"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. május 6., szombat

~ MEGGYES MASCARPONÉS MÁKTORTA ~

















Ezt a tortát egy szülinapra sütöttem, a szomszéd jóembernek. Helló Andris ! Ez volt a kérés... Állítólag egy budaörsi cukrászda készíti, nagyon finoman... A piskótában nincs liszt, csak mák. Liszt nélkül még sosem sütöttem tortalapot, így paráztam is tőle egy kicsit. Felesleges volt... Nagyon jó lett. Nagy-tepsi méretben készült, így kijött belőle három lap is. Az ünnepelt kapott még egy tortát, de az nem igazán fogyott, tehát ez jobbnak bizonyult a cukrászdaival szemben. Pillanatok alatt hűlt helye lett. Mindenki megdicsérte, csak úgy hümmögtek a villázása közben. Jól esett és örültem a sikerének. Megtartom a receptjét, mert tényleg nagyon finom...



Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 18 dkg darált mák, 16 dkg cukor, 1/2 csomag sütőpor, 6 kanál víz, 1 csipet só. Krém: 25 dkg mascarpone krém, ízlés szerint porcukor / 4-5 evőkanál /, 2,5 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor. Meggyzselé: 1/2 kg magozott meggy / befőtt vagy fagyasztott /, ízlés szerint cukor / 3-4 evőkanál, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet fahéj, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 3 db. lap zselatin.


A piskótalaphoz a tojásokat szét választjuk. A fehérjéket kemény habbá felverjük egy csipet sóval. A sárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vizet. Elkeverjük. A száraz hozzávalókat, a mákot, a sütőport elkeverjük és a tojásos masszához forgatjuk. A végén lazán belekeverjük a tésztába a tojásfehérjehabot is. Egy gáztepsi aljába sütőpapírt fektetünk és a masszát beletöltjük, és elsimítjuk. 180 C-on készre sütjük a mákos piskótát. A megsült piskótából kivágunk 3 kerek lapot / 2 egész jön ki belőle és két fél. A két fél lap legyen majd a torta középen, ott úgysem látszik /. Elkészítjük a meggyzselét. A meggyet lábosba tesszük és a meggylevet felhasználva, annyi vizet töltünk rá, hogy a meggyszemek kilógjanak belőle. Felfőzzük, de éppen csak a forráspontig a cukorral, a vaníliával, a citrommal, a fahéjjal és a vízben megáztatott zselatinnal. Mikor elég sűrű, kevergetve kihűtjük teljesen. Elkészítjük a krémet. A mascarponét felhabosítjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és lazán belekeverjük a felvert tejszínhabot is. A torta összeállítása: az alsó lapot tortatálra tesszük, rákenjük az 1/3 rész krémet, arra az 1/3 rész meggyzselét, majd jöhet a két fél lap, erre megint krém és meggyzselé, majd az utolsó lap a maradék krémmel és a meggyzselével. Tálalásig behűtjük.







2 megjegyzés: