"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. szeptember 30., péntek

~ SPENÓTOS SPAGETTI ~















  Jamie Oliver az egyik kedvenc angol séfem. Imádom nézni a műsorait, mert olyan könnyedén és természetesen főz, hogy aki kicsit is konyít a főzéshez, annak ajándék minden receptje és bámulattal figyelheti a technikáit, praktikáit. Képes a semmiből is extravagáns ízeket kihozni. Ilyen ez a spenótos spagettije is. Csekély alapanyagok és mégis fantasztikus ízek harmóniája, ami a tányérba kerül a végén...


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg bébi spenót, 2 gerezd fokhagyma, só, kevés őrölt fekete bors, 3 kanál vaj, 2-3 kanál parmezán forgács és mandula pehely.

 A lisztet késes aprítóba tesszük 20 dkg spenóttal, majd addig zúzzuk, amíg rugalmas tésztává nem alakul. 






A kész tésztát tálba tesszük és 10 percet pihentetjük. Ujjbegynyi darabokat csípünk a tésztából, majd a deszkán hosszú, vékony spagettikké sodorjuk. A sodráshoz nem kell lisztes felület, csak kész tészta csíkoknak, hogy ne tapadjanak össze...






Ha valaki nem akar bajlódni a sodrással, akkor egyszerűen csak nyújtsa ki a tésztát vékony kerek lappá és egy éles késsel vágja fel vastagabb csíkokra, széles metéltre. Ebben az esetben papardelle tésztát készítettünk. Egy nagyobb lábosba forraljunk sós vizet és főzzük benne ki a tésztát. Ne főzzük túl, legyen a tészta "al dente". Míg fő a tészta, addig elkészítjük hozzá a vajas alapot. Egy serpenyőbe habzásig hevítjük a vajat, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a maradék spenótot. Sózzuk, borsozzuk és lesütjük az egészet egy pár perc alatt. A megfőtt tésztát rádobjuk a fokhagymás vajra, átkeverjük, majd parmezán forgáccsal és mandulával meghintve máris tálaljuk az ételt. Fehérborral kitűnő fogás.




2016. szeptember 29., csütörtök

~ KÓKUSZOS RIZSDESSZERT ~














A hétköznap ne csak a munkákról és az otthoni háztartásról szóljon, hanem esténként már a pihenésről és a kényeztetésről. Sokszor fordul elő velem, hogy amikor végre elkészülök mindennel és leülök a kedvenc fotelembe, akkor jól esik valami finomságot elfogyasztani, mondjuk egy finom kanalas desszertet... Pont ilyen alkalomra készült ez a rizsdesszert is. Végül is majdnem olyan mint egy sima tejberizs, csak azért van benne némi plusz is. Kókusztej, vaníliás puding és egy leheletnyi vaj... Csábítóan krémes és lágy. A tetején a Raffaello, na az már bónusz.


Hozzávalók 4-6 személyre: 1 csésze kerek szemű rizs, 2 csésze víz, 1 darabka fahéj, 1 teáskanál vanília aroma, 3-4 kanál cukor, 1 csésze kókusztej, 2 csésze tej, 1/2 tasak vaníliás pudingpor, 1 csipet só, 1 kanál vaj. Tálaláshoz: tejszínhab és Raffaello bon-bon...


A rizst szitában megmossuk majd a vízzel, a fahéjjal, a vanília aromával, a cukorral és a csipet sóval feltesszük főni. Letakarva, lassú tűzön majdnem puhára pároljuk. Mikor a rizs magába szívta a vizet, akkor hozzáadjuk a kókusztejet, a tejben elkevert pudingport, a vajat és tovább főzzük, néha megkevergetve a teljes puhulásig. Ha nagyon besűrűsödne a rizs, akkor teszünk hozzá kevés tejet. Akkor jó az állaga, ha jó krémes és puding szerű. Ha kell, akkor még édesíthetünk rajta. Levesszük a tűzről, kihűtjük a rizskrémet, majd kelyhekbe kiadagoljuk. Tálaláskor habrózsával és Raffaellóval díszítjük. Hidegen a legjobb...





2016. szeptember 25., vasárnap

~ ZÖLDSÉGES SZELET ~












A család egyik kedvenc receptje. Nagyon gyakran készítem, mert egyszerűen imádjuk. Selymesen szaftos, finom húsétel. Általában csirkemellből készítem, de jó szűzpecsenyével vagy karaj szelettel is, akkor egy picivel megnő a párolási ideje. Fehér hússal hamar elkészül, szinte mire a tészta megfő, addigra a csirkemell is megpuhul a pikáns szaftban. Párolt rizzsel vagy nokedlivel is tálalható. 


Hozzávalók: 2 db. csirkemell filé,  1 db. vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1/4 cikk zeller, 1 kisebb paradicsom, 2 db. babérlevél, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, kurkuma, 3 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 kanál liszt, 1/2 citrom leve, kevés aprított petrezselyem. Tálaláshoz: tejföl, főtt tészta.


A csirkemelleket lapjában félbe vágjuk vagy laposan felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk. A hagymát nagyon apróra megvágjuk és egy kevés olajon üvegesre pároljuk. A hagymához adjuk a húst és néha megforgatva, kissé megpirítjuk, hogy kifehéredjenek a szeletek. Míg sül a hagymás hús, addig a zöldségeket megpucoljuk és káposzta reszelőn lereszeljük, a paradicsomot pedig apróra felvágjuk. Mikor a hús elősült, hozzáadjuk a reszelt zöldségeket, a paradicsomot, a babérleveleket, utána ízesítjük sóval és felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen. Lefedjük és lassú tűzön készre pároljuk az ételt. Közben a tejfölbe belekeverjük a lisztet, a mustárt, a citrom levét és az aprított petrezselymet és kikeverjük. Ezzel habarjuk be az ételt. Egyet forralunk rajta és máris levesszük a tűzről. Főt tésztával vagy nokedlivel, forrón tálaljuk az ételt.





2016. szeptember 23., péntek

~ FAHÉJAS KALÁCS ~











Ma olyan hideg volt reggel, hogy szinte jól esett bekapcsolni a sütőt... Legalább az adott egy kis meleget a reggeli hűvösségben. A párommal ellentétben, én imádom a fahéjas péksütiket, ő viszont ki nem állhatja... Én nem csak a kelt tésztákon szeretem a fahéj ízét, hanem, hanem például a tejbegrízen, a tipikus karácsonyi süteményeken és a kompótokhoz is elmaradhatatlan... Azt mondják afrodiziákum. Lehet. Rosszat nem tesz az biztos. Sőt! Nem tudom mit nem lehet rajta nem szeretni... Ma egy kelt kalácsba került, megízesítve a puha, foszlós tésztát. A kalácsban nincs tojás, ezért is írtam le, mivel már van egy hasonló recept a blogomon, Fahéjas rúd néven... Puha, aromás és mennyei péksütemény.


Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1,5 dl langyos tej, 1/4 kocka friss élesztő, 1/3 mokkáskanál só, 2-3 kanál porcukor, 1 mokkáskanál fahéj, 2 kanál vaj megolvasztva. Továbbá: olvasztott vaj, cukor, fahéj, 1 csomag vaníliás cukor. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.


A lisztet tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedés készítünk és ide öntjük a meleg tejet. Belemorzsoljuk az élesztőt és egy kevés porcukrot, majd kézzel össze "mancsoljuk", kevés lisztet hozzákeverve a széléről. Ez lesz a kovász. Letakarjuk és felfuttatjuk. Mikor felfutott a kovász, akkor hozzákeverjük a tálban lévő lisztet, hozzáadjuk a vajat, a porcukrot, a sót és a fahéjat. Bedagasztjuk a tésztát. Mikor elválik az edény falától, akkor letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és kinyújtjuk egy nagy téglalappá. A tészta alsó részére egy csíkban olvasztott vajat kenünk, majd megszórjuk a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Behajtjuk a részt a tészta közepéig. A hajtott rész tetejével is így teszünk, majd a végén ráhajtjuk a tészta felső részét is. 






Éles késsel felvágjuk a tésztát két ujjnyi szeletekre és minden szelet közepét felhasítjuk. 



 A hasításon áthúzzuk a tészta felső végét. Így kapjuk meg ezt az érdekes formát.




A kalácsokat rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire és lekenjük a felvert tojássárgájával. Szórunk rá egy kevés fahéjas cukrot, majd mehet az előmelegített, 180 °C°-os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára megsütjük őket.





2016. szeptember 19., hétfő

~ RATATOUILLE GRATIN ~










Francia lecsó egy kis burgonyával megspékelve. Igazán zamatos zöldség étel. Mi magyarok, szeretjük a jó szaftos, csípős lecsót, de  változatos, ki milyen körettel fogyasztja. Van aki simán a friss, ropogós kenyérre esküszik, de van aki párolt rizzsel, tojással vagy tarhonyával szereti. Nálunk mindegy, hogy mivel van, lényeg, hogy legyen. Most viszont megkóstoltuk a francia változatot, egy kevés burgonyával párosítva. Nagyon finom ilyen formában is, igazi nyár-végi fogás lett belőle. Natúr sült húst adtam mellé, így tökéletesen kiegészítették egymást. Nem kötelező a hús mellé, de így laktatóbbá vált tőle. 


Hozzávalók: 1 db. padlizsán, 1 db. közepes cukkini, 2 kemény paradicsom, 2 nagyobb sárga burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 2 kanál sűrített paradicsom, 2 kanál olaj, 2 kanál víz, só, őrölt fekete bors, kevés oliva olaj, kakukkfű. Szóráshoz: zsemlemorzsa.


A paradicsompürét kikeverjük a vízzel, az olajjal és ízesítjük a mártást sóval, borssal és áttört fokhagymával. Egy ovális sütőtál aljára kanalazzuk a kész paradicsomszószt. A zöldségeket megmossuk, szárazra töröljük de nem hámozzuk meg. Egyforma, kb. félcentis szeletekre felvágjuk mindet. Kissé megsózzuk a zöldségkarikákat. Váltakozva lerakjuk őket a sütőtálban lévő fűszeres paradicsomszószra. Egy sor padlizsán - burgonya - paradicsom - cukkini és mindezt addig folytatjuk, amíg minden el nem fogy.






Kevés oliva olajjal átcsepegtetjük a rakottas tetejét, majd zsemlemorzsát és pár ágacska friss kakukkfüvet szórunk rá. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 25-30 perc alatt pirosra megsütjük. Negyedelt koktélparadicsommal és sült hússal forrón tálaljuk a gratint. 






2016. szeptember 15., csütörtök

~ SAMOA SZELET ~














Igazi tömény, ropogós kekszféleség a Samoa... Nem édes egyáltalán, de mégis ütős sütemény. Van benne minden: mandula, kókusz, mogyoró, csokoládé, na és egy kis karamellás cukorka is. Amerikában nagy keletje van, Samoa Cookie bars néven fut. Nagyon sokféle képen készítik, van aki süti, van aki nem. Ez egy fúziós recept, mert több receptből tettem össze, válogatva a Pinterest kínálatából. Mivel mostanában nagyon beváltak a morzsás alapú tészták, ehhez is azt választottam. Nem kellett gyúrni és nyújtani a tésztáját, csak egyszerűen beleszórni a tepsibe. A tölteléke is pofon egyszerű, tehát időkímélő az egész. Aki szereti a morzsás sütiket, annak biztos nagyon az ínyére lesz. Fémdobozban eláll, főleg ha marad belőle...

Hozzávalók: 26 dkg tönköly fehér búzaliszt, 10 dkg puha tea vaj, 1 csipet só, 3 kanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál tej. Töltelék: 1 zacskó tejkaramella cukorka / puha, morzsolható /, 10 dkg mandulapehely, 1 csésze kókuszreszelék, 1 csésze sótlan, pörkölt amerikai mogyoró, 2 kanál tejszín. Díszítéshez: 5 dkg ét csokoládé.

A tésztához a lisztet tálba szórjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejet. Villával vizes homok állagúra keverjük. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 15 x 25 cm-es tepsit és a morzsát beleszórjuk.




Egy kanál segítségével lenyomkodjuk a morzsát simára.




A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és betesszük a tészta lapot sülni. Kb. 20-25 perc alatt pirulásig sütjük benne a kekszes alapot. kihűtjük. 




Amíg hűl a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A kókuszt és a mandulapelyhet egy serpenyőbe tesszük és kevergetve zsemleszínűre megpirítjuk.  Félre tesszük. A karamellás cukorkákat egy kisebb lábosba morzsoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és lassú tűzön elkezdjük melegíteni. Villával addig kevergetjük, szétnyomkodjuk, amíg fényes folyékony anyaggá nem válik. A kész karamellt a pirított mandulás kókuszra öntjük. 






 A végén hozzászórjuk a mogyorót is és elkeverjük benne. 




A kész masszát a kihűlt keksz alapra kanalazzuk, elsimítjuk, majd rányomkodjuk. A tetejére szórhatunk még egy kevés mogyorót...






A csokoládét megolvasztjuk és vékony sugárban, szálkásan a süteményre csorgatjuk. A kész sütit a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Mikor megkeményedett a tetején a töltelék, egy éles késsel felkockázzuk és úgy kínáljuk. Nagyon finom!