"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. május 7., vasárnap

~ MÁLNÁS CSOKOLÁDÉS CSÉSZE ~

















A vasárnap délután nem telhet el, valami nyalánkság nélkül. Főleg, hogy ilyen szomorkás az idő májusban... A szorgos hétköznapjaimon ilyen finomságra bizony nem futja az időmből. Mondjuk sok dolog nem volt vele, de annál finomabb volt az biztos. Sütni nem volt kedvem, tésztát gyúrni főleg nem. Tehát olyan desszertet kellett kitalálnom, amivel nincs sok munka, de mégis lehengerlő. A kedvenc boltomban akciós volt a málna, így vásároltam belőle pár dobozkával, mondván jó lesz majd valamire... Köztudott, hogy a málna és a csokoládé igen jó barátságban vannak egymással, jól passzolnak az ízeik. Ezt most meg is erősítem ezzel a kókuszos csészécskékkel. A fanyar málna és a keserédes csokikrém...., áááá..., végem van tőlük. Az ötletet a Kókuszpite tortácska adta.


Hozzávalók 6 desszerthez: 15 dkg kókuszreszelék, 2 tojás fehérje, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 2 evőkanál tej, 2 evőkanál keserű kakaópor. Krém: 2 tojás sárgája, 1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál keserű kakaópor, 50 gr. keserű csokoládé, 125 gr. mascarpone. Továbbá: málna, olvasztott étcsokoládé, porcukor.


A fehérjét egy csipet sóval felverjük kemény habbá, közben folyamatosan beleszórjuk a kimért cukrot. Ha csúcsot képez a habverő végén, akkor lesz jó. Ez után lazán belekeverjük a habba a kókuszreszeléket a kakaóport és a két kanál tejet. Egy hatos muffin-formát kivajazunk, majd vizes kézzel belesimítjuk mindegyik formába az elosztott kókuszmasszát. Úgy formázzuk meg, hogy teljesen kibélelje a kókusz a mélyedéseket.




Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 15 perc alatt kisütjük a kókuszos torta-alapokat. Míg sül, addig elkészítjük a krémet. A tejet lábosba öntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, a kétféle cukrot, a kakaóport és a csipet sót. Állandóan kevergetve, sűrű krémet főzünk belőle, a végén pedig beledobjuk a csokoládét, hogy elolvadjon benne. Hideg vízbe állítva a láboskát, teljesen kihűtjük a krémet. Mikor kihűlt, habosra keverjük benne a mascarpone sajtot. 




A krémmel megtöltjük a kókuszos pitéket, majd a málnaszemekkel megrakjuk a csészék tetejét. 






 Olvasztott csokoládéval áthúzzuk a málnák tetejét, majd leheletnyi porcukrot hintünk rájuk. Tálalásig behűtjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése