"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. december 31., szombat

~ SZILVESZTERI PEREC ~












Eltelt megint egy esztendő... Tele élményekkel, tapasztalatokkal, munkával és szeretettel. A legfontosabb, hogy mind ez egy tökéletes családban. Nem kívánok semmivel sem többet, jobbat, szebbet, csak maradjon minden így, a jövő esztendőben is. Legyen egészségünk, kitartásunk, elképzelésink és terveink, amiket majd véghez viszünk együtt, közös erővel. Hiszen így lesz teljes a világ az Új Esztendőben is... Ezzel a finom, roppanós perecekkel kívánok minden Kedves olvasómnak,


BÉKÉS BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT!
 
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 12,5 dkg liszt, 7,5 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, 2,5 dkg keserű kakaópor, 1 tojás fehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kanál tej, 1 csipet só. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál tej, valamint mandula forgács a szóráshoz.


A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk. Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. 
 



 A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk. Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk. Tökéletes parti sütemény.




 

2016. december 20., kedd

~ MEYER CITROM SZELET ~











Idén is ráakadtam a Meyer citromra... Méghozzá a közelünkben lévő CBA üzletben. Nem is gondoltam volna... Sőt, nem hogy Meyer citromot kaptam, hanem még ráadás képen, fehér héjú tojást is. Nagy volt az örömöm, vettem is gyorsan 4 dobozzal belőle. Most aztán lehet kifújni a tojásokat, hogy mire jön a nyuszi ünnepe, legyen sok fehér tojás, amit ki lehet majd szépen pingálni. Na, többek között ezért is jó gasztro-bloggernek lenni, mert egy tojás meg egy citrom is lázba tudja hozni az embert... Kicsit vicces, hogy még szinte Karácsony sincs, de én már a tavaszi ünnepre is gondolok. De ha egyszer most volt alkalom rá, hát akkor ki kell használni. De térjek vissza a Meyer citromra, hiszen az lett most a főszereplő ebben a finom süteményben. Imádom ennek a citromnak a fűszeres ízét és illatát. Tényleg más mint a sima, hagyományos citrom. A sütemény tésztája sem hétköznapi, hanem a régi Thai piskóta receptem. Nagyon finom és különleges tészta, olyan szivacsos szerkezete és nagyon puha. A krém pedig lemon curd, mascarponéval kikeverve. Szóval semmit eget verő bonyodalom, mégis egy ünnepi sütemény kerekedik ki belőle. 


Hozzávalók kb. 8 szelet süteményhez: 4 tojás, 7 dkg liszt, 7 dkg cukor, 2,5 dkg olaj, 2,5 dkg vaj, 4 dkg tej, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só. Krém: 2 tojás, 2 tojás sárgája, 1/2 csésze puha vaj,
1 csésze kristálycukor, 2 citrom leve és reszelt héja,
25 dkg mascarpone, 2 evőkanál porcukor.


Egy pici lábast vagy rozsdamentes tálkát vízgőz fölé helyezünk, majd belemérjük a tejet, az olajat, a vajat és a cukrot. Habverővel addig keverjük, míg fényes nem lesz és már jó forró. Ekkor levesszük a tűzről. A tojásokat szétválasztjuk és fehérjét kemény habbá felverjük. Mikor a hab csúcsot képez a habverő végén, belekeverjük a tojások sárgáját, a citrom levét és kis sugárban a meleg folyadékot. Végül belekeverjük a sóval elkevert lisztet is. Laza mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a hab ne nagyon essen össze. Jó krémesre keverjük az egészet. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, beleöntjük a piskóta masszát, majd 170 C-on kb. 15-20 perc alatt készre sütjük a piskóta lapot. Kihűtjük. Ne ijedjünk meg, lehűlés után kissé összeesik a tészta... Hosszában és lapjában is elvágjuk. Így lesz 4 darab. kb 10 x 25 cm-es tortalapunk. Míg sülés hűl a piskóta, addig elkészítjük a citromkrémet is. A tojásokat, a sárgájákat, a citromok levét, a reszelt héjukat, a vajat, a cukrot vízgőz fölé tesszük egy láboskába, és kevergetve sűrű pudingosra megfőzzük. Teljesen kihűtjük, majd habosra keverjük a porcukorral és a mascarponéval. A lapokat ezzel a krémmel töltjük meg. Egy éjszakára, letakarva hideg helyen pihentetjük a süteményt. Tetejére tehetünk vékony réteg krémet vagy tejszínhabot, díszítésként pedig citromhéjat simán vagy kandírozva.



 

2016. december 17., szombat

~ VADLAZAC RÉTESTÉSZTÁBAN ~












Egy elegáns főétel, akár Szentestére... Egy könnyed krémleves után, tökéletes főétel lehet ez a lazacos "szaloncukor". A ropogós rétestésztában ravaszul megbújó besameles spenótkrém, a szálkamentes halhús és jázmin rizs, egy igen kellemes egységet alkot. Egy "szaloncukor" bőven elég egy személynek, hiszen tartalmas és igen laktató fogás. Ajánlok mellé még egy adag sajt vagy tartármártást is, mert attól lesz igazán komplett és tökéletes az egész. Kezdő háziasszonyoknak sem kell megijedni az elkészítésétől, mert egyáltalán nem bonyolult és időigényes tevékenység. Fél óra alatt előkészíthető és csak a sütését kell időzíteni. Egy finom fűszeres fehérbor, nagyon kívánkozik hozzá...


Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag házias réteslap, 2 tenyérnyi szelet vadlazac, 1/2 citrom leve, 1 csésze spenótpüré / fagyasztott /,  5 dkg vaj, 2 kanál liszt, 2 dl. tej, 1 tojás sárgája, só, őrölt fekete bors, 1 csipet szerecsendió, 1 gerezd dundi fokhagyma, 1 bögre főtt jázmin rizs. Lekenéshez: 1 felvert tojás.


A halszeleteket hosszában kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk őket és kevés citromlevet nyomunk rájuk. 10 percet pihentetjük, majd kevés forró vajon hirtelen lepirítjuk őket. A besamelhez a vajat egy kisebb serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és folytonos kevergetéssel zsemleszínűre pirítjuk. Kevergetés közben hozzáöntjük a tejet, a tojás sárgáját, majd besűrítjük mártássá. Ízesítjük a besamelt, sóval, borssal, az áttört fokhagymával és a csipet szerecsendióval. A végén hozzákeverjük a spenótpürét is. Egyet forralunk rajta és kész. Félre tesszük a mártást, hogy kissé kihűljön. A réteslapokat kiterítjük és laponként átkenjük őket kevés olajjal. Kettőt egymásra helyezzünk, majd egy éles késsel elfelezzük őket. Így kapunk két, kb. 15 x 30 cm-es rétes csíkot.  A tészta egyik végére teszünk egy csíkban spenótos besamel krémet, a krém tetejére jön egy kevés rizs, majd a tetejére ültetjük a sült lazac szeletet is. 
  



Felgöngyöljük a réteslapot, majd a két végét zsinórral elkötjük. Így teszünk a másik réteslappal is. A kész batyukat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd mehetnek az előmelegített, 170 °C-os sütőbe sülni. 



Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra, ropogósra megsütjük őket. Sajtmártással vagy tartármártással forrón tálaljuk az ételt.




2016. december 15., csütörtök

~ KÓKUSZOS TEJSZELET ~













A Karácsony nem múlhat el kókuszkocka nélkül... Kötelező, mint Kevin és a Reszkessetek betörők. Nélkülük nem karácsony, a Karácsony. Igazából ez nem is kókuszkocka, hanem egy puha tejszelet, csokiban megmártva és egy kevés kókusszal meglegyintve. Nagyon szeretjük, mert tényleg nagyon finom sütemény. Viszont ha nem akar valaki a csokoládémártogatással bíbelődni, akkor csak simán porcukorral meghinti a sütemény tetejét, hát akkor is pont olyan finom lesz... Teszteltem.


Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, 1/2 cs.sütőpor, 1/2 citrom reszelt héja, csipetnyi só.
Krém: 2,5 dl tej, 6 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 3 kanál liszt, 1/2 citrom reszelt héja, 2 dl tejszín. Bevonáshoz: 15 dkg ét csokoládé, 4 kanál olaj, kevés porcukor. Díszítéshez: kókuszreszelék, csokiforgács.


A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, a keményítővel és a sütőporral. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a lisztes keveréket. Elkeverjük egyenletes masszává, majd a végén beleforgatjuk a felvert fehérjehabot is. Vajazott és liszttel meghintett kb. 30 x 40 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben, 170 °C-on kb. 20 perc alatt megsütjük a tésztát. Sütés után teljesen kihűtjük. Ez után elkészítjük a krémet is. A lisztet, a sót, a kétféle cukrot csomómentesre keverjük egy kevés hideg tejjel. A maradék tejet felforraljuk, majd lassan hozzáöntjük a lisztes masszához és kis lángon kevergetve, sűrűre megfőzzük. Ha kés, levesszük a tűzről és kihűtjük. Ízesítjük a krémet a citromhéjjal és lazán beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is. A tésztát kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, a másik lappal befedjük, kissé lenyomjuk, majd hideg helyen kidermesztjük a sütemény. A süteményt hosszúkás szeletekre felvágjuk és megmártjuk a felolvasztott, előzőleg felmelegített csokimártásban. Kevés kókusszal meghintjük, majd rácson megdermesztjük. Csokiforgáccsal díszítjük.




A tésztához: 4 tojás 10 dkg. liszt 10 dkg. étkezési keményítő 15 dkg. cukor reszelt citromhéj 1 csipet só 10 dkg. vaj 1/2 cs. sütőpor. A krémhez: 250 ml. tej 200 ml. tejszín 6 dkg. cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 csipet só 3 dkg. liszt reszelt citromhéj néhány csepp rumaroma v. 2 ek rum 2 lapzselatin /vagy 1 csomag zselatin, utasítása szerint/ . Elkészítés: Először a krémet készítjük el, mehet be a hűtőbe dermedni, míg a tészta készül. 200 ml tejet felforralunk, összekeverjük a cukrot és a lisztet a maradék tejben és a forró tejhez, adjuk. Állandó keverés mellett 1-2 perc alatt kemény krémet főzünk belőle. Folpackkal letakarjuk és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, hozzákeverünk minden anyagot. A lapzselatint 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd óvatosan kicsavarjuk, és a krémbe keverjük. A legvégén a keményre vert tejszínhabot is hozzákeverjük. A tészta : A tojások sárgájával habosra keverjük a cukrot, hozzáadjuk a puha vajat, majd lassan az összes többi anyagot. A végén óvatosan belekeverjük a tojások keményre vert habját, lassan kell csinálni, mert a massza elég kemény. (esetlegesen 1-2 ek. hideg tejjel lehet "hígítani" hogy ne legyen túl kemény, de nem szabad sokat önteni bele!) Kivajazott, liszttel megszórt/vagy sütőpapíros/ tepsibe tesszük. És 170 °C-os sütőben 30-35 percig sütjük. A kihűlt tésztánkat kettévágjuk és megtöltjük. Kb. 1 órára, hidegre tesszük, hogy a krém megdermedjen, utána porcukorral megszórva tálaljuk. Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
A tésztához: 4 tojás 10 dkg. liszt 10 dkg. étkezési keményítő 15 dkg. cukor reszelt citromhéj 1 csipet só 10 dkg. vaj 1/2 cs. sütőpor. A krémhez: 250 ml. tej 200 ml. tejszín 6 dkg. cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 csipet só 3 dkg. liszt reszelt citromhéj néhány csepp rumaroma v. 2 ek rum 2 lapzselatin /vagy 1 csomag zselatin, utasítása szerint/ . Elkészítés: Először a krémet készítjük el, mehet be a hűtőbe dermedni, míg a tészta készül. 200 ml tejet felforralunk, összekeverjük a cukrot és a lisztet a maradék tejben és a forró tejhez, adjuk. Állandó keverés mellett 1-2 perc alatt kemény krémet főzünk belőle. Folpackkal letakarjuk és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, hozzákeverünk minden anyagot. A lapzselatint 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd óvatosan kicsavarjuk, és a krémbe keverjük. A legvégén a keményre vert tejszínhabot is hozzákeverjük. A tészta : A tojások sárgájával habosra keverjük a cukrot, hozzáadjuk a puha vajat, majd lassan az összes többi anyagot. A végén óvatosan belekeverjük a tojások keményre vert habját, lassan kell csinálni, mert a massza elég kemény. (esetlegesen 1-2 ek. hideg tejjel lehet "hígítani" hogy ne legyen túl kemény, de nem szabad sokat önteni bele!) Kivajazott, liszttel megszórt/vagy sütőpapíros/ tepsibe tesszük. És 170 °C-os sütőben 30-35 percig sütjük. A kihűlt tésztánkat kettévágjuk és megtöltjük. Kb. 1 órára, hidegre tesszük, hogy a krém megdermedjen, utána porcukorral megszórva tálaljuk. Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
4 tojás 10 dkg. liszt 10 dkg. étkezési keményítő 15 dkg. cukor reszelt citromhéj 1 csipet só 10 dkg. vaj 1/2 cs. sütőpor. A krémhez: 250 ml. tej 200 ml. tejszín 6 dkg. cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 csipet só 3 dkg. liszt reszelt citromhéj néhány csepp rumaroma v. 2 ek rum 2 lapzselatin /vagy 1 csomag zselatin, utasítása szerint/ . Elkészítés: Először a krémet készítjük el, mehet be a hűtőbe dermedni, míg a tészta készül. 200 ml tejet felforralunk, összekeverjük a cukrot és a lisztet a maradék tejben és a forró tejhez, adjuk. Állandó keverés mellett 1-2 perc alatt kemény krémet főzünk belőle. Folpackkal letakarjuk és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, hozzákeverünk minden anyagot. A lapzselatint 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd óvatosan kicsavarjuk, és a krémbe keverjük. A legvégén a keményre vert tejszínhabot is hozzákeverjük. A tészta : A tojások sárgájával habosra keverjük a cukrot, hozzáadjuk a puha vajat, majd lassan az összes többi anyagot. A végén óvatosan belekeverjük a tojások keményre vert habját, lassan kell csinálni, mert a massza elég kemény. (esetlegesen 1-2 ek. hideg tejjel lehet "hígítani" hogy ne legyen túl kemény, de nem szabad sokat önteni bele!) Kivajazott, liszttel megszórt/vagy sütőpapíros/ tepsibe tesszük. És 170 °C-os sütőben 30-35 percig sütjük. A kihűlt tésztánkat kettévágjuk és megtöltjük. Kb. 1 órára, hidegre tesszük, hogy a krém megdermedjen, utána porcukorral megszórva tálaljuk. Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

2016. december 10., szombat

~ MERCI TÖLTÖTT KEKSZ ~














Az év vége felé a kedves pácienseink, mindig elhalmoznak minket finom csokoládékkal. Nyilván ennyi csokoládét nem lehet záros időn belül elfogyasztani, ezért néha praktikákhoz folyamodok, hogy csökkenjen a feltornyosult mennyiség és frissüljön a fiók tartalma... Persze sokat el is ajándékozok, mert tényleg tetemes mennyiség jön össze ilyenkor. Most kekszbe rejtettem el a csokit, így még finomabb lett tőle és szívesebben is fogyott, mint csupaszon csak úgy magában... Karácsonykor jól jön majd, hogy a kekszes doboz is dicsekedni tudjon a tartalmával...


Hozzávalók kb. 22 db. kekszhez: 23 dkg liszt, 17 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 tojás, 1 mk. vanília eszencia. Töltelék: MERCI csokoládé. Forgatáshoz: porcukor.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A kész tésztát elosztjuk kb. 22 darabra.




A tésztadarabokat kerek koronggá igazítjuk, majd a közepébe teszünk egy 1/3 kocka MERCI csokoládédarabkát.



Ügyesen összezárjuk a tésztát, hogy mindenhol befedje a csokikockát, majd kissé ellapítjuk őket.




A kész kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és betesszük az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni. Kb. 15 perc alatt, világosra kisütjük őket. Langyosra hűtjük, majd porcukorban megforgatjuk őket. Fémdobozban tároljuk.





2016. december 8., csütörtök

~ MÉZES GYÖMBÉRES KEKSZ ~














Néha az egyszerűbb, több... Pont ilyen ez a keksz recept is. Szinte a semmiből van és mégis nagyszerű. Omlós és ropogós csillagok, a Karácsony jegyében. Most csak egy kevés porcukor szórást kapott, de aki szereti lekvárral is össze illesztheti. Téli estéken egy egy csésze tea vagy forró csokoládé mellett a legjobb kísérő lehet. Fém dobozban sokáig friss marad.
 

Hozzávalók: 20 dkg hideg vaj, 2 csésze liszt, 1/2 csésze porcukor, 2 kanál méz, 1 csipet só, 2 mokkáskanál gyömbérpor.

  
A hideg vajat felkockázzuk, a lisztet rászórjuk, majd hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a sót és a gyömbért. gyors mozdulatokkal először morzsálósra, majd sima tésztává gyúrjuk. Mikor szépen összeállt a tészta, fóliával becsomagoljuk és egy 15 percre a hűtőbe tesszük. Addig előkészítjük a gyúrótáblát a lisztet és a kiszúrókat. Mikor a tészta lehűlt, lisztezett felületen elég vékonyra, kb. 2 mm-re kinyújtjuk és lisztezett kiszúrókkal kiszúrjuk. A kész csillagokat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és 175 °C-os sütőben, 8-10 perc alatt világosra megsütjük. Porcukorral meghintjük és fém dobozban tároljuk.





2016. december 6., kedd

~ KARÁCSONYI GYÜMÖLCS KOCKA ~












Karácsonykor sokan sütnek gyümölcskenyeret... Ez a sütemény is hasonlóan készül, csak egy kicsit formabontó módon. Őzgerinc forma helyett, egy sima kisebb tepsiben sült, a sütemény teteje pedig kapott egy pikáns zselé réteget. Természetesen ahogy egy jó gyümölcskenyérhez illik, telis-tele van mindenféle jóval. Aszalt barack, papaya, kandírozott cseresznye, ananász, füge, mazsola és datolya... No, meg egy kis pálinka, hogy bódító is legyen. Finom, Ünnepi csemege.


Hozzávalók: 15 + 2 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 12,5 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg aszalt és kandírozott gyümölcsök vegyesen, 1/2 narancs és citrom reszelt héja, 0,3 dl konyak vagy rum, 1 dl 100 %-os narancslé, csipet só. Zselé: 6-7 kanál szép üde sárga baracklekvár, 1 narancs kifacsart leve, 1 evőkanál zselatin, 1/2 kávéscsésze víz.


A lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a cukrot és szárazon elkeverjük. A vajat meglangyosítjuk, de ne legyen forró csak egy kissé olvadjon meg, és ezt is hozzáadjuk a lisztes keverékhez a tojással, a pálinkával és a narancslével együtt. Kikeverjük a masszát. A végén hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és a citrusok lereszelt héját is. Ismét keverünk rajta egyet, hogy a gyümölcsök elvegyüljenek benne. Kivajazunk, majd liszttel meghintünk egy kisebb, kb. 15 x 20 cm-es tepsit és bele töltjük az elkészült tésztát. Előmelegített sütőben, 160-170 C-on, kb. 30 perc alatt tűpróbáig sütjük a gyümölcskenyeret. Ha esetleg pirulna a teteje, akkor fóliával letakarjuk, úgy sütjük tovább. Mikor megsült, a formában hagyjuk kihűlni. Míg sül és hűl a sütemény, addig elkészítjük a zselét. A baracklekvárt egy kifacsart narancs levével elkeverjük, majd egy kevés vízben felmelegített, 1 evőkanál zselatinnal összemelegítjük. A kész zselét kihűtjük és amikor már nem annyira folyós és kezd kocsonyássá alakulni, a süteményre kanalazzuk és elsimítjuk. Hideg helyen megdermesztjük a gyümölcskenyeret. Tálaláskor egy éles késsel felkockázzuk, tálra rendezzük és úgy kínáljuk.