"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. október 29., szombat

~ A TÖKÉLETES REGGELI... TATÁR BEEFSTEAK ~












A hosszú hétvége szóljon most a kényeztetésről... Mert megérdemlem. Pihenek, olvasok, varrok és csak is olyan dolgokkal fogok foglalkozni, ami a kedvemre tesz. Ja, és a legfontosabbat elfelejtettem leírni, finomakat eszem. Eszünk... Nem kell éppenséggel piros betűs napnak lennie ahhoz, hogy tatár készüljön a konyhában. Elég egy sima bevásárlás, és megpillantása egy gyönyörű marhahús darabnak. Most is így volt. Nem tudtam ott hagyni. Ahogy betettem a csomagot a bevásárlókocsiba, máris éreztem a fűszeres krém átható ízét. Nagyon régóta szeretem, még Anya kedveltette meg velem. Sokszor készített nekünk és nem győzte pirítani hozzá a kenyérszeleteket. Ő, a klasszikus vajas, paprikás, tojássárgájás receptet készítette, én egy kicsit tovább lépve, ettől a fűszeresebb változatát kedvelem. Chilivel, vörösborral és egy csipet citrommal...


Hozzávalók: 40 dkg szín marhahús / fehérpecsenye /, 1/2 fej lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojássárgája, 2 -3 kanál igazi vaj, 2-3 kanál vörösbor, 1 kanál oliva olaj, 1/4 citrom leve, ízlés szerint 1-2 kávéskanál só, őrölt fekete bors, mustár, paprikakrém, ketchup, kevés aprított chili paprika, pár szál petrezselyem.


A húst lehártyázzuk és felkockázzuk. A fele hagymát, a fokhagymát, a petrezselyemleveleket és a felkockázott húst késes aprítóba tesszük és krémesre összezúzzuk az egészet. A húspépet egy tálba áttesszük, majd hozzáadjuk a maradék aprított hagymát, a tojás sárgáját, a vajat, a bort, az olajat, citromlevet, a paprikakrémet, a ketchupot, a mustárt és a fűszereket. Alaposan kikeverjük. Kóstolás után, ha kell még utána ízesítjük a húskrémet. Villával szépen elsimítjuk a tetejét és fóliával lefedve tálalásig behűtjük. Pirítóssal, vajjal és lila hagymával tálaljuk.






2016. október 25., kedd

~ KRUMPLIFÁNK SPENÓT MÁRTOGATÓVAL ~












Fánkot sütöttem, de most nem édeset, hanem sósat. Méghozzá krumplival. Hasonló mint a krokett, de mégis más. Annál sokkal egyszerűbb és összesen csak három hozzávaló kell az elkészítéséhez. Burgonya, liszt és tojás. Ez a fánk kiválóan alkalmas vadhús mellé, vagy egy sima sült kísérőjeként vagy akár egyszerűen egy mártogatóval, ahogy most tálaltam. Mivel a burgonyához jól passzol a spenót, így az mellett döntöttem. Jó fokhagymásan és krémesen. Mennyei eledel. És ha sütünk mellé egy omlettet is, nos akkor tuti " tele a pocakom"  lesz a vége...

Hozzávalók a fánkhoz:  60 dkg burgonya, 200-300 g liszt,  2 tojás, ízlés szerint só, olaj a sütéshez. Mártogató: 25 dkg bébi spenót, 1 gerezd fokhagyma, 2 csapott evőkanál liszt, 2 dl. főzőtejszín, 2 dl tej, só, őrölt fekete bors, csipet szerecsendió. 

 A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és pürét készítünk belőle. Kihűtjük. Mikor kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a sót. Lágy tésztát gyúrunk belőle. Természetesen a burgonya víztartalmától függ a liszt mennyisége, ha nagyon ragadna még a tészta, mehet hozzá még egy kevés liszt. A kész tésztát alaposan belisztezett gyúrólapra borítjuk, lisztes kézzel ujjnyi vastagra lapítjuk, majd közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk belőle a fánkokat. A közepét is kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk és szaggatjuk amíg el nem fogy. 




 Egy lábosba olajat forrósítunk és aranybarnára megsütjük benne a fánkokat. Sütés után papírtörölközőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk. Míg sülnek a fánkok, addig elkészítjük a mártogatót is. Egy serpenyőbe 2-3 kanál olajat forrósítunk, világosra megpirítjuk benne a lisztet, hozzányomjuk a fokhagymát majd elkeverjük a tejjel és a tejszínnel. Sima, krémszerű mártássá főzzük. Ízesítjük a mártást sóval, borssal és szerecsendióval. Félre tesszük. A spenótot leöblítjük, majd enyhén sós vízben 5 perc alatt megpároljuk. A spenótot ez után leszűrjük, késsel megvágjuk és forrón a mártásba keverjük. A fánkokat a mártogatóval tálaljuk.






2016. október 24., hétfő

~ HAJTOGATOTT TEPERTŐS POGÁCSA ~






Most csak egyetlen fotót tudok feltenni a bejegyzéshez, bár tőlem ez nem megszokott... Imádok fotózni, de ezt a képet csak azért lőttem, mert nagyon tetszett a végeredmény. Közben azzal szembesültem, hogy bizony nincs is posztja a blogomban a tepertős pogácsának. Micsoda mulasztás! Hiszen ez egy hungarikum! Úgy éreztem máris pótolnom kell ezt az elmaradást. Nem tudom, de szerintem nincs is olyan felnőtt ember Magyarországon, aki ne szeretné ezt az ízvilágú, elég ütős pogácsát... Mi jó borsosan szeretjük, már-már baromi csípős formában. Szóval ha sütök, akkor biztos megborul a borstartó a kezemben... Imádjuk! Itt egy szuper recept. Ha betartjuk a kötelező "hajtogatás-pihentetés" lépéseket, akkor bizton állítom, hogy felejthetetlen ízekkel és látvánnyal fogunk gazdagabbak lenni...


Hozzávalók: 50 dkg átszitált liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 1 kávéskanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 1 csapott kávéskanál bors, 3 kanál zsír, 2 dl tejföl, 2 kanál fehér bor, 40 dkg tepertő. Lekenéshez: 1 tojás.


Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral ízesített tejben. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a zsírt, a bort, a sót és az őrölt fekete borsot. Közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó a tészta állaga, ha már elválik az edény falától. Liszttel meghintjük a kész tésztát, majd letakarva a duplájára kelesztjük. Míg kel a tészta, addig a tepertőt ledaráljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd kikeverjük. Aki szereti, tehet bele egy kevés mustárt is. Mikor a tészta megkelt, lisztezett lapon kb. másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a tepertőkrémmel. Képzeletben elosztjuk a tésztát 3 részre, majd a felénk eső alsó részt a közepére hajtjuk, a felső részét pedig ráhajtjuk. Ez után a tésztacsíkot S alakba hajtjuk meg. Egy konyharuhával letakarjuk és kelni hagyjuk kb. 20-25 percet. Ezt a nyújtást-hajtogatást még 2 x ismételjük meg. Közben kinyújtásnál még borsozhatjuk, ha valaki borsosabban szereti. Mikor megvolt az utolsó kelesztés is, akkor a tésztát 1,5 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, éles késsel bordázzuk a tetejét, majd egy közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kész pogácsákat és a felvert tojással lekenjük őket. A sütőt előmelegítjük 180 °C-fokra, majd betesszük a pogácsákat sülni. Kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson kihűtjük, majd tálaljuk.






2016. október 23., vasárnap

~ NAGYI DIÓ PITÉJE ~












Tipikus vasárnapi, nagymama süteménye ez... Már csak egy csupor forró kakaó hiányzik mellőle és máris visszarepülünk vele, a cserépkályhás-meleg házikóba, ahol az apró konyhában az őszhajú nagyika, szélesre tárt karokkal fogad minket a csodás süteményével. Igen, nekem valahol így él ez az emlék. Na meg persze, cukros tejfel, amivel állandóan tömte a nyeszlett testemet, hátha ragad rám néhány gyenge dekagramm, az ő örömére. Persze ez ma már egyáltalán nem érvényes magamra nézve, de hát senki sem marad olyan, mint gyerekkorában. Visszazökkenve a jelenbe, ez egy tényleg nagyon finom, de roppant egyszerű sütemény. És ha lett volna itthon egy szem tonkababom, akkor még ínycsiklandóbbak lettek volna ezek a puha szeletek. Na, majd legközelebb nem hagyom ki belőle.


Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 kanál tejföl, 2 kanál cukor, 1 csipet só. Töltelék: 6 tojás, 20 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 2 kanál tej, 1 csipet só, 6 kanál keserű kakaópor. Szóráshoz: porcukor.

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd folpakba csomagolva betesszük a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját fehéredésig keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a tejet, a csipet sót, a kakaóport és a darált diót. Kikeverjük. A tojások fehérjéit kemény habbá felverjük és két-három részletben a diós masszához keverjük. Egy 25-35 cm-es tepsibe sütőpapírt terítünk és a sütőt előmelegítjük 175 °C-fokra. A tésztát lisztezett felületen elfelezzük és kinyújtjuk akkorára, amekkora a tepsink mérete. Az egyik lapot a tepsibe tesszük, ráöntjük a tölteléket és a másik lappal pedig befedjük az egészet. Villával megszurkáljuk a tetejét, majd mehet a forró sütőbe sülni. Kb. 30 perc alatt világosra kisütjük a pitét. Sütés után rácson kihűtjük, majd szeletekre vágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk. Én még el tudok képzelni mellé egy gombóc vanília fagylaltot is... Finom!





2016. október 19., szerda

~ BBQ HÚSGOLYÓ KUSZKUSSZAL ~












Szeretek darált húsból főzni, mert számtalan módon lehet ízesíteni és tálalni. Néha nem árt elrugaszkodni a fasírttól és megkóstolni különböző ízvilágú húsgolyókat. Még finomabb lesz, ha keverjük a disznóhúst marhahússal, esetleg birkával, bár ez utóbbi nekem nem túlságosan a kedvencem, de ízlése válogatja... Szóval ez a mostani recept, tipikus amerikai nehéz bombázó. Jó csípős és fűszeres, egy kis füstös ízű beütéssel. Igazi pasis kaja. Kuszkusszal vagy burgonyapürével tálalhatjuk, de megállja a helyét egy jókora hamburger zsemlében is sok salátával, sajtszelettel és paradicsomkarikákkal...


Hozzávalók: 25-25 dkg sertés illetve marha darált hús, 1 kisebb fej vöröshagyma, 6 szelet húsos füstölt szalonna, 1 tojás, 1/2 csokor petrezselyem, 1 kanálka só, 1 kanálka chili por, 1 csésze zsemlemorzsa. Mártás: 1 csésze barbeque szósz, 2-3 kanál chili szósz, 1 evőkanál ketchup, 1 csésze vörösbor, 1/2 csésze víz, 1 csapott kanál étkezési keményítő, 1/2 citrom leve, kevés só, 1 csipet barna cukor. Továbbá: petrezselyemzöld.


A szalonnát és a hagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd késes aprítóban krémesre zúzzuk. A darált húsokat egy tálba tesszük, beleütjük a tojás, majd hozzáadjuk a szalonnás hagymapépet, a zsemlemorzsát, a vágott petrezselymet, a chili port és ízlés szerint sót. Fakanállal alaposan kikeverjük. A húsmasszából vizes kézzel diónyi gombócokat készítünk. 




Egy vas serpenyőben kevés olajat forrósítunk majd közepes lángon néha megrázogatva az edényt, lepirítjuk a gombócokat. 




Míg pirulnak a húsgolyók, addig kikeverjük a mártás alapját. A mártás hozzávalóit kimérjük, majd egy tálkában habverővel simára keverjük. Mikor a hús lepirult és megpuhult, ráöntjük a mártást és beforraljuk vele. Akkor jó a mártás, ha szép sötét színű és sűrű, krémes. A szaftos húsgombócokat vágott petrezselyemmel megszórjuk és parmezános kuszkusszal tálaljuk.






2016. október 12., szerda

~ BABAPISKÓTA ~










Kipróbáltam a házi készítésű babapiskótát. Gondoltam lassan itt az év vége, és biztosan fogok olyan süteményt sütni az ünnepekre, amihez kell majd babapiskóta is. Ettől még finomabb lesz a süteményem. Kicsit puhább az állaga sütés után, de ha hagyjuk egy pár órát szikkadni, pont olyan lesz mint a bolti társa. Viszont ebben nincs semmi tartósítószer, ízfokozó és adalék. Már ez egy jó érv, ami mellette szól... Most már jöhet a vele készült Tiramisu vagy a Citromos álom...


Hozzávalók egy adaghoz: 3 tojás, 9 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 1csipet só.


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük, a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral. A kikevert sárgájához adjuk a tojáshabot, a lisztet szitálva és lazán bekeverjük az egészet. A masszát sima csöves habzsákba töltjük és sütőpapíros tepsire, kb. 10 cm-es csíkokat nyomunk. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt kisütjük őket. Mikor kihűltek porcukorral meghintjük a tetejüket. 






2016. október 9., vasárnap

~ CSIRKEROLÁD LECSÓS MÁRTÁSBAN ~













Lecsót szinte egész nyáron főztem. Mindenki nagyon kedveli, még a kislányom is. Hol benne főtt egész tojással, hol párolt rizzsel, hol pedig csirkemellel készítettem. Most is azzal készült, de egy kis csavarral... Lehetne úgy is nevezni, hogy Lecsó újragondolva, de maradok inkább a recept címénél: rolád, mártásban... A selymes paprikakrémben megbújó rolád, nagyon finom, főleg, hogy füstölt sonka és sajt is került a közepébe. Kissé csípősre sikeredett, de ettől azért elfogyott az egész. Tarhonyával tálaltam.


Hozzávalók 2-3 személyre: 1 nagyobb csirkemell filé, 5 dkg vékonyra szeletelt füstölt, nyers sonka, 5 dkg Trappista sajt, só, őrölt bors. Lecsós mártáshoz: 1 fej hagyma, 4 db. paprika, 2 db. paradicsom, 1 kiskanál sűrített paradicsom, só, bors, pirospaprika, 1 kiskanál étkezési keményítő, kevés petrezselyem.


A csirkemellet lapjában kettévágjuk, de nem vágjuk végig, így kinyithatjuk majd mint egy könyvet. Így teszünk a másik hússal is. A két nyitott hússzeletet egymás mellé tesszük egy fóliára és óvatosan, vékonyra kiklopfoljuk. Így kapunk majd egy hatalmas hússzeletet. A húst sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük először a sonka szeleteket, utána meg a sajtot is.



 Szorosan feltekerjük, félbevágjuk a tekercset és sonkaszerűen megkötözzük őket egy zsineggel. 




Utána egy lábosba kevés olajat forrósítunk és megdinszteljük rajta az aprított hagymát. Ha üvegesre párolódott a hagyma, rákarikázzuk a paprikát és a paradicsomot is. Ízesítjük a lecsót a sűrített paradicsommal, sóval, fűszerpaprikával és borssal. Felöntjük egy bögre vízzel és beletesszük az előzőleg elkészített húsroládot. 

 



 Lefedve, lassú tűzön megfőzzük az ételt. Mikor megfőtt, kivesszük a lecsóból a húst, eltávolítjuk róla a zsineget, ferdén felszeleteljük és melegen tartjuk. A lecsót botmixerrel pürésítjük és behabarjuk egy kevéske vízben elkevert keményítővel. Beforraljuk és máris tálalhatjuk az ételt. A párolt tarhonyára merjük a szószt és a tetejére ültetjük a hústekercseket. Petrezselyemmel megszórva díszítjük. Jó étvágyat!





2016. október 1., szombat

~ ALMÁS KOCKA ~













Itt van az ősz, itt van újra... és megint eltelt egy év. Kezdhetném így is a bejegyzésem, meg úgy is, hogy újból itt az alma szezonja. Éva tiltott gyümölcse... Megannyi ízben és színben. Mindegyiket imádom, talán csak egy fajtájáért nem rajongok, a starkingért... Gyerekkoromban "csöcsös" almának hívtam, az alján lévő dudorok miatt. Ez az egy fajta, amit nem igazán kedvelek, a többi viszont jöhet. Számtalan süteményem sült már almával, jó pár recept van fent a blogon, ez még hiányzott a repertoárból. Megint egy mostanában szeretett linzer alap, amin felsorakozva sülnek meg a fahéjas alma szeletkék. Hogy kapjon még némi pluszt, az amúgy is zamatos íz, meg lett szórva egy ropogós morzsaréteggel is. Így lett tökéletes ez az almás csoda...


Hozzávalók egy kb. 15 x 20 cm-es tepsihez: 17 dkg liszt, 10 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 csipet só. Töltelék: 3 nagyobb alma, 2-2 kanál liszt és cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csipet szerecsendió. Morzsához: 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 5 dkg barna cukor, 1 kávéskanál fahéj, 1 csipet só.

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd belenyomogatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.




Betesszük az előmelegített 180 °C-os sütőbe elősütni. Kb. 10-15 perc alatt a tészta átsül és nem lesz nyers. Míg sül az alap, addig meghámozzuk az almákat és felszeleteljük.






Az alma fűszerezéséhez összekeverjük a lisztet, a cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. Az almára szórjuk és jól összerázzuk, hogy minden almaszelet jó fűszeres legyen.








Utána a morzsához összekeverjük a vajat, a lisztet, a barna cukrot és a csipet sót. Akkor jó, ha morzsalékos lesz az állaga. A sütőből kivesszük az elősült tésztát, megszórjuk a fele morzsával, majd kirakosgatjuk a tésztát az almaszeletekkel. A végén pedig rászórjuk a megmaradt morzsát is, és máris mehet tovább sülni a forró sütőbe...






Kb. még 20-25 percet sütjük a süteményt, hogy megpiruljon a teteje és az alma megpuhuljon benne. Mikor megsült kihűtjük és felkockázva tálaljuk.