"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. december 26., szerda

TÚRÓS BATYU


















Nem volt tervbe véve, hogy ma egyáltalán megközelítem a konyhát, az elmúlt három napos maratoni sütés-főzés miatt, de a hűtőszekrény átpakolása ürügyén, hogy az ételek opcionálisan hozzáférhetőek legyenek és ne kelljen három dolgot kivenni, hogy egyhez hozzájussak, találtam egy csomag elfeledett túrót. Eléggé szorított az idő a felhasználhatósága miatt, ezért arra jutottam, hogy kidobás helyett inkább sütök belőle valamit. Sütihez nem volt kedvem, dagasztani és keleszteni meg még inkább nem. Régebb óta őrizgettem egy régi "anyukám" receptjét, egy túrós-olajos batyuról... Most jött el a pillanat, hogy valósággá váljon a megsárgult papírlapról. Ez egy nagyon finom, könnyed túrós péksütemény.
Amellett, hogy finom még időt spóroló is, hiszen sütőporos a tésztája.



Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg áttört túró, 1 tojás, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 7 evőkanál tej, 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál sütőpor.

Töltelék: 35 dkg áttört túró, 1 tojás, 8 dk cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál gríz, 1 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál vaj vagy margarin. 

Lekenéshez: 1 tojás


A hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrunk, majd letakarva 20 percet pihentetjük. Ez után enyhén lisztezett lapon vékonyra / 2 mm /nyújtjuk. Kb. 10 x 10 cm-es négyzetekre felvágjuk. Mindegyik tészta lapra teszünk egy púpos kávéskanálnyi tölteléket és a végeket egymásra hajtjuk. A két felső csücsköt összecsípjük, hogy ne jöjjön szét. 










A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és egy felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, 175 C-on pirosra sütjük a túrós batyukat. Langyosra hűtve, porcukorral meghintve tálaljuk.












Illéskrisz Konyhája




2012. december 22., szombat

MÉZESKALÁCSOS ZSERBÓ















Sütöttem egy nagy tepsi Zserbót. De nem akármilyet, hanem mézeskalácsosat... Ezt most találtam ki. És milyen jól tettem! Ez olyan finom, hogy csak na... Mikor megsült, levágtam a sütemény széleket és bevallom őszintén, meg is ettem, pedig ezt a kutyuskám szokta... Jó-jó, azért kapott belőle ő is, igaz nem sokat. Szóval ha szeretitek a mézeskalácsot, a diót és a csokit, akkor ezt Nektek is meg kell sütni. A fúzió remekül működött ebben a sütiben. Csak maradjon Karácsonyig... Még szerencse, hogy csak két nap van hátra. Addig lakat alatt őrzöm majd... Magamtól. Jövőre, csak így fogom megint megsütni, annyira bejött...


Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 1 Ráma, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 1,5 dl langyos tej, 2,5 dkg friss élesztő, csipet só, 1 késhegynyi szódabikarbóna.

Töltelék: 25 dkg mézeskalács morzsa, 20 dkg darált dió, 5 dkg porcukor, 1/2 zacskó mézeskalács fűszerkeverék, 1 üveg őszibaracklekvár.

Mázhoz: 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg fehér csokoládé.



Az élesztőt felfuttatjuk a fele mennyiségű tejben, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Négybe vesszük, majd egyenként kinyújtjuk kb. 25x35 cm-es lappá. Az alsó lapot egy vajazott-lisztezett tepsibe simítjuk. Alaposan megkenjük a lekvárral majd megszórjuk a cukrozott darált dióval, a mézeskalács morzsával és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Átcsepegtetjük egy kevés lekvárral. Rásimítjuk a következő kinyújtott lapot. Ismét töltelék és így tovább. A végén a negyedik lappal beborítjuk a süteményt. Alaposan lenyomkodjuk a süti tetejét és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Mikor kihűlt a sütemény, a kétféle csokoládéval bevonjuk a tetejét. Hasábokra felvágva tálaljuk.







Illéskrisz Konyhája




2012. december 21., péntek

MARCIPÁNOS LINZER

















Klasszikus linzer, marcipán töltelékkel... Délelőtt sütöttem egy adag linzert, és amíg szaggattam a tésztát, addig azon álmélkodtam, hogy csak a felét tölteném meg lekvárral, a másik felét pedig valami mással kellene... Akkor pattant a szikra, hogy vettem pár csomag nyers marcipán masszát, és mi lenne ha? Egész jó ötletnek bizonyult, mert nagyon finom lett a porhanyós tészta, a marcipán édes ízével. Lényeg, hogy ne "bevonó" marcipán legyen, hanem sima nyers, mert azzal az igazi... Jól fog majd passzolni a többi sütihez, a tálamon...



Hozzávalók: 30dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csipet só, pár csepp vanília eszencia, 2 kanál tej. Töltelék: 20 dkg nyers marcipán massza. Díszítéshez: porcukor, arany szórócukor.



A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, majd betesszük a hűtőbe egy 1/2 órára pihenni. Miután lehűlt a tészta, lisztezett lapon, nagyon vékonyra  /2mm / kinyújtjuk a tésztát és alkalomhoz illő kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a sütiket, majd 175 C-on, 8-10 perc alatt világosra kisütjük őket. A marcipánból ujjbegynyi gombócokat készítünk, majd míg langyos a tészta, addig összeragasztunk belőle kettőt-kettőt. Azért jó, ha langyos a tészta, mert a melegétől képlékenyebb lesz a marcipán és a tészta törése nélkül összeilleszthető lesz majd. Természetesen azért óvatosan nyomjuk meg. Mikor kész a töltés, a virágok közepét vízzel kissé benedvesítjük, hogy a cukor rátapadjon majd, a szórás közben. Porcukorral meghintve tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája



2012. december 16., vasárnap

KARÁCSONYI GYUFA SÜTI
















Tavaly Karácsonyra házikót sütöttem, így idén nem akartam ugyan azt, nehogy unalmas legyen... Viszont a tészta íze nagyon bejött akkor, úgy hogy nem kerestem másik receptet hozzá, maradtam a Svéd mézes tésztánál. Régóta tervben volt, hogy sütök egyszer "gyufa" sütit is, ami sima linzer tésztából van és a végeit piros zseléporba kell mártani, de most a közelgő Ünnepre tekintettel ebből a mézesből sütöttem meg. A "gyufák" végeit fehér csokoládéba mártottam. Finom, ropogós süti lett belőle, és a végén a csoki gyújtós még élvezhetőbbé varázsolta a fűszeres ízeket. Nagyon fogy, úgy hogy biztos kell majd még egy adagot sütnöm. Akit érdekel, tészta receptjét a Mézeskalács házikónál találja meg. Ezen kívül kell még hozzá, 15 dkg fehér olvasztott csokoládé. 



A begyúrt tésztát lisztezett lapon vékonya, 2 mm-re nyújtjuk, majd pizzavágó kőrkéssel vékony rudakra felvágjuk. Közepes tűznél, 175 C-on megsütjük a "gyufákat", majd a végeit fehér, olvasztott csokoládéba mártogatjuk. Hideg helyen megszilárdítjuk rajtuk a csoki, majd fémdobozban tároljuk. Érdemes nem teljesen lezárni a dobozt, hogy ne puhuljon meg a "gyufa". Ropogósan az igazi...








Illéskrisz Konyhája



2012. december 1., szombat

MANDULA GOLYÓ













Szintén Karácsonyi "sütéspróba" lett ez mandulás golyóbis. Küldésben aktív, de a konyhában viszont passzív barátném küldte nekem a receptjét, hogy süssem meg és vigyek belőle majd kóstolót... Hm... nagyon édes... Nem ígérem, hogy marad ! Ez egy nagyon finom marcipános aprósütemény, ami szerintem tökéletes résztvevője lesz majd, a Karácsonyi süteményes tálnak. Nem bonyolult az elkészítése, úgy hogy kezdő konyhatündérek is bátran bevállalhatják. Anno Latsia küldött nekem nyers marcipán masszát, úgy hogy elérkezett az ideje, hogy felhasználjam, mielőtt tényleg tönkrement volna. Milyen jó, hogy tartogattam, erre tökéletes volt.



Hozzávalók 20 darabhoz: 16 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 5 dkg cukor, 1 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 10 dkg vaj, 1 kanál hideg víz, 1/2 citrom reszelt héja. Töltelék: 20 dkg nyers marcipán massza. Forgatáshoz: 1 tojás fehérje, 5 dkg szeletelt mandula.



A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal linzer tésztát gyúrunk, majd betesszük a hűtőbe 1/2 órára dermedni. Közben a marcipánból ujjbegynyi gombócokat formálunk. Mikor a tészta kellőképpen lehűlt, 20 darabra vágjuk. Minden tészta darabra teszünk egy marcipán golyót és köré dolgozzuk a linzer tésztát. Sima gombócokká pödörjük.










A tojásfehérjét kissé felverjük, majd a gombócokat beleforgatjuk, utána pedig meghempergetjük a mandula forgácsban. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a mandulás golyókat, majd 175 C-on, 12-15 perc alatt világosra kisütjük őket. Kihűtjük és porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.









Illéskrisz Konyhája