"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. március 13., hétfő

~ TÚRÓS PALACSINTATORTA ~
















A vasárnapi ebéd után jár a desszert is... Meg is kérdeztem az illetékes kollégákat, mi is legyen az. Kétfelől jött a válasz: - ... Valami túrósat! - Palacsintát! Persze, majd kétfelé sütök, nem?! Szeretem a konyhát, de azért visszább az agarakkal... Hogy mindenki megkapja a magáét, összeházasítottam a tortát és a palacsintát. Így kettőt ütöttem ""egy csapásra. Természetesen "egycsapásra" el is fogyott. Ahogy felvágtam láttam, hogy még egy sor palacsinta igazán elfért volna a szélén, de sebaj, majd legközelebb úgy fogom csinálni. Szóval egy remek desszert fúzióban...


Hozzávalók:10 db palacsinta, házi barack vagy eperlekvár, 250 gr. friss túró, 250 gr mascarpone, 150 gr. görög joghurt, 250 gr. tejszín, 1 evőkanál zselatin, kevés víz / 1/2 pohárka /, ízlés szerint porcukor, 1 kiskanál vanília eszencia, 1 citrom / bio / reszelt héja. Díszítéshez: tejszínhab, eper.


A 8 palacsintát megkenünk lekvárral, majd felcsavarjuk őket. A zselatint egy kevés vízben elkeverjük, hogy megduzzadjon, majd felmelegítjük amíg feloldódik. Vigyázzunk, forrnia nem szabad! Kihűtjük. Egy tálba tesszük a túrót, a mascarponét, a görög joghurtot, a porcukrot a vaníliát és reszelt citromhéjat. Arra ügyeljünk, hogy szoba hőmérsékletűek legyenek a hozzávalók, mert ellenkező esetben a zselatin össze fog ugrani benne....! Botmixerrel pürésítjük, hogy krémes legyen az egész, majd a langyos zselatint belekeverjük. A tejszínt felverjük habbá, egy keveset félre teszünk a díszítéshez, a többit a túrós krémbe lazán beleforgatjuk. Egy közepes méretű kapcsos tortaforma aljába letesszük a maradék két palacsintát, a többit amit már feltekertünk, csiga alakban a tortaforma közepébe rakosgatjuk. Először körben a szélekre töltjük ki a krémmel a palacsinták szélénél, majd a maradék krémmel bevonjuk az egészet.




A tetején a túrókrémet hullámosra igazítjuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük dermedni, hogy vághatóvá váljon. 1-2 óra elteltével a torta elkészül és szeletelhető lesz. Tálaláskor tejszínhabrózsával és negyedekre vágott eperrel díszítjük fel, majd máris tálalhatjuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése