"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. június 30., vasárnap

COCA-COLA KOCKA













Nigella Lawson oldalán láttam meg ezt a receptet... Kíváncsivá tett, így megsütöttem.  Ritkán, de iszunk néha egy-egy pohár kólát. Tudom, nem egészséges, de az a kevés szerintem nem árthat meg. Ilyenkor nyáron bizony jól tud esni, egy buborékos adag... Most sütibe landolt az íze, csokoládéval és mogyoróval megspékelve. Nem volt tömény és édes, köszönhetően a barna cukornak és a keserű csokinak. Érdemes megkóstolni, finom és egyszerű sütemény.



Hozzávalók 28 db. kockához: 36 dkg liszt, 5 dkg keserű kakaópor, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg barna cukor, 5 dkg cukor, 10 dkg tea vaj, 1 dl tej, 2,5 dl kóla, 3 tojás, 10 dkg keserű csokoládé. Máz: 15 dkg keserű csokoládé, 10 dkg pirított mogyoró.



A száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojást habosra keverjük a vajjal. A tojásos masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd hozzáadjuk a tejet és a kólát is. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd a végén hozzáadjuk az apróra feldarabolt étcsokoládét is. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 15 x 25 cm-es tepsit, beleöntjük a masszát, majd előmelegített sütőben, 180-200 C-on, kb. 25 perc alatt tűpróbáig sütjük a süteményt. Kihűtjük, majd felkockázzuk a tésztát. Az étcsokoládét megolvasztjuk és rákenjük a süti tetejére, és megszórjuk a durvára megvágott pirított mogyoróval.








Illéskrisz Konyhája

 

2013. június 27., csütörtök

EGGS BENEDICT...avagy BUGGYANTOTT TOJÁS HOLLANDI MÁRTÁSSAL...













“Benedict úr 1894-ben betért a New York-i Waldorf Hotelbe, s hogy mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától, egy “vajas pirítóst rendelt, buggyantott tojással, sült szalonnával, és hollandi szósszal.” Oscar Waldorfnak annyira megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és az uzsonna ajánlatban már úgy tüntette fel az étlapon, mint Benedict-tojása vagy tojás Benedek módra. A hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a pirítóst. Valahogy így kezdődött el a Benedictről elnevezett buggyantott tojás “karrierje”. Forrás: net.


Barátném kedvenc reggelije... Zsuzsi annyit áradozott erről a tojásról nekem, hogy amikor Lengyelországban van versenyen vagy edzőtáborban, akkor alig várja, hogy a szálloda éttermében falatozhasson ebből a finom tojásos ételből... Szinte ódákat zengett felőle! Gondoltam, ennek én utána járok és megkóstolom magam is. Nem mondott valótlant, valóban nagyon finom! Ez egy úgymond  "meleg szendvics" szerűség, sült sonkával, pirított-vajas zsemlével, posírozott tojással, zöldsalátával és hollandi mártással. Úgy hogy Zsuzsikám, jöhet a reprodukció!? Megjegyzem, a lányom is oda van érte...


Hozzávalók: 4 személyre: 4 zsemle, 5 dkg vaj, 8 szelet füstölt sonka, 8 tojás, zöldsaláta.


Hollandi mártás: 2 tojás sárgája, 1/2 citrom leve, 3 púpos kanál vaj megolvasztva, 1 kávéskanál Worchester szósz, színes őrölt borskeverék, só.


Először a mártást készítjük el. Vízgőz fölé teszünk egy üveg tálat, majd beletesszük a két tojássárgáját. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd addig melegítjük, főzzük a krémet, amíg szépen besűrűsödik. Félre tesszük, letakarjuk és melegen tartjuk.


A sonka szeleteket egy vajazott serpenyőben megpirítjuk. Utána pedig a félbevágott zsemléket is ebben a sült szaftban pirítjuk meg. A sonkát és a zsemléket is melegen tartjuk. A salátát felvágjuk csíkokra. A tojás posírozzuk. Ezt úgy tesszük, hogy egy kb. 2-3 literes lábasban vizet forralunk, melyben elkeverünk egy evőkanál ecetet. A tojásokat egyenként egy csészébe felütjük, hogy a sárgája ne sérüljön meg, majd egy mozdulattal a forró vízbe engedjük őket. Kb. 3 percig főzzük a tojásokat, majd szűrőkanállal kivéve, konyhai papírtörlőre tesszük, lecsepegni. Tálaláskor a sült zsemlékre teszünk egy kevés salátát, ráhelyezzük a sült sonkát, a posírozott tojást és megöntözzük a szendvicset a hollandi mártással. Színes borskeverékkel meghintve tálaljuk. Nagyon finom, laktató reggeli vagy vacsora.






Illéskrisz Konyhája


2013. június 24., hétfő

CSÚSZTATOTT PALACSINTA














Annyi féle palacsinta recept van már fent a blogomon édes és sós változatban, és csak
most vettem észre, hogy ezt a sűrűn készített csúsztatottat, még nem írtam le az utókornak... Itt volt az ideje pótolni a hiányosságot. Szóval ma, eszembe jutott és rögvest meg is kívántam. Meg sem kérdeztem az itthoniakat, jó lesz-e, mert úgy is tudtam, hogy nem fog ágálni ellene senki sem... Így is volt. Szeretik, azon nyomban melegében. A tölteléke sokféle képen variálható, van aki dióval, vagy csokoládéval készíti, én maradok a kétféle lekvárnál és a máknál...


Hozzávalók: 6 tojás, 35 dkg liszt, 6 dl tej, 10 dkg olvasztott vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só. Töltelék: darált cukros mák, meggy illetve baracklekvár. Tálaláshoz: csokiöntet.


A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A sárgájákat fehéredésig keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd adagokban hozzákeverjük a tejet, az olvasztott vajat és az átszitált lisztet. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. De vigyázzunk, ne törjük össze, akkor jó, ha a hab vastagon úszik a massza tetején. Felforrósítunk egy palacsintasütőt, alaposan beolajozzuk, majd merőkanállal egyenként kisütjük a palacsintákat. Nem kell őket megfordítani, hanem majdnem átsült állapotukban, átcsúsztatjuk őket egy tálra. Felváltva töltjük meg a palacsinta rétegeket: mák-meggylekvár-mák-baracklekvár... Addig sütjük, amíg elfogy a tészta, és már csak egy maradt hátra. Az utolsó palacsintát pedig megfordítva tesszük a torony tetejére. Csokoládémártással leöntve, melegen tálaljuk.











Illéskrisz Konyhája



2013. június 21., péntek

MEGGYDESSZERT...















Ígérem az utolsó... Mármint a meggyes recept. De nem tehetek róla, muszáj meggyel alkotnom, mert roskad a fa. Na, annyira már nem.... Mert megfőztem, megsütöttem, megfagyasztottam és meglekvároztam... Ja, és megettem csak úgy a fa alatt. Annyira finom, nem tudok betelni vele... Sötét bordó, édes és tele finom ízzel. Szóval csak úgy kínálja magát! Ezt a desszertet most délután csaptam össze, hogy együnk is valamit, mert ebben a hőségben mást nem is kívánunk, mint egy ilyen hűs kelyhet.


Hozzávalók: 2 tojásból sütött kakaós piskóta morzsa, 1/2 kg magozott meggy, 2 dl víz + 2 csapott kanál étkezési keményítő, 3 kanál cukor, 1/2 citrom leve, 25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, kevés cukor, citromfű.


A meggyet kisebb lábosba tesszük, majd ráöntjük a vizet. Ízesítjük, cukorral és a citrom levével. Míg felforrósodik, addig kikeverjük a keményítőt egy kevés vízzel és amikor a meggy már majdnem forr, behabarjuk vele. Sűrű, krémesre keverjük. Ne főzzük szét a meggyet, csak pár pillanatig keverjük, hogy besűrűsödjön a szósz. Kihűtjük. Közben a mascarponét tálba kanalazzuk, hozzáadjuk a tejszínt, a vaníliás cukrot, kevés cukrot ízlés szerint, majd az egészet habosra keverjük. Elővesszük az üveg kelyheket, és rétegesen belerakjuk a hozzávalókat: kakaós piskóta morzsa, mascarpone krém, meggykrém, megint morzsa, megint mascarpone és a végén egy kevés meggykrém. A tetejére teszünk egy ágacska citromfüvet, és mehet a hidegre lehűlni. Nagyon finom és mutatós pohár-desszert.








Illéskrisz Konyhája



2013. június 18., kedd

AZ ÉN HÍRES MEGGYES PITÉM...













Egyszer volt, hol nem volt, a réges-régi időkben, amikor még nagyon kezdő voltam és még blogom sem volt, szorgalmas tagja voltam a Nők Lapja Cafe, "Sütik-képpel" topikjának. Ott kezdtem a pályafutásomat, a "megsütöm-lefényképezem-megírom"-nak. Egyre jobban elsüllyedtem ebben az izgalmas világban. Akkoriban is nagy kedvenc volt a pite, főleg a meggyes. Ha finom meggyes pitét akartam enni, akkor elzarándokoltam egy híres Budai cukrászdába és ott ettem igazán jót. Aztán arra gondoltam, ez így nem mehet tovább, kell lennie ennek valami rafinériájának, hogy ott, az olyan finom és krémes... Mit volt, mit tenni elkezdtem kísérletezni.  Így jött létre az a pudingos töltelék. Aminek receptje aztán végig söpört a sütis topikon. Nagy port kavart fel, az biztos. Örömömre, nagyon sokan megsütötték és méltán zsebeltem be általa, a pozitív visszajelzéseket. Tényleg nagyon finom és szaftos pite fajta lett. A tészta ropogósága, a puding édeskés krémessége nagyon jól passzol a meggy fanyarságához. Szóval nagyon finom, érdemes megsütni...


Hozzávalók a tésztához: 1/2 kg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 20 dkg vaj, 2 kanál zsír, 1 csipet só, 2 kanál tejszín. Töltelék: 70 dkg magozott meggy, 7 dl meggylé / a magozott meggy leve vízzel kiegészítve /, 2 csomag vaníliás pudingpor, 4-5 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet fahéj. Tetejére: a megmaradt tojásfehérje.



A tésztához valókat összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük egy 1/2 órára dermedni. Addig elkészítjük a tölteléket. A magozott meggyet leszűrjük, levét felfogjuk, majd vízzel 7 dl-re kiegészítjük. Ebben a meggyes folyadékban főzzük meg a pudingot a kétféle cukorral és a fahéjjal. Kicsit kihűtjük a pudingot, majd belekeverjük a magozott meggyet. A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk, majd az egyik lapot egy sütőpapírral bélelt tepsibe / kb. 25 x 35 cm. / rakjuk, ráhalmozzuk a meggyes tölteléket, majd befedjük a pitét a másik lappal. Villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz majd eltávozhasson belőle, majd a megmaradt tojásfehérjével átkenjük a tetejét. Előmelegített sütőben, 180 C-on, kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük a süteményt. Fontos! Ennél a piténél meg kell várni, hogy teljesen kihűljön, mert csak akkor lehet szépen szeletelni...











Illéskrisz Konyhája


2013. június 16., vasárnap

VÖRÖSBOROS MEGGY JAM














Ebben a kánikulában lassan tökéletesen beérik a meggyünk. Tűző napban, létrára mászva szedtem le a fa tetejéről a legszebb szemeket a jam-hez. Közben persze degeszre ettem magam belőle, úgy hogy nehezen ment a munka... Sosem volt ennyi termés, nem tudom mi ütött ebbe a kis fába az idén. Lényeg, hogy van bőven gyümölcs, nem panaszkodhatunk. Szóval ma "meggyes" napot tartottam. Főztem lekvárt, tejszínes-fahéjas meggyszószt, és az elhíresült meggyes pitémet. A másik kettőt majd a napokban posztolom... Szóval jól kitermeltem magam...



Hozzávalók: 2,5 kg meggy tisztán mérve, 70 dkg cukor, 2 csomag 3:1-ben Oetker zseléfix, 2 dl. testes vörösbor.


A meggyet lábasba tesszük, rászórjuk a cukrot és a zseléfixet. Elkeverjük. Feltesszük főni és amikor a cukor elolvadt benne, hozzáöntjük a bort is. Lassú tűzön addig főzzük a lekvárt, amíg egy kissé besűrűsödik és a habja eltűnik. Kb. 1/2 óra. Mosott, tiszta üvegekbe áttöltjük a jam-et és jól szorosan lezárjuk őket. Betakarva, kihűtjük.






Illéskrisz Konyhája


2013. június 14., péntek

MÉZES-MAGOS KORONG














Ez a süti úgy kezdődött, hogy a párom vett olyan szezámmagos ropogós lapokat... Keveset... Természetesen amikor elfogyott, mit is kívánt mindenki, mint, még-még olyat, de izibe!... Kutakodtam-keresgettem, mert emlékeztem rá, hogy valahol van egy hasonló receptem, ami mézes is meg ropogós is, meg magos is. Meg is leltem Anya, régi megsárgult füzetében. Eredetileg dióval készült, de mivel nem volt itthon csak napraforgómagom, így általa valósult meg. Az alapja egy sima egyszerű tojás nélküli omlós tészta, a tetején pedig egy mézes-mázos-magos krém. Nagyon finom ropogtatni való, igazi délutáni csemege...


Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg fagyos vaj, 10 dkg porcukor, egy csipet só. Magos kence: 5 dkg méz, 4 dkg cukor, 40 gr. tejszín, 3 dkg vaj, csipet só, 18 dkg hántolt napraforgómag vagy aprított dió, mogyoró...


A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a mélyhűtőbe tesszük kb. 15 percre. Míg pihen a tészta, addig elkészítjük a mézes mázat. Egy kisebb lábosba kimérjük a vajat, a cukort, a tejszínt és a mézet. Habzásig hevítjük, majd beleforgatjuk az éppen kéznél lévő magot. Kb. 2 percig főzzük az egészet. Utána levesszük a tűzről és hideg vízbe állítjuk a lábast, hogy teljesen kihűljön és kissé megdermedjen. Ez után kivesszük a tésztát a hűtőből, majd vékony lappá, kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval, kiszaggatjuk belőle a köröket. Nekem ebből a mennyiségből, 32 db. korongom lett. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a tészta korongokat, majd egyenletesen elosztjuk rajta a mézes-magos mázat. Előmelegített sütőben, 180-200 C-on, kb. 15-18 perc alatt, arany barnára sütjük a süteményeket. A tepsin hagyjuk kihűlni. Mennyei csemege!







Illéskrisz Konyhája


2013. június 11., kedd

MEGGYES MARCIPÁNOS BON-BON













A bon-bon elnevezés ne tévesszen meg senkit, ez kivételesen nem csokoládéból készült, hanem omlós, linzer tésztából. Lassan, de biztosan érik a meggyünk a fán. Bőven terem, úgy hogy lesz az idén meggylekvár, és jut a fagyasztóba is a télire. Ilyen sok meggy még nem termett, mint idén... Már alig várom, hogy kosárral tudjam szüretelni. Amíg pirosodik, addig válogatva leszedtem a legszebbeket, hogy bon-bon formában öltsön új formát a süteményes tálon.


Hozzávalók  tésztához: 14 dkg liszt, 3 dkg őrölt mandula vagy dió, 5 dkg puha vaj, 3 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 csipet só. Töltelék: 1/4 kg magozott meggy, 10 dkg nyers marcipán massza.


A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Akkor jó, ha közepesen kemény az állaga. Becsomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük egy fél órára a tésztát. Közben kimagozzuk a meggyet és a levét lecsepegtetjük. A marcipánt kb. körömnyi darabokra felvágjuk. Ebből a mennyiségből kb. 20-22 db bon-bon lesz. A tésztát lisztezett alapon vékonyra, 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk ki, majd éles késsel kb. 7x7 cm-es kockákra felvágjuk. A kocka egyik csücskébe tesszük a marcipánt, ráültetünk két szem meggyet, majd felcsavarjuk a tésztát és a töltelék végeinél összecsippentjük, hogy bon-bon formája legyen a sütinek. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kész bon-bonokat, majd előmelegített sütőben, 180 C-on, világosra megsütjük őket. Kihűtve, porcukorral meghintve tálaljuk. 










Illéskrisz Konyhája



2013. június 8., szombat

TÚRÓS PAPUCS











Megleptem a családot reggel egy nagyon finom túrós péksüteménnyel. Ez most kimondottan jó esett mindenkinek. A teraszra odasütött nap, szint szikrázóan ontotta a melegét és a fényét. Végre itt a jó idő... Egy bögre friss tejjel hamar elfogyott, talán egy-két darab maradt délutánra. Nagyon finom puha a tésztája, a tölteléke pedig krémes, halvány citromos ízzel. Igazi reggelinek való...



Hozzávalók 15 darabhoz: 40 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1/3 kocka friss élesztő, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1 evőkanál vaj vagy margarin.

Töltelék: 25 dkg túró, 3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 1/2 citrom reszelt héja, csipet só, 1 csapott evőkanál búzadara.

Lekenéshez: 1 tojás sárgája.

Szóráshoz: 1 csomag vaníliás cukor.


Az élesztőt felfuttatjuk és a tészta többi hozzávalóiból, rugalmas, kelt tésztát dagasztunk. Olajjal átkenjük a tészta-labdát, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon, vékony téglalappá, kb. 30x50 cm-es nagyságra kinyújtjuk a tésztát. A két szemben lévő csücskénél éles késsel vágatot metsszünk a kockákra. A tölteléket kikeverjük, majd egyenlően elosztjuk a tésztalapok közepén. 






A két csücsköt egymáson áthúzva kialakítjuk a papucsok formáját.






Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a papucsokat, majd tojássárgájával lekenjük őket és a vaníliás cukorral megszórjuk a túrótöltelékek tetejét. Előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük a túrós péksütiket.







Illéskrisz Konyhája



2013. június 7., péntek

CAPUCCINÓS NANAIMO KOCKA














A legutóbb krémest csináltam, de mint tudjuk, az én Jancsim nem szereti az ilyen habos dolgokat. Konkrétan ki tudnám vele üldözni Őt a világból... A végén már annyira hiányzott neki az édesség, hogy elcsente a Francia krémes egy-két "tetejét", és azt ette meg egy pohár tej kíséretében... Ezt nem hagyhattam annyiban, és gyorsan összedobtam neki ezt a Capuccinós nanaimo kockát. Ez egy elég ismert sütés nélküli édesség. Szerintem minden háztartásban fellelhető hozzá, az összes alapanyag: keksz, vaj, kakaópor, kókusz... Most kávés ízben készült, hogy teljes legyen a boldogság...


Hozzávalók az alaphoz:  2/3 csésze vaj, 1/3 csésze kakaópor, 1/4 csésze cukor, 1 evőkanál instant kávé por, 1 tojás, 1 1/2 csésze keksz morzsa, 3/4 csésze kókuszreszelék, 3/4 csésze mandula pehely.

A töltelékhez: 1 csésze porcukor, 1/4 csésze lágy vaj, 1 evőkanál kávé por, 2 evőkanál forró víz, 40 gr. Aranka krémpor / főzés nélküli pudingpor /.

A tetejére: 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál kávé por, 10 dkg étcsokoládé.


 A vajat a cukorral, a kakaóporral, a tojással és a kávéporral összemelegítjük, majd félre tesszük. A kekszet elkeverjük a kókuszreszelékkel és a mandulaforgáccsal. A kekszes keveréket beleszórjuk a vajas alapba. Fakanállal jól kikeverjük. Veszünk egy kb. 15 x 20 cm-es tepsit és az alját kissé beolajozzuk. Beleszórjuk a kekszes alapot, majd kézzel jól lenyomkodjuk. Mikor ezzel megvagyunk, elkészítjük a kávés krémet. A porcukrot habosra keverjük a vajjal, a pudingporral és a forró vízben elkevert kávéporral. Ezt a krémet kenjük a kekszes alapra. A tetejét szépen elsimítjuk. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk a a kávéporral és a vajjal. A szép fényes csokoládé mázat, a sütemény tetejére kenjük. 1/2 óra hűtés után a süteményt felkockázzuk és máris tálalhatjuk.











Illéskrisz Konyhája



2013. június 6., csütörtök

AFTER EIGHT FAGYLALT












Jó meleg nyári napokon nincs is jobb dolog, mint elkanalazgatni egy hűsítő mentás-csokis fagylaltot. Igaz most még várat magára a kánikula, de a receptúráját bármikor elővehetjük majd. Mielőtt neki állunk elkészíteni, előre bocsájtom, hogy feltétlen szükség van hozzá házilag elkészült menta esszenciára / likőrre. Ezt is könnyedén elkészíthetjük, a konyhánkban. A fagylalt maga, pedig sűrített tejből és tejszínből készült. Alaprecept: itt Nagyon finom, könnyed, hűsítő nyalánkság. 3 gombócnál kevesebbel nem lehet beérni!



Először is a Mentalikőr: 2 nagy marék friss menta levél, 1/2 liter szesz vagy vodka, 1,5 dl víz, 22 dkg cukor, pár csepp zöld ételfesték.

A leveleket egy nagyobb befőttes üvegbe nyomkodjuk, majd ráöntjük a szeszt. Lezárjuk és sötét helyen érleljük 4-5 napig. Néha átrázogatjuk az üveget. Mikor letelt a várakozási idő, leszűrjük. A vizet felforraljuk a cukorral és fényes szirupot főzünk belőle. Kihűtjük. A menta eszenciát elkeverjük a sziruppal és egy pár csepp zöld ételfestékkel megszínezzük a nedűt /elhagyható /. Különleges likőrféle lesz belőle. Behűtve igazi csajos "körömlakk"...


Fagylalt: 3 dl tejszín, 2 tubus sűrített tej, csipet só, 2 teáskanál menta eszencia, 5 dkg keserű csokoládé, 6 lap After Eight csokoládé.


A csokoládékat daraboljuk, apróra összevágjuk. A tejszínt habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a sűrített tejet, az eszenciát, a sót, és a darabolt csokoládékat. Az így kapott habos krémet, vagy fagylaltgépbe, vagy tálba töltjük / simítjuk, majd ideális fagylalt állapotig kifagyasztjuk. Étcsokoládéval megszórva tálaljuk a gombócokat.









Illéskrisz Konyhája

2013. június 4., kedd

ISMÉT JANCSIKÁLYHA... ÉLJEN A "0"-ÁS MÉRET!









Másfél évvel ezelőtt született egy bejegyzés a párom hobbijáról, a Jancsikályhákról... Egy Jancsi, mit is gyűjthetne mást, mint Jancsi kályhát... Persze ez csak pusztán véletlen. Ez egy hóbort, egy szenvedély, egy mánia. Végre mondhatom, hallelujah!, beteljesedett az álom: meg van mind a 7 darab méret. A "6"-os a legnagyobb, és a "0"-ás a legkisebb. Ő mindössze 42 cm magas apróság. Tényleg nagyon cuki. Azt meg ne kérdezzétek, hogy ebben mi a csudát tüzeltek, hiszen egy kukoricacsutka is alig fér el benne, de hát valamire mégis csak használták a régi időkben... Évekig tartott a gyűjtése, nem kis munka volt. Régiség kereskedő honlapok, piacok, magángyűjtők, kortárs hobbisták. Elég körülményes volt a felkutatásuk, hiszen nem sok van már belőlük épen. Természetesen egyik sem ilyen állapotban volt, a restaurálásukat az én Jancsim végezte, nagy ügybuzgalommal. Volt amelyikért én egy lyukas garast sem adtam volna, nem hogy súlyos ezreket. A párom még arra is különös gondot fordított, hogy két egyforma se legyen a gyűjteményben.. Szóval most már teljes a sorozat, itt pompáznak egyben a nappaliban. Mint az orgona sípok, úgy állnak egymás mellett. Ezek a kályhák amúgy, az 1800-as évek közepén születtek és csakis fatüzelésre használták őket. Különben nagyon jó meleget adnak, és viszonylag kevés fával lehetett őket jó forróra feltüzelni. Nálunk csak díszek lesznek, esetleg virágtartónak fognak majd üzemelni. Egy rusztikus hangulatú lakásban, mint a miénk, elég kis "pöpec" berendezési tárgynak bizonyulnak majd.



A "0"-ás méretű nem sokkal nagyobb, mint egy üveg bor...





Illéskrisz Konyhája