"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. február 12., vasárnap

~BUBORÉK KALÁCS ~















Ma a kedvesemnek sütöttem kalácsot. Csak úgy, semmilyen alkalomból. Szereti. Simán, magában eszi tejjel vagy tejeskávéval. Képes volt az ebéd után is megenni belőle majdnem egy egészet, pedig pörkölt volt nokedlivel. Amúgy ez egy teljesen egyszerű kalács, nulla töltelékkel. Talán csak a formája más ezekkel a felfelé törő, tészta buborékokkal. Húsvétra is jó lesz, ha már unalmasnak találtatik a fonott fizimiska...


Hozzávalók 3 kisebb kalácshoz: 1/2 kg átszitált liszt, 3,5 dl. langyos tej, 50 gr. puha vaj, 1tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 20 gr. friss élesztő, 1/2 mokkáskanál só, 3 evőkanál keserű kakaópor.


Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés tejben, majd hozzáadjuk az átszitált liszthez. Hozzáadjuk a puha vagy olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a cukrot, a sót és a maradék meleg tejet. Géppel vagy kézzel, hólyagos tésztává dagasztjuk. Mikor  szép sima a tészta, akkor kétfelé vesszük és az egyik felébe beledolgozzuk a kevés vízzel elkevert kakaóport. Ha nagyon ragadna a kakaós tészta, tegyünk hozzá kevés lisztet. Mikor kész, liszttel meghintjük, letakarjuk és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, finoman átgyúrjuk, majd diónyi gombócokká adagoljuk. Kb. 12 cm-es papír sütőformákba tesszük a tésztagolyókat, felváltva.




Letakarjuk, majd ismét a duplájára kelesztjük a kalácsot. Mikor szépen megemelkedett a tészta, lekenjük a tetejét, felvert tojással és 180 °C-os sütőben megsütjük. Sütés után rácsra tesszük, kihűtjük, majd tálaláskor egy kevés porcukrot szórunk rá.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése