"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. január 13., péntek

~ SOUS VIDE KACSAMELL NARANCCSAL ~


Az újdonság erejével hat rám egy masina, amit az Angyalkák hoztak Karácsonykor a Fiamnak...  És milyen jó ötlet volt! Ezek az Angyalkák tudnak valamit... mondjuk azt, hogy szeretünk főzni, alkotni, kalandozni az ízek és a textúrák varázslatos világában. Mert lehet, az biztos. Szóval ez a gép egy Sous Vide gép. Semmi extra nincs benne, hiszen egy mini "kádfürdő" a kezelendő kajáknak. Azért nem írtam húst, mert nem csak kizárólag húst lehet benne szuvidálni, hanem pl. zöldségeket is vagy kettőjük kombinációját. A működésének a lényege az, hogy a befűszerezett hús/zöldség speciális műanyag tasakba téve, a levegőt kiiktatva, légmentesen lezárva/ hegesztve, beállított idő és hőfok alatt készre párolódik benne az étel. Saját levében megpuhulva, a fűszer-ízeket magába szívva készül el az étel. Befejezésként pedig egy serpenyőben, pár perc alatt kérget sütve a húsra/zöldségre, máris élvezhetjük a pompás ízeket és zamatokat. Szóval mesteri masina a konyhában... Elsőként kacsamell készült narancslével, de ha késznél lesz majd friss fűszernövény, akkor már csak a képzelet szabhat határt a gép körül. Nem tudom leírni az ízét, mert mennyei volt, ezt csak megtapasztalni lehet...


Hozzávalók: 2 kacsamell, 1/2 narancs leve, só, őrölt fekete bors, kevés oliva olaj. Tálaláshoz: hagymás tört burgonya, friss saláta, narancs szelet.


A kacsamellet megmossuk, szárazra töröljük majd egy éles késsel a bőrét bekockázzuk. Sóval, borssal bedörzsöljük. A szuvid-fóliát méretre vágjuk, a kacsamelleket beletesszük úgy, hogy kényelmesen elférjenek benne, majd ráfacsarjuk a narancs levét. A levegőt eltávolítjuk a tasakból, légmentesen lezárjuk a zacskót majd mehet az 57 °C-os szuvid gépbe, 3 órára.  
Mikor letelt az idő, kivesszük a kacsamelleket a tasakból és forró, száraz serpenyőben, először bőrükkel lefelé, majd megfordítva 5-5 perc alatt, lepirítjuk a húsokat. 5 perc pihentetés után felszeleteljük a kacsamelleket és burgonyakörettel, salátával máris tálaljuk az ételt. Az ízorgia garantált!


 
2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta :) Már alig várom, hogy én is kipróbálhassam a gépet, de még nincs tasakom. Hol szerezted be a tasakot ?

    VálaszTörlés