"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. július 17., kedd

~ KÖLESPUDING ÁFONYÁVAL ~

Ne nézzetek madárnak..., de ma kölest főztem. Desszertnek. Most aztán lehet csipognom is. Tréfát félre téve, sokáig vonakodtam megkóstolni a kölest, mert nem tudtam elvonatkoztatni attól a gondolattól, hogy ez bizony madár eleség. Viszont egyre több helyen találkoztam vele, számtalan formában jött velem szemben, ilyen-olyan módon elkészítve, hangzatosan hozzátéve, hogy ez bizony milyen egészséges, szuper élelmiszer. Mert mostanában igenis vannak szuper élelmiszerek. Jó, ha tudjuk! Trendi szó. Akkor, használjuk. Szóval bátorkodtam leemelni az üzlet polcáról és otthon főzni belőle. Kissé vonakodva kavargattam, de ahogy puhult és változott a koncentrációja, úgy férkőzött beljebb a " szerintem jó lesz " státuszba. Áfonyával spékeltem meg a köleskrémet, és egy tényleg nagyon izgalmas desszert kerekedett ki belőle. Alig vártam, hogy lehűljön és hogy megkóstolhassam. Finom. Egyetek kölest! Szuper desszert...


Hozzávalók 4 személyre: 100 gr. köles, 1/2 l tej, 1/2 csomag vaníliás pudingpor, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 csipetsó, 3-4 kanál cukor, 250 gr. áfonya, 1/2 citrom leve és reszelt héja.


A kölest kávédarálóban 1-2 x megpörgetve átdaráljuk. Ne teljesen lisztszerű, maradjon egy kissé szemcsés. Egy lábosba töltünk 4 dl tejet, majd beleszórjuk a kölesdarát. Kevergetve hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliaesszenciát, majd lassú tűzön, kb.15-20 perc alatt puhára főzzük. Mikor megpuhult a köles, akkor a maradék tejben elkeverjük a pudingport és hozzáadva a köleshez, krémesre főzzük az egészet. Ha nagyon besűrűsödne, akkor egy kevés tejjel még lazítunk rajta. Letakarva, langyosra kihűtjük. Míg hűl a köleskrém, addig megfőzzük az áfonyaszirupot. Az áfonyát szitában leöblítjük, lábosba szórjuk, hozzáadunk 1-2 kanál cukrot és felfőzzük. Mikor már szinte majdnem szétestek a bogyók, akkor hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. Félre húzzuk és langyosra kihűtjük. A kelyheket előkészítjük, mindegyik aljába teszünk először 2 evőkanál köleskrémet, majd rá 2 kanál áfonyaszirupot, megint 2 kanál köleskrém jön, majd a végén lezárásként egy kis maradék szirup jöhet. Lefedjük a kelyhek tetejét fóliával, majd mehetnek a hűtőbe dermedni. 1-2 óra múlva tálalhatjuk az izgalmas desszertet. 
  Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése