"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. augusztus 16., csütörtök

~ EZME, TÖRÖK CSÍPŐS SALÁTA ~













Azt hiszem "törökétel" függő lettem. Noha sosem jártam még Törökországban, de mind azon által  bevonzott a bűvkörébe. Nyilván amit országon kívül kóstolsz vagy eszel, az kevés, hogy igazából érezd a tradicionális haza ízeket, de így a távolból és némi képet kapsz az adott ország étkezési kultúrájából, szokásaiból. Több éve foglalkoztat ez a mesebeli világ, talán a Tv.-ben látott sorozatok, dokumentum filmek, gasztro műsorok keltették fel rá a figyelmemet. Szép épületek, nyüzsgő piacok, érdekes emberek és régi hagyományok. És persze az ételek. Sok török ételt elkészítettem már, igazi török hozzávalókból. Van egy török élelmiszerbolt, ahová rendszeresen betérek, ha éppen valami törököset főznék netán. Minden van, ami kellhet egy autentikus török ételhez. Friss bárányhús, izgalmas fűszerek, roppanós zöldségek. Meg minden más kiegészítő a lámpásoktól az édességekig. Most egy csípős, fűszeres saláta készült, ami remekül illik a nyárson sült húsokhoz, a grillezett sajtokhoz, vagy akár a pirított lepénykenyerekhez. Hogy mennyire csípősre készítjük az tőlünk függ, ki mennyire birkózik meg a paprika kapszaicin tartalmával. Behűtve, összeérve a legfinomabb körítés az asztalon.


Hozzávalók 4 személyre: 4 db paradicsom, 1-1 piros és zöld Kaliforniai paprika, 2 db zöld hegyes erős paprika, 1 db. fürtös uborka vagy 3-4 db. kovászolni való uborka, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld. Fűszerek: 2 kanál sűrített paradicsomkrém, 1 kanálka chili krém, 1 kanál fűszerpaprika, ízlés szerint / 1 kávéskanál / só, őrölt fekete bors, szárított mentalevél, 1 citrom leve, 1/2 dl. olaj.


A zöldségeket megmossuk, szárazra törölgetjük. A paradicsomot gerezdekre vágjuk és késes aprítógépben darabos-pépesre lezúzzuk. Kiöntjük egy tálba a paradicsomot, majd sorban lezúzzuk a többi zöldségfélét is. A paprikákat a petrezselyemmel, a hagymákat az uborkával és így tovább. Lényeg, hogy pulzálva aprítsunk, hogy ne legyen sima krémes az egész. Akkor jó, ha darabos kissé a saláta alap állaga. Mikor végeztünk az aprítással, jöhet a fűszerezése. Hozzáadjuk a fűszereket, a sűrítményeket, végül az olajat és a citrom levét. Alaposan kikeverjük, majd letakarva 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Bármilyen sült húshoz, natúrszelethez, nyárson pirult finomsághoz, de akár grillezett sajthoz is remek kísérő lehet. A saláta csípősségét mindenki maga íze szerint állítsa be. 








4 megjegyzés:

  1. Szia Kriszti! Gyönyönyörüek a fotók, milyen progit használsz a háttér homályosításra? Köszi pusz!��! ����

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kriszti! Merre jársz - régen írtál a blogodba! Látom Latsia hozzászólt, az ő blogját régen nagyon szerettem olvasni, de már sajnos nem írja... Légyszíves Latsia írd te is tovább, imádnám! Barátnődnek Stuttgartba írtam már, de ő unokázik. Bakonyiné Ibolya

    VálaszTörlés
  3. Szia, remelem minden rendben, nagyon reg nem irtal mar.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Kriszti! Még mindig nézem a blogodat és várom, hogy új bejegyzéseket, jobbnál-jobb receptekkel lepsz meg bennünket! A fotóid is annyira szépek, hogy mindenki kedvet kap a sütéshez-főzéshez! Gyere Kriszti, szerintem mindenki nagyon vár már! Üdvözlettel: Bakonyiné Ibolya

    VálaszTörlés