel már rég volt, így most mákkal készült...


Hozzávalók 10 kiflihez: 1/2 kg átszitált liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olaj, 225 gr. langyos tej, 1/2 kocka friss élesztő, 1/2 mokkáskanál só, 4 evőkanál cukor. Töltelék: 20 dkg darát mák, 8 evőkanál forró tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1/2 bio citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál porcukor, 1/2 tábla olvasztott keserű csokoládé.


Az élesztőt egy kevés cukros-mekeg tejben felfuttatjuk, a tojást felverjük és elfelezzük, majd a többi hozzávalóval együtt, rugalmas kelt tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Míg kel a tészta addig elkészítjük a tölteléket. A darált mákot tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd leöntjük a forró tejjel. Sűrű krémet keverünk belőle. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és elosztjuk 10 darabra. Minden darabka tésztát, nyelv alakúra kinyújtjuk / kb. 25 cm /, majd az alsó részénél két metszést ejtünk rajta. Az így kapott három tésztaszárat befonjuk. A tészta felső részére tölteléket teszünk, majd feltekerjük kiflire. A fonott rész csücske alul legyen, így a copf szépen ráfekszik majd a kifli tetejére.






A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és a megmaradt fél felvert tojással lekenjük. A fonásokra szórunk egy kevés mákszemet, majd mehetnek az előmelegített forró sütőbe sülni. 180-200 C-on, kb. 20- 25 perc alatt szép pirosra megsütjük a copfos kifliket. Forró kakaóval tálaljuk.







2014. március 14., péntek

MINI FÁNK avagy SÜTINYALÓKA...














Jól debütált az új masinám, a sütinyalóka sütőm... Még a Konyha kiállításon kóstoltuk meg ezeket az apró, golyó alakú fánkocskákat, amiket ott pálcikára szúrtak, csokiba mártottak és megszórtak színes cukorkákkal. Szerelem lett első harapásra. Mivel ott a helyszínen nem árulták a sütőt, kénytelen voltam várni vele, hogy végre magaménak tudjak egyet. Mihelyst megjelent a boltban, máris vételeztem egyet. Nem volt rossz döntés, szuperül működött, már elsőre. Én sütöttem, a lányok meg falták. Az első két turnust becsokiztuk és szórtuk, a többit meg csak úgy ették porcukorral meghintve... Szerintem ízre hasonló mint a gofri, csak ez labda alakú. Szóval jót mókáztunk így péntek délután...

A sütő...



Ha csak sima gofri sütőd van, ahhoz is jó ez a tészta recept...


Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 2,5 dl langyos tej. Kell még hozzá: étcsokoládé, színes szórócukor, vagy csak simán porcukor.


A vajat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk a két tojást. Azzal is jól felhabosítjuk. Ez után beletesszük a lisztet, a sót, a sütőport és a tejet. Sűrű masszát keverünk belőle. A sütőt felforrósítjuk, majd a mélyedéseket megtöltve, 5-8 perc alatt készre sütjük a fánkokat. Simán porcukorral meghintve, vagy pálcikára szúrva, olvasztott csokiba mártva a tetejüket, színes cukorkákkal megszórva is tálalhatjuk.