"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. január 21., vasárnap

~ HERCEGNŐ FÁNK ~











...vagyis Képviselőfánk. Valahogy ez a név jobban illik ehhez a légies és mesebeli fánkhoz, mint az egyszerű képviselő. Isten őrizz politika... Inkább mese és hófehér álom. Mert ez álom-finom... Gyerekkorom óta kedvenc sütemény, anyukám csak néha sütötte, olyankor viszont egész nap rájártam a tálcára. Ideje sem volt megpuhulni, olyan gyorsan fogyatkozott. Érdekes, ez úgy ment neki, viszont a piskótát sokszor elrontotta, pedig ez a tésztafajta több rutint igényel. No, mindegy a lényeg, hogy nekem is sikerül minden esetben. Igazi előkelő és fotogén sütemény, mindamellett pedig nagyon finom. Ha betartunk néhány arany szabályt az égetett tészta készítésekor, akkor biztos, hogy sikerül és megédesítheti a napunkat.


Hozzávalók 16 közepes fánkhoz: 125 ml. víz, 65 gr. zsiradék / vaj és zsír /, 75 gr. liszt, 1/2 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 2 db. tojás. Krém: 3 tojás sárgája, 400 ml. tej, 120 gr. cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 60 gr. liszt, 1 teáskanál zselatin, 1/2 kávéscsésze víz. Hab: 300 ml tejszín, 2 evőkanál porcukor.


Először a krémet készítjük el. A tejet egy kisebb lábosba töltjük és habverővel hozzákeverjük a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót és a lisztet. Állandóan kevergetve, lassú tűzön sűrűre megfőzzük. A végén belekeverjük a vízben megduzzasztott zselatint is. Félre húzzuk és teljesen kihűtjük. A tejszínt a porcukorral kemény habbá felverjük és a töltésig betesszük a hűtőbe pihenni. A tésztához a vizet egy kisebb láboskába töltjük, beletesszük a zsiradékot, a sót és a cukrot. Felfőzzük. Mikor forr, beleszórjuk a lisztet, és fakanállal gyorsan kevergetve megfőzzük a tészta alapot. Akkor van készen, ha zsíros fényű a massza és elválik a lábos falától. Félre húzzuk és langyosra hűtjük. Mikor már nem meleg, egyenként habosra keverjük benne a tojásokat. Ezt a műveletet érdemes elektromos habverővel készíteni, mert akkor lesz szép krémes és csomómentes a tésztánk. Az égetett tésztát csillagcsöves habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire, kisebb tojásnyi adagokat nyomunk ki. Előmelegített, 175 °-fokos sütőben sütjük ki a tésztakelyheket kb. 15 perc alatt. A tésztakelyheket teljesen kihűtjük, majd először a sárga főzött krémmel, utána pedig a habbal töltjük meg a csillagcsöves habzsák segítségével. Tálalásig behűtjük, majd gyengén porcukorral meghintve, tálaljuk.    






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése