"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. január 29., vasárnap

~ MEXIKÓI SÖRÖS - BABOS CSIRKERAGU ~












Bármikor jöhet egy jó, fűszeres-csípős étel a világ bármely tájáról. Most éppen egy csipet Mexikót varázsoltam a tányérra. Tortilla receptet kerestem, akkor bukkantam rá erre a gyöngyszemre. Azon kívül, hogy egy remek, tüzes ragu, mindamellett húsz perc alatt tálalható is. Szinte minden alapanyag volt itthon hozzá, csak egy üveg kukorica sörért kellet elmennem a sarki boltba. Érdekessége, hogy van benne keserű kakaópor is, amit nem lehet kiérezni belőle, de mégis dob rajta egy kicsit. Párolt rizzsel, vagy tortilla lappal is fogyasztható, ki mit szeretne éppen, de bevallom, én megtöltöttem a tortilla lapot rizzsel, raguval, savanyított habanero paprikával és úgy ettem összetekerve... mennyei.


Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell filé, 3 gerezd fokhagyma, 4 kanál olaj, 2,5 dl kukorica sör, 1 evőkanál sűrített paradicsomkrém, 1 doboz vörös bab konzerv, 1 doboz kukorica konzerv, 1 lime, 1 kávéskanál keserű kakaópor, só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: párolt rizs, tortilla lap, tortilla chips, petrezselyemzöld.


A csirkemellet vékony csíkokra felvágjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Egy serpenyőbe olajat forrósítunk,majd rádobjuk a húst és erős tűzön kevergetve, kissé elősütjük. Ez után mérsékeljük a serpenyő alatt a tüzet és a fokhagyma gerezdeket rányomjuk a húsra. Kevergetve addig sütjük, amíg elkezdjük érezni a sülő hagyma illatát. Ekkor hozzá öntjük a sört és lefedve 10 percig pároljuk az ételt. Közben kinyitjuk a konzerveket, leöntjük róluk a levet, a lime levét kifacsarjuk, a chili paprikát nagyon apróra felvágjuk. A húshoz adjuk a babot, a kukoricát, a lime levét, a chili paprikát, a sűrített paradicsomot és a kakaóport. Ha szükséges, utánaízesítjük a ragut még sóval és borssal. Lefedjük és még 15 percet főzzük az ételt. Tálaláskor meghintjük a ragut vágott petrezselyemzölddel és forrón tálaljuk. 





2017. január 24., kedd

~ KKWABAEGI... Koreai csavart fánk ~














Megint nyakunkon a fánk-szezon. Legalább ilyenkor süssünk egy jókora tál fánkot, ha máskor nem is... Tudom, sokan félnek a művelettől, pedig ha betartjuk a fontos lépéseket, akkor biztos sikerülni fog a projekt. Az én Nagyikám mindig azt mondta, hogy : ... a kelt tésztának lelke van... és ez így is van. Fontos az azonos alapanyag hőmérséklet, a meleg helyen való kelesztés és az egyenletes sütés. Ha ezek adottak, nincs mitől félni. Most egy koreai fánkot hoztam, nagyjából hasonló mint a mi " szalagos " fánkunk, csak itt a formázás más. Nagyon jó a tészta minősége és jól formázható. Sütés után pedig levegős és puha. De helyettem beszéljenek a fotók... Fánkra fel! Ne félj tőle!


Hozzávalók 16 fánkhoz:  4 dkg vaj, 1 csésze tej, 1 tojás, 2 kanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1/3 kocka friss élesztő vagy 1 tasak szárított, 3 csésze liszt. Továbbá: olaj a sütéshez és cukor-fahéj keverék a forgatáshoz.


A vajat felolvasztjuk, a fele mennyiségű meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az olvadt, langyos vajat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a cukrot, a sót és habverővel felkeverjük. Ez után hozzáadjuk a lisztet, majd rugalmas, közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk belőle. Ha már szép sima a tészta és elválik az edény falától, akkor liszttel meghintjük a tetejét és letakarva, meleg helyen, a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt. 





Mikor megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk és elosztjuk 16 tészta gombócra. 





A gombócokat egyenként kb. 30 cm-es rúddá sodorjuk és a két tésztavéget ellentétes irányba tekerve, becsavarjuk a fánkot. A végeket összecsípjük, hogy a formát megtartsa. 






A kész fánkokat letakarjuk és még egy fél órát kelesztjük. Mikor megkeltek ismét, egy lábosba olajat forrósítunk és a fánkokat nem túl forró olajban először letakarva, majd fordítás után már fedő nélkül sütjük ki szép, aranybarnára. Sütés után, papírtörlőre szedjük őket, majd cukros-fahéjas keverékbe megforgatjuk. Langyosan tálaljuk egy nagy csupor házi baracklekvárral. Jó étvágyat!





2017. január 22., vasárnap

~ NARANCSOS KRÉMTEKERCS ~













Mikor a Pinterest-en rápillantottam erre desszertre, azon nyomban beleszerettem. Fogalmam sem volt, hogyan is készül, de már a látványa is levett a lábamról. Desszertet írtam és nem süteményt, direkt, mert ez tényleg nem süti kategória... Egy egyszerű krémes finomság, szinte fillérekből. Főleg, hogy a narancs akciós és azért az alacsony árért is lehet zamatos, lédús példányokat beszerezni. Szóval ez a desszert egyszerűen mennyei. A selymes vaníliás krém, jól passzol a narancszselé citrusos ízével. Így alkotnak egy mesés összhangot. Szólok előre, nem diétás... De kit érdekel?! /...hol van még a strand-szezon... /

Hozzávalók: 7,5 dkg vaj, 3 púpos evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, 6 dl. tej, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 csipet só. Zselé: 2 dl frissen facsart narancslé, ízlés szerint / 2-3 kanál / cukor, 1 citrom leve, 1 evőkanál étkezési keményítő. Továbbá: kókuszreszelék.

A vajat egy kisebb lábosba tesszük és felolvasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet és kevergetve összefőzzük, mint amikor égetett tésztát készítünk. A tejet kimérjük és habverővel állandóan kevergetve a lisztes vajhoz adjuk. Beleszórjuk a cukrot, a sót és a vaníliát. Addig főzzük, amíg sűrű krémmé nem alakul. 




Veszünk egy tálcát, arra sütőpapírt fektetünk, majd bőven megszórjuk kókuszreszelékkel. 




A forró krémet a kókuszra öntjük, majd egy kanállal elkenjük rajta. Kb. 25 x 35 cm nagyságban.




 Hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. A lábast elmossuk, majd jöhet a zseléfőzés. A narancslevet kimérjük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a kevéske vízben feloldott keményítőt. Állandóan kevergetve, sűrűre megfőzzük. Még forrón a dermedt krémalapra öntjük és elkenjük rajta egyenletesen.






Ismét hidegre tesszük, hogy megszilárduljon. Mikor megkötött, szorosan feltekerjük a sütőpapír segítségével és hűtőbe tesszük még egy órára. Tálaláskor felszeleteljük és narancsfilével tálaljuk. De nagyon finom mellé egy-egy gombóc vanília fagylalt is. 





2017. január 17., kedd

~ULTRA KÖNNYŰ TÚRÓS MINI PALACSINTA~













Számtalan palacsinta recept szerepel már a blogomon, de valahogy úgy érzem, hogy számuk kifogyhatatlan lesz, mivel a világ minden táján sütik megszámlálhatatlan kivitelben és ember legyen a talpán aki ne kóstolná meg mindet. Na így vagyok ezzel én is. Természetesen nálunk is full imádat van feléje, úgy hogy gyakran kerül az asztalunkra belőle. A tradicionális persze, hogy a baracklekváros, házi dzsemmel, de nem óckodnak a sós változatától sem. Sütöttem már hússal, zöldségekkel vagy sajttal is. Amint rátalálok egy újabb formációra, rögvest késztetést érzek, hogy elkészítsem. Így volt ez most is... Ennek a hihetetlenül puha és könnyed palacsintának a tésztájába túró került. A sütőpornak és a szódabikarbónák köszönhetően lett ennyire légies és levegős. A tetejére került görög joghurt és meggyöntet tette felejthetetlenné az egészet...


Hozzávalók: 2 csésze liszt, 2 tojás, 1 csésze tej, 15 dkg túró, 1/2 cs. sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 kanál cukor, 1 kávéskanál vanília kivonat, 1/2 citrom reszelt héja, 2 kanál citromlé. Továbbá: vaj, görög joghurt, porcukor. Meggyöntet: 1 üveg magozott meggy befőtt, 1 kanál cukor, 1 kanál citromlé, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1 csipet fahéj.


Először a palacsinta tésztáját keverjük be, mert nem árt, ha 10-15 percig áll egy kicsit. A lisztet és a száraz hozzávalókat egy tálba szórjuk és összekeverjük. Egy másik tálba ütjük a tojásokat, a túrót, a tejet, a vanília kivonatot, a reszelt citromhéjat és levet, majd botmixerrel krémesre keverjük az egészet. Ez után állandóan kevergetve a tojásos keveréket a lisztkeverékhez adjuk és simára kidolgozzuk a tésztát. Kissé sűrű a massza, de ne ijedjünk meg, ennek ilyennek kell lennie... Míg pihen a tészta, addig megfőzzük a meggyöntetet is. Egy lábosba töltjük a meggyet a levével együtt, majd felforraljuk. Ízesítjük cukorral, citromlével és fahéjjal.  Az étkezési keményítőt feloldjuk egy kevés vízzel és ezzel sűrítjük be a forrásban lévő meggyet. Ezzel kész is van és félre húzva kissé hűlni hagyjuk. Egy teflon bevonatú serpenyőbe vajat hevítünk, majd jó nagy evőkanálnyi mennyiségeket a serpenyőbe kanalazunk és kissé kerekre igazítva, elkezdjük kisütni a palacsintákat. Mikor már kezd a palacsinták teteje buborékolni, akkor egy gyors mozdulattal megfordítjuk őket és szép aranybarnára megsütjük a másik felüket is. Tálaláskor görög joghurttal és meggyöntettel adjuk asztalra egy kevés porcukorral meghintve.






2017. január 14., szombat

~ MANGÓS RIZSPUDING ~














Ha péntek, akkor Lidl vásár. Már beidegződött ez nálam. Szeretem ezt az üzletet, mert kiváló minőségű termékeik vannak és a frissesség is a fő szempontjuk. Valamint vannak különleges dolgaik, amiket máshol nem igazán lehet megkapni. Most a csodás érett mangókon esett meg tekintetem, úgy hogy vettem is belőlük kettőt. Akkor még nem volt ötletem, hogy mire is fogom majd felhasználni őket, ez általában hirtelen ötletként szokott bevillanni. Mivel hétvégén szeretünk desszerteket kanalazni, a rizspuding volt erre a legjobb ötlet. Mangóval és kókusztejjel készült. Jégbe hűtve, mesés kanalazgatni való édesség lett belőle.


Hozzávalók 4 személyre: 1 mangó, 2 csésze mangó lé, 160 gr. kókusztej, 2-3 kanál porcukor, 1 csapott kanál étkezési keményítő, 3/4 csésze kerek szemű rizottó rizs, 2,5 dl tejszín.


A rizst megmossuk majd egy kisebb lábosban csikorgósra melegítjük. Hozzáadjuk a mangólevet, a cukrot és fedő alatt lassú tűzön puhára, krémesre megfőzzük. Mikor puha a rizs, akkor hozzákeverjük a kókusztejet is amibe elkevertük a keményítőt. Összeforraljuk. A tűzről levéve teljesen kihűtjük. A tejszínt felverjük habbá és a felét a kihűlt rizspudingba keverjük. A kész pudingot kelyhekbe adagoljuk, a tetejükre tejszínhabot  teszünk. A mangót félbevágjuk, éles késsel bekockázzuk a húsát, majd kifordítjuk. A gyümölcshúst levágjuk a héjról. A mangókockákat a kelyhekbe szórjuk a tejszín tetejére. A desszertet behűtjük, majd úgy kínáljuk.





2017. január 13., péntek

~ SOUS VIDE KACSAMELL NARANCCSAL ~














Az újdonság erejével hat rám egy masina, amit az Angyalkák hoztak Karácsonykor a Fiamnak...  És milyen jó ötlet volt! Ezek az Angyalkák tudnak valamit... mondjuk azt, hogy szeretünk főzni, alkotni, kalandozni az ízek és a textúrák varázslatos világában. Mert lehet, az biztos. Szóval ez a gép egy Sous Vide gép. Semmi extra nincs benne, hiszen egy mini "kádfürdő" a kezelendő kajáknak. Azért nem írtam húst, mert nem csak kizárólag húst lehet benne szuvidálni, hanem pl. zöldségeket is vagy kettőjük kombinációját. A működésének a lényege az, hogy a befűszerezett hús/zöldség speciális műanyag tasakba téve, a levegőt kiiktatva, légmentesen lezárva/ hegesztve, beállított idő és hőfok alatt készre párolódik benne az étel. Saját levében megpuhulva, a fűszer-ízeket magába szívva készül el az étel. Befejezésként pedig egy serpenyőben, pár perc alatt kérget sütve a húsra/zöldségre, máris élvezhetjük a pompás ízeket és zamatokat. Szóval mesteri masina a konyhában... Elsőként kacsamell készült narancslével, de ha késznél lesz majd friss fűszernövény, akkor már csak a képzelet szabhat határt a gép körül. Nem tudom leírni az ízét, mert mennyei volt, ezt csak megtapasztalni lehet...


Hozzávalók: 2 kacsamell, 1/2 narancs leve, só, őrölt fekete bors, kevés oliva olaj. Tálaláshoz: hagymás tört burgonya, friss saláta, narancs szelet.


A kacsamellet megmossuk, szárazra töröljük majd egy éles késsel a bőrét bekockázzuk. Sóval, borssal bedörzsöljük. A szuvid-fóliát méretre vágjuk, a kacsamelleket beletesszük úgy, hogy kényelmesen elférjenek benne, majd ráfacsarjuk a narancs levét. A levegőt eltávolítjuk a tasakból, légmentesen lezárjuk a zacskót majd mehet az 57 °C-os szuvid gépbe, 3 órára. 



 
Mikor letelt az idő, kivesszük a kacsamelleket a tasakból és forró, száraz serpenyőben, először bőrükkel lefelé, majd megfordítva 5-5 perc alatt, lepirítjuk a húsokat. 5 perc pihentetés után felszeleteljük a kacsamelleket és burgonyakörettel, salátával máris tálaljuk az ételt. Az ízorgia garantált!