"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. február 28., csütörtök

RIZSKOCH














Talonban volt már ez a recept régóta. Kemencetűz oldalán találtam, és amikor olvastam, hogy nagyon puha, csak nyelni kell, máris mentettem. Na nem azért mert híján vagyunk fogakból, hanem mert régóta vágytam egy igazán finom receptre... Eddig mindig egy megszokott szakácskönyvből sütöttem, de mostantól csak ez fog maradni. Valóban igazán puha, remegős rizsfelfújt lesz belőle. Csak ajánlani tudom ezt a receptet. Elég nagy adag sül ki belőle, egy négytagú család bőven jól lakik általa. Kitűnő második fogás egy tartalmas leves után.


A receptjét bemásolom, mert pont úgy készült, ahogy az eredeti szól:


" Hozzávalók:
 
1 liter tej
25 dkg rizs
5 tojás
15 dkg cukor
3 dkg vaj
csipet só

A rizst annyi vízzel, hogy ellepje, egy csipet sóval és a vajjal felteszem főni.   Ha a vizet magába szívta ráöntöm a tejet.  Felforrás után csökkentem a tüzet, majd el is zárom és fedő alatt, gőzben hagyom a rizst omlósra puhulni.

5 tojás sárgáját a 15 dkg cukorral habosra keverek, hozzáteszem a kissé kihűlt rizst.
A fehérjéből kemény habot verek és a tojásos rizshez forgatom óvatosan, hogy ne törjön össze.
Aki szereti ilyenkor tehet bele mazsolát is.

Alaposan kikent jénaiba vagy tepsibe sütjük, 200 fokos előmelegített sütőben.
Ha szép piros barna a teteje akkor jó.
Még azon forrón nagy kockákra vágjuk.
Málnaszörppel, lekvárral , befőttel tálaljuk."


Nagyon finom!!!!






Illéskrisz Konyhája

 

2013. február 21., csütörtök

TOSZKÁN BAGETT

















Mikor délutánra megyek dolgozni, sokszor sütök valamit a családnak délutánra. Most hogy a fiam itthon van mert beteg, annál inkább neki álltam, hogy a kedvébe járjak egy kicsit. Imádja a rusztikus, ropogós friss kenyereket, ezért nem volt kérdés: ilyen dologba kell gondolkodjak. Vettem a már jól bevált "nem kell dagasztani" kenyértésztámat és csaptam rá igazi olasz rakományt: mini paradicsomot, olivát és fokhagymát... Mikor még csak sült, hm már akkor illatozott az egész lakás. Megsülve, csak fokozódott az ízhatása.


4 darab bagetthez: 3 csésze liszt, 1 1/2 csésze mekeg víz, 1,5 dkg friss élesztő, 1/2 evőkanál só, 1 kávéskanál cukor. Továbbá: oliva olaj, koktél paradicsom, oliva bogyó, fokhagyma, durva szemű só.



A tészta hozzávalóit tálba tesszük, nagy vonalakban összekeverjük, gyúrjuk. Kissé ragadós, de úgy a jó. Lisztel meghintjük és letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt megkelesztjük. Ez után veszünk két tepsit, sütőpapírt teszünk rá és ráhelyezzük az elfelezett tésztákat. Még a tepsiben is elfelezzük, így kapunk 4 tészta darabot. Lisztes kézzel hosszúkásra húzzuk és a közepébe mélyedést nyomunk. Ide helyezzük a rakományokat. A negyedelt paradicsomokat a fokhagyma gerezdeket és az olivát.






Oliva olajjal át csepegtetjük a bagetteket, majd durva szemű sóval meghintjük. Előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra, ropogósra sütjük a bagetteket. Frissen, langyosan fogyasztjuk. Egy jó pohár fehérbor utána, mennyei ital lehet.







Illéskrisz Konyhája



2013. február 14., csütörtök

VALENTIN KALÁCS
















Valentin nap, miért is ne... Tudom, sokan nem szívelik ezt a napot, ami sokak szerint teljesen felesleges, és a "Nyugatról" átvett giccses Ünnep. Mert hiszen, nem csak ezen a napon kell szeretnünk, hanem az év 365 napján együtt véve. Persze, persze ez így is van. Most mondhatnám, hogy egy ok a sütésre, de ez nálam nem igaz. Ha már két napig nincs valami sütemény vagy nassolni való, akkor a család ezt már szóvá teszi és kérdőre vonnak, mi ez a lazaság...?! De legalább ilyenkor a "szívemből" mellé, csempézhetek egy kis "szívet"  is a desszertbe... Sima kevert sütemény az én Jancsimnak. Pusszantlak Drágám!



Hozzávalók a fehér részhez: 3 tojás, 1 csésze cukor, 1 1/4 csésze liszt, 5-5 evőkanál tej és olaj, csipet só, késhegynyi sütőpor. A kakaós részhez minden ugyan az mint a fehérnél, csak a 1/4 csésze liszt helyett keserű kakaópor.



A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval. A sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet, az olajat és a sütőport. A végén lazán beleforgatjuk a masszába a fehérjehabot. Vajjal kikenünk és kekszmorzsával meghintünk egy tégla formájú püspökkenyér formát / 26x11 /, majd a fehér masszát bele töltjük. 180 C-on, 25-30 perc alatt, tűpróbáig sütjük. Közben elkészítjük a kakaós masszát is. A kisült fehér piskótát felszeleteljük és szív formával kiszaggatjuk a szíveket. A leeső darabokat tálcára tesszük, kiszárítjuk, elmorzsoljuk, és később felhasználjuk pl. egy kókuszgolyóhoz. A püspökkenyérformát ismét kiolajozzuk és lisztezzük, majd felállítva bele rakosgatjuk a szívecskéket. A kakaós masszát ráöntjük és tűpróbáig tovább, készre sütjük. Tálra borítjuk a süteményt, kihűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk. Ha ügyesek voltunk, szépen látszanak a szívek... Sok szeretettel a Kedvesnek!





Ötlet: ITT



Illéskrisz Konyhája



2013. február 11., hétfő

CVEKEDLI















Örök kedvenc. Legalábbis nálunk. Eredetileg sváb étel, de itthon is nagyon kedvelt tészta fajta. Sokféle képen ízesítik, van aki pirított szalonnával, tejföllel, savanyúsággal vagy éppen mazsolával szereti. Az én "perverzióm" a temérdek őrölt bors és a porcukor... Képes vagyok két tányérral is elpusztítani belőle. Ha nagyon finomat szeretnénk készíteni, akkor mindenféle képen, magunk gyúrjunk hozzá kocka tésztát. Sokkal-sokkal ízesebb és markánsabb lesz tőle a végeredmény. Jó jó, nem mondom, hogy nem kis munka káposztát reszelni, állandóan kevergetve ledinsztelni és akkor még utána a tésztával is bajlódni, de elhihetitek, egy napon nem lehet említeni ezt, a bolti tésztással... Nos? 



Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg liszt, 3 tojás, 1 mokkáskanál só. Továbbá: 1 közepes fej édes káposzta, só, bors, cukor, kevés olaj.



A lisztből, tojásból és egy kevés sóval kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarjuk és 30 percet pihentetjük. Ez után lisztezett lapon, nagyon vékonyra, már-már átlátszóra kinyújtjuk. Derelyevágóval felkockázzuk. Liszttel meghintjük és kicsit szikkadni hagyjuk. 






Közben elkészítjük a dinsztelt káposztát. A káposztát, káposzta reszelőn lereszeljük és kissé megsózzuk. 10 percet állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Kinyomkodjuk, majd forró zsíron vagy olajon, állandóan kevergetve addig pároljuk, sütjük a káposztát, míg szép világosbarna színe nem lesz. Közben ízesítjük, sóval, őrölt borssal és egy kevés cukorral. 



 



A tésztát sós, lobogó vízben kifőzzük, majd összekeverjük a káposztával. Ki-ki ízlése szerint, forrón tálaljuk. Megjegyzem, nincs egálban, a vele eltöltött idő és az eltüntetés...







Illéskrisz Konyhája




2013. február 9., szombat

ÁFONYÁS-GRÁNÁTOS PALACSINTA ÉRMÉK















Palacsinta reggelire. Szeretem mert könnyű, de amellett laktató is. Szombat reggelente szívesen adok a családnak ilyet, mert tudom, hogy jól laknak vele és nem kell azon izguljak, ha csúszik az ebéd a sok dolog miatt. Tudjátok, a szokásos asszonysors... Vásárlás, piacozás, kipakolás, a főzés közbeni takarítás, mosás és a gyerkőccel való tanulás... Ja és a néha beeső extrákról már nem is beszélve: ágynemű csere, ablaktisztítás... Ismerős?  Szóval, egy ilyen finom reggeli után, kit érdekel még az ebéd?! :o)



Hozzávalók: 3 tojás, 1 1/2 csésze liszt, 1 1/2 csésze tej, 1 mokkáskanál sütőpor, 3 csapott evőkanál cukor, csipet só, vanília eszencia. Továbbá: áfonya lekvár, gránátalma, porcukor.



A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, a fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá felverjük. Ez után a sárgája krémhez adjuk a lisztet, a sütőport, és a vanília eszenciát. Elkeverjük, majd a végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. A tarkedli sütő mélyedéseit olajjal kikenjük, majd felforrósítjuk. A kis mélyedésekbe szedünk egy-egy kanállal a tésztából és félig megsütjük őket. Akkor jó, ha már pirul az alja, de még felül sületlen. Ekkor kiszedjük őket, újból teszünk egy adag tésztát a sütőedénybe, csak ennek a közebébe teszünk a lekvárból és a gránátalmából. A félig sült érméket, sületlen oldalukkal lefelé, ráborítjuk a lekváros részre, majd készre sütjük a palacsintákat. Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája




2013. február 7., csütörtök

CÉKLÁS GALUSKA KÉKSAJT MÁRTÁSSAL
















Galuska minden színben... Volt már zöld színű Spenótos, narancssárga színű Sütőtökös, most meg itt ez szép sötét pink, ami Céklás. Amellett, hogy divatos a színe, csuda fonom az íze. Kellemes céklaízű galuska a kék penészes sajt kesernyés ízével egy kis citrommal megbolondítva. Cékla salátát készítettem és kimaradt az üvegből két darab. Új üvegbe nem akarta külön tenni, és hogy ne vesszen, kitaláltam hozzá ezt a galuska receptet.



Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb főtt cékla, 2 tojás, liszt, só a tésztához. Továbbá: 10 dkg kék penészes sajt, 5 dkg Trappista sajt, 2 kanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 2 dl tej, só, őrölt bors, csipet szerecsendió. Tálaláshoz: rukkola, 1/2 citrom leve.



A céklát botmixerrel pürésítjük, majd hozzáütünk két tojás, és annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Sózzuk. Bő vizet forralunk, majd mikor forr, beleszaggatjuk a tésztát. 2 perc főzés után leszűrjük a nokedliket és olajjal átkeverjük, hogy ne ragadjon. Melegen tartjuk a galuskát. Közben elkészítjük a kék sajt mártást. Egy kisebb lábosba 2 kanál olajat forrósítunk, beleszórjuk a lisztet, majd állandóan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, kevergetve krémszerűvé sűrítjük az alapot. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A penészes sajtot felkockázzuk a trappistát lereszeljük és a forró alapba tesszük. Addig kevergetjük, míg a sajtok elolvadnak mártásban. Tálaláskor a galuskára merünk a mártásból, tetejére rukkolát szórunk, pár csepp citromlével átcsepegtetjük. Forrón tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája



2013. február 4., hétfő

HABKÖNNYŰ GRÍZGALUSKA













Megadtam magam grízgaluska ügyben. Emlékszem, Anya sokszor csinált mikor kislány voltam, de egyáltalán nem rajongtam érte, sőt... Mindig azt hallgattam, hogy: meg kell enni, mert finom és tápláló! Lehet, de mi akkor sem voltunk túl jóban. Mármint Én és a Grízgaluska... Mióta Anyu nincs, grízgaluska sincs.... A páromnak viszont ez a kedvence. Mivel éppen beteg vagyok, nem is vágytam másra, mint egy finom, forró húslevesre. Gondoltam itt a nagyszerű alkalom, hogy grízgaluskát tálaljak mellé, hiszen: "finom és tápláló". Ügy is lett. Bekevertem, kifőztem, megettük. Én is. Tényleg finom volt. Különben azt vettem észre, hogy ahogy idősödik az ember, sokkal több dolgot megeszik, amit korábban sosem. Csak maradjak húslevesnél, gyerekként csak, és kizárólag sárgarépa lehetett a tányéromban, most meg imádom benne a zellert, a fehérrépát és a kelbimbót is. 
Nem hiába mondták a régi öregek, hogy a húsleves a betegnek "gyógyszer"... Így van. Ez a tányér leves, vérré vált bennem...



Grízgaluska 4 személyre: 2 tojás, 14 dkg búzadara, 1/2 mokkáskanál só, 1 kávéskanál puha vaj, 1 kávéskanál tejföl.



A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához keverjük a vajat és tejfölt. A fehérjét a sóval kemény habbá felverjük. A darát és a sárgáját felváltva, laza mozdulatokkal a fehérjéhez keverjük. Vigyázzunk, hogy a hab ne essen túlságosan össze. Egy lábosba vizet forralunk, ízesítjük sóval és vegetával, vagy egyszerűen a kész húslevessel dolgozunk. Mikor felforrt, két vizezett evőkanállal, galuskákat formázunk és óvatosan a lobogó vízbe engedjük őket. Mérsékeljük a tüzet, és gyöngyöző forrással, letakarva, puhára főzzük a grízgaluskákat. Forró levessel tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája