"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. szeptember 9., szombat

~ BOLOGNAI GOMBÓC FŰSZERES PARADICSOM MÁRTÁSBAN ~














A múltkori gombóc készítés után, arra gondoltam, hogy sós változatban is el kéne készítenem, biztos jó a gombóc úgy is. Mivel megmaradt egy adag bolognai mártásom, nem volt kérdés mi lesz a gombócba beletöltve. Húsos ragu és sajt. Természetesen a  morzsás réteg most elmaradt róla, és hogy ne kopaszon legyenek feltálalva a gombócok, készült hozzá egy pikáns, kissé csípős paradicsommártás is. Kifejezetten ütősre sikeredett és amellett, hogy nagyon finom, még jó laktató is. 


Hozzávalók: egy adag gombóctészta, melynek receptjét ITT találod, 1 tálka hideg-fagyos bolognai ragu, 50 gr. felkockázott világos Cheddar sajt. Paradicsom mártás: 4 nagy érett paradicsom, 2 evőkanál sűrű paradicsomkrém, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanálnyi oregano, kakukkfű, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, cukor, 4-5 levél aprított bazsalikom. Tálaláshoz: reszelt Cheddar sajt.


A gombóctésztát vastagabb ujjnyi darabokra felvágjuk, majd kézbe véve a tésztát, kevés ragut teszünk a közepére egy kis kockányi sajttal. Óvatosan lezárjuk a tölteléket a tésztát összecsippentve, majd gombóccá pödörjük. 








A kész gombócokat sós-lobogó vízben addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a víz felszínére. 1-2 percet még forraljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük őket olvasztott vajra. Letakarjuk őket, hogy melegek maradjanak és addig míg pihennek a gombócok, addig elkészítjük a paradicsom mártást is. A paradicsomok héját lehúzzuk / pár pillanatra forróvízbe dobjuk őket, így könnyedén leválik a majd héja /, majd egy lábosba tesszük és botmixerrel pürésítjük. Felforraljuk és amikor már felhabzik a paradicsomlé, hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Habverővel kikeverjük és a felére beforraljuk a mártást. Tálaláskor a paradicsommártásra ültetjük a gombócokat, tetejükre reszelt sajtot szórunk és egy levélke bazsalikommal feldíszítve tálaljuk. 





1 megjegyzés: