"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. június 15., csütörtök

~ CIGARETTA BÖREK ~
















Mostanában magával ragadott a Török kultúra... Török sorozat, Török tea, Török étel és Török börek... Egyszerűen el vagyok varázsolva. Én nem tudom mi ütött belém, de beleestem, " mint ló a gödörbe..." a törökökbe. A múltkor például majd három órát beszélgettünk egy érdi "giroszossal", megjegyzem a legfinomabb nála kapható, és olyan jókat mesélt az országáról, hogy szájtátva szívtuk magunkba az információkat. Most már biztos: meg van a jövő évi nyaralásunk helyszíne... Hakantól kaptam még egy infót is, hogy van Pesten egy szuper török élelmiszerbolt, ahol minden kapható, a török konyha ínyencségeihez. Mondanom sem kell, nem sokáig váratott magára a bolt felkeresése. Ott aztán tényleg volt minden. Vettem teát, almateát, hozzá azokat a klasszikus kecses poharakat, fűszereket, friss tésztát, savanyúságot, magokat és bárányhúst... Jól bevásároltam, tényleg... Ennek örömére, meg persze a családnak örömére, ma böreket sütöttem. Nem sósat kivételesen, hanem édeset. Túróval és édes tejföllel... Mire haza értem, egy darab sem maradt belőle. Csodálkoztam volna, ha igen...


Hozzávalók: 1 csomag yufka tészta, 500 gr. friss túró, 1 tojás sárgája, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 1 kanál búzadara, 1 csipet só, ízlés szerint 3-4 kanál porcukor. Továbbá: olaj a sütéshez, vaníliás porcukor a szóráshoz. 


A túrót tálba tesszük és villával szétnyomkodjuk, hogy ne maradjanak benne túl nagy csomók. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a citrom levét és reszelt héját, a búzadarát, a csipet sót és a porcukrot. Kikeverjük. A tésztát kibontjuk és amíg dolgozunk vele, addig egy nyirkos konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki, mert akkor törni fog. Veszünk egy vékony tésztalapot és a szélesebb részére teszünk egy csíkban a töltelékből. A tészta két végét a töltelékre hajtjuk, majd szorosan feltekerjük. A tészta csücskét vizes ecsettel lekenjük, hogy összetapadjon. Kb. olyannak kell lennie, mint egy szivarnak. Amíg tart a töltelékből, addig tekerjük a szivarokat. Nekem 25 db. lett.


A yufka tészta...




A töltelék...




A töltelék csíkban a tésztán...




Tekerés...






A kupac...




Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk, és szép pirosra, ropogósra kisütjük a börekeket. 




Sütés után konyhai papír törlőre szedjük őket, majd porcukorral meghintve, édes tejföllel tálaljuk. Ropogós és mennyei édesség...






2 megjegyzés:

  1. Ó, én hosszú évek óta odavagyok a török kultúráért! A kedvenc városom évek óta Isztambul! Rajongok érte! Az idén Isztambulba akartunk menni nyaralni is, de a robbantások miatt nem nagyon merészelünk, ezért most ez csak álom marad. Bízunk benne, hogy megoldódnak ezek a problémák és akkor jövő nyáron mehetünk! Sőt, én minden nyáron el akarok menni. Néhány hónapja törökül tanulok, imádom azt a nyelvet! Persze a kisfiam mellett kevés időm van a tanulásra, de elég jól haladok. :)
    A börekedet úgy megkóstoltam volna! A tulipán teás csészéd pedig fantasztikus! A török őrület nálam is megvan. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Akkor máris nem érzem magam egyedül ebben a hóbortban... Van török nyelvtanárod? De érdekes. Már gondoltam én is rá, hogy kéne tanulni.... Köszi, kedves vagy, hogy megosztottad velem.

      Törlés