"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. január 14., vasárnap

~ PAPARDELLE PÓRÉVAL és PANCETTÁVAL ~Tészta étel 1/2 óra alatt. Persze ez csak akkor igaz, ha készen vásároljuk hozzá a tésztát és nem magunk gyúrjuk meg. Viszont, ha az utóbbi mellett döntünk, akkor egy sokkal finomabb étel varázsolhatunk az asztalunkra. Nem tudom miért, de mostanában igen-igen rákattantam a tésztagyúrásra. Megnyugtat. Megnyugtat a tudat, hogy friss tojással készül és annyi tojás van benne valóban, amennyit én bele is gyúrok. Ez nem egy elhanyagolható szempont. Azután persze itt van az a megállapítás, amit már 1000-szer leírtam, de megteszem 1001- re is, hogy: össze sem lehet hasonlítani a száraz tésztát, a frissen gyúrttal... A pancetta és póréhagyma mellé került a tésztához egy kevés spenót, fokhagyma és parmezán sajt is. Felettébb finom ízkombináció, ajánlom megkóstolni. Egy fáradt nap lezárásaként, egy pohár fehérbor kíséretével..., mennyei!


Hozzávalók a tésztához 2-3 személyre: 2 tojás, 200 gr. liszt, 1 evőkanál olívaolaj, 1 csipet só vagy 450 gr. kész, száraz papardelle tészta. Raguhoz: 1 evőkanál olíva olaj, 250 gr. pancetta / bacon, 1/3 szár póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 30 gr. vaj, 1 tálka bébi spenót, só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: reszelt parmezán sajt.


A tésztához valókat tálba tesszük és kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát letakarjuk és 1/2 órát pihentetjük. Mikor pihent a tészta, lisztezett gyúrólapon nagyon vékony, hártya vékonyságú kőrré nyújtjuk ki és egy éles késsel ujjnyi széles metéltekre vágjuk fel. Bő, sós vizet forralunk és a tésztát "al dente" megfőzzük benne. Míg fő a tészta, addig elkészítjük a ragut is. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat teszünk és a felcsíkozott pancetta szalonnát megpirítjuk rajta. Mikor a szalonna kezd pirulni, akkor hozzáadjuk a vékony karikákra felvágott  póréhagymát, az átnyomott fokhagyma gerezdet, a tálka spenótot és összesütjük az egészet. Ízesítjük a ragut sóval és őrölt fekete borssal. A végén rádobjuk a ragura a darabka vajat is. A megfőtt papardelle tésztát a főzővízből egyenesen a ragúra szedjük és lazán átforgatjuk benne. Reszelt parmezánnal megszórva, forrón tálaljuk az ételt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése