"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. március 23., csütörtök

~ TÚRÓS TÁSKA ~


Most próbáltam ki először ezt a "blundel" tésztát, de azt gondolom nem utoljára... A neten talált leírások a tésztára vonatkozóan, sokszor olyan bonyolultnak tűntek, hogy bevallom őszintén, párszor elillant a bátorságom, hogy nekikezdjek... Aztán leegyszerűsítettem a dolgot és a magam módján elkészítettem. Nem mértem vonalzóval se fokokat, se derékszögeket, hanem hajtogattam ahogy jól esett. Lényeg csak abban volt, hogy az irány ne változzon. Nem kell akkora faksznit csinálni belőle, lényege még a dolognak a háromszori hajtogatás. Addig pedig lehet mást csinálni... Mosni, főzni, takarítani... Szerencsésebbek olvasnak.... Ha ha ha... Szóval jó kis recept, megtartjuk.


Hozzávalók: 400 gr. liszt, 180 gr. puha tea vaj, 2 dl. langyos tej, 60 gr. cukor, 25 gr. friss élesztő, 1 csipet só, 1 tojás sárgája, 0,5 dl olaj, 1 kanálka vanília aroma. Töltelék: 1/2 kg friss túró, 2 tojás sárgája, 4 evőkanál cukor, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 2 kanál búzadara. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.  A puha vajat egy tálba tesszük és 50 gr. liszttel összedolgozzuk. Ez után két részre osztjuk a lisztes vajat, fóliára tesszük és becsomagoljuk. Becsomagolva téglalappá igazítjuk. Betesszük a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen. A kelt tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, a vaníliával, majd hozzáadjuk az előzőleg meleg-cukros tejben felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagsztunk. Letakarva a tálat,1 óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt a tészta kinyújtjuk, az egyik vajtéglát a tészta középső harmadára fektetjük, majd ráhajtogatjuk a széleket. Fél óra pihentetés után kinyújtjuk a tésztát és megismételjük az egészet a másik vajtéglával is. Fél óra pihentetés után ismét nyújtunk és hajtogatunk, de itt már vajlap nélkül. Fél óra pihenés után az egészet kinyújtjuk kb. 1/2 cm-es vastagságú nagy téglalappá. Felkockázzuk kb. 10 x 10 cm-es darabokra. Az előzőleg kikevert túrós tölteléket a tészta kockák közepére adagoljuk, majd ráhajtjuk borítékszerűen a csücsköket. Érdemes egy kissé összecsípni a tésztaszéleket, hogy sülés közben ne nyíljanak majd szét a batyuk. Felvert tojássárgájával lekenjük őket és mehetnek a 180 C-os sütőbe sülni. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük a batyukat. Kihűtjük és porcukorral meghintve tálaljuk.


2 megjegyzés: