"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. február 1., csütörtök

~ KÁPOSZTÁS PALACSINTA ~
Télen elég sokszor készítek káposztás tésztát. Az olyan igazi hétköznapi étel. Egy valamilyen snassz kis leveske mellé, mondjuk tojás, klasszul illik. Most a lepirult és jó borsos káposztát betöltöttem palacsinta tésztába. Háromszögletű batyukat hajtogattam belőlük, úgy hogy kézbe véve lehetett belőle lakmározni. Egész jó összhangba jött a káposzta a palacsinta tésztájával is, úgy hogy legközelebb is így eszünk majd " káposztás tésztát ". A vadabb ízvilágúak, mint én, Uram bocsá..., porcukorral is meghintettem. Persze ha nem akarunk palacsintázni, akkor kifőtt kockatésztával keverjük el a pirított káposztát. 


Hozzávalók: 1 közepes fej fehér káposzta, 2-3 evőkanál zsír, 1 csapott evőkanál só, ízlés szerint őrölt fekete bors és cukor. Palacsinta tészta: 2 tojás, 200 gr. liszt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, 1/2 mokkáskanál só, 2 evőkanál olaj, 1 csipet cukor.


A káposztát megmossuk, félbevágjuk és torzsáját kivágjuk. Káposzta reszelőn lereszeljük. Megszórjuk a csapott evőkanál sóval, átkeverjük és 1/2 órát pihentetjük. Ez idő alatt a só átjárja és a levét kiengedi. Alaposan kinyomjuk a káposztából a levét és forró zsiradékra rádobjuk. Közepes tűzön, állandóan kevergetve világos barnára lepirítjuk. A végén rászórjuk a cukrot, az őrölt fekete borsot és átkeverjük. Míg sül a káposzta, addig a palacsinta tésztáját kikeverjük és olajozott, forró serpenyőben kisütjük a palacsintákat. Töltésnél a palacsintákat félbe vágjuk, egyik végükbe káposztát teszünk, majd háromszög alakban betekerjük. Kevés őrölt borssal meghintve, forrón tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése