"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. április 22., vasárnap

~ EPERHABOS KOCKA ~












Néha meglepő dolgokat lehet párosítani anélkül, hogy zavarnák egymás ízvilágát. Sohasem gondoltam volna, hogy a spenót belekerülhet egy piskótába, azon belül pedig, egy epres-habos süteménybe. Láss csodát! Ez bizony lehetséges. Sőt, ha elárulom, hogy az én finnyás Jancsim, aki csak pár sütemény félét hajlandó elfogyasztani, sorozatban vette le a tányérról a zöldes-habos kockákat. Még meg is jegyezte: Te, Rozi! Ennek pont olyan íze van, mint régen a joghurthabnak....! Jól van, egyed csak, és ha tudnád, hogy a vérig utált spenótot is eszed vele együtt...na, akkor lenne csak parasztgyalázat nála. De én nem szóltam, had egye, legalább kap a szervezete egy kis vasat. Tehát ennyire nincs karakteres íze a spenótnak a süteményben.


Hozzávalók a piskótához: 2 tojás, 60 gr. cukor, 60 gr. liszt, 100 gr. bébi spenót, 2 kanál olaj, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só. Eperhabhoz: 1 bögre eper, ízlés szerint porcukor, 1/2 citrom leve, 250 gr. mascarpone, 200 ml. tejszín, 1 tasak Oetker expressz zselatin. Díszítéshez: eper, tejszínhab, piskótamorzsa.


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét keményre felverjük a csipet sóval. A spenótot leszárazzuk és az olajjal botmixerrel pürésítjük. A spenótpürét a sárgájához keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is. Krémesre kikeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a zöld masszába a fehérjehabot is. A kész masszát egy kb. 20 x 20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. 175 °C-fokon, 15 perc alatt készre kisütjük. Sütés után a tepsiben hagyjuk kihűlni. Míg sül és hűl a piskóta, addig az epres habot is elkészítjük. Az epret szűrőben alaposan leöblítjük, szárát leszedjük, majd a porcukorral botmixerrel pürésítjük. A mascarpone krémet habverővel felhabosítjuk. Folyamatos keverés közben az epeszószt a mascarpone krémhez keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot, a citrom levét és a zselatinport is. A kész krémet a zöld piskótára kenjük. 1-2 óra alatt, hideg helyen megdermesztjük a süteményt. Tálaláskor felkockázzuk, tetejére habrózsát, felezett eperszemet és piskótamorzsát teszünk, úgy tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése