"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. január 7., vasárnap

~ OTELLÓS MACARON ~


Egy számomra nagyon kedves idős hölgytől, Marika nénitől kaptam ajándékba egy apró üveg otelló dzsemet. Sötét bordó, zamatos gyümölcsvelő, az ősz ízével. Semmihez sem hasonlító finom mámor... Nagyon kellemes lekvár, szinte azonnal beindult tőle a fantáziám. Valami nemes desszerthez akartam felhasználni, ahhoz túl snassz lett volna, ha csak úgy egyszerűen kikanalazgatom az üvegecskéből. Bár megmondom őszintén, nagy volt a kísértés. Viszont ha nemes desszertről beszélünk, akkor nem jöhet más szóba, mint a macaron. Kimondottam "para" desszert, mert ha őkelme nem akarja, hogy sikerüljön, akkor bizony nem is fog. Előfordult, hogy nem jött össze nekem sem, azt hiszem eddig két esetben. Akkor persze megfogadom, hogy soha többé macaron, aztán feledésbe merül a kudarc és nekiállok újfent egy adagnak. Most is így volt. Ma nagyon lazára vettem a figurát, se cukor hőfokmérő, se szirup, se macera. És lám, sikerült. Megveregettem a vállaimat és nyugtázva adtam közre a különleges desszertet. Természetesen más dzsemmel is elkészíthető, csak akkor a színe fog némiképp változni.


Hozzávalók kb. 18-20 db. macaronhoz: 3 tojásfehérje, 1/4 csésze kristálycukor, 1 csésze finomra darált mandula, 1 1/4 csésze porcukor, 1 evőkanál otelló dzsem, pár csepp piros ételfesték. Töltelék: 250 gr. mascarpone, 2 evőkanál otelló dzsem.


A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni és amikor már kezd felhabosodni, akkor keverés közben hozzászórjuk a kristálycukrot. Addig verjük, amíg a habverő végén csúcsot nem képez a hab. Ez után a darált mandulát összeforgatjuk a porcukorral és egy finom szűrőn keresztül, rászitáljuk a fehérjehabra. Körkörös mozdulatokkal egy hablapáttal szépen összekeverjük. A végén belekeverjük az otelló dzsemet és az ételfestéket is. A kész mandulás masszát egy habzsákba töltjük. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk és kb. 10 forintos nagyságú korongokat nyomunk ki a habzsákból. A végén a tepsit a pultra ejtjük, hogy a buborékok eltávozzanak a macaronokból. 1/2 órát száradni hagyjuk, hogy a macaron teteje meghúzzon és ne ragadjon az ujjunkhoz. A sütőt előmelegítjük 140 °C-fokra és a macaronokat betesszük sülni kb. 15 percre. Látni fogjuk, hogy a macaronok elkezdenek emelkedni és csipkés-recés talpuk keletkezik. Sütés után teljesen kihűtjük, majd utána választjuk le őket a sütőpapírról. Melegen semmi esetre ne próbálkozzunk ezzel! Míg hűl a macaron, addig kikeverjük a tölteléket. A mascarponét tálba tesszük és egy habverővel felhabosítjuk. Én cukrot nem tettem bele, mert így is elég édes a macaron. Habzsákba töltjük a mascarponét, majd az egyik macaronra kőrben nyomunk a krémből, a krém közepét pedig kitöltjük egy kevés otello dzsemmel. A töltött macaronra teszünk egy üreset, óvatosan rányomjuk és ezzel el is készült a desszertünk. Nagyon finom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése