"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. november 23., csütörtök

~ KARÁCSONYI HABCSÓK ~


Sosem sütöttem habcsókot, ezért éppen itt volt az ideje, hogy kipróbáljam... Régen nagy divat volt habcsók karikákat felaggatni a karácsonyfákra, de azt hiszem ez manapság már az idejét múlta, nemes egyszerűséggel, kiment a divatból. Végül is sokkal szebb, csillogóbb és modern csecsebecséket lehet kapni a boltokban, szinte alig lehet választani közülük. Ezek a helyes kis csókocskák pedig majd jól elférnek a karácsonyfa alatt egy jól záródó, szép üvegdobozban. Kiválóan alkalmas lesz majd egy desszert, egy muffin vagy egy habos kávé tetején, dísz gyanánt az ünnepek alatt. 


Hozzávalók egy tepsi csókhoz: 2 tojás fehér, 100 gr. cukor, 1 mokkáskanál ecet, piros ételfesték.


A tojásfehérjéhez szórjuk a cukrot és habverővel krémesre keverjük. Vízgőz fölé téve a lábast, addig kevergetjük a habverővel, míg szépen elolvad benne a cukor, megvastagszik az állaga és fényes lesz. Ekkor elektromos habverővel nagyon kemény habot verünk belőle. Egy csillagcsöves habzsák belsejében 4-5 helyen, függőleges irányban ecsettel felvisszük vékonyan a piros ételfestéket, majd a habot beletöltjük. Egy nagy tepsibe sütőpapírt fektetünk, habbal vagy mágnessel rögzítjük és a habzsákból apró, csúcsos habrózsákat nyomunk. Ahogy a hab érintkezik a piros ételfestékkel, úgy lesznek csíkosak a csókok. Előmelegített sütőben, 100 C-fokon 1,5-2 óra alatt kiszárítjuk a csókokat. Száradás után leszedjük őket a sütőpapírról és jól záródó üvegbe tesszük őket. Desszertekhez, kávéhoz, tortákhoz használjuk fel díszítésként.  

1 megjegyzés:

  1. Szépek lettek! Régebben készítettem én is habcsókot, de nem tettem jól záródó üvegbe-dobozba, és a levegő páratartalmától bepuhult. Pedig olyan finom ropogós volt, amikor elkészült.

    VálaszTörlés