"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. április 30., szombat

~ GESZTENYÉS KAKAÓHAB TORTA ~














Tavasszal már nem igazán kéne vacogni, de ez a szeszélyes április, hát nem valami barátságos arcát mutatja idén. Nem is csodálkozom magamon, hogy egy gesztenyés sütemény jutott eszembe. Mondjuk mindent lehet a gesztenyére mondani, csak éppen azt nem, hogy tavaszi csemege... De ha egyszer ilyen hideg van, akkor miért is ne?! Tél vagy tavasz, mindegy, szerintem finom ez minden évszakban... Sütés nélkül készül, így hamar össze lehet állítani, csak a dermedésére kell várni egy kicsit.


Hozzávalók gy kb. 20 cm-es tortaformához: 6-8 db babapiskóta, 250 gr. gesztenyemassza, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kanál keserű kakaópor, 1 korty rum, 4 dl. tej, 1 csomag keserű Oetker csokoládé pudingpor, 250 gr. mascarpone, 1 kanál zselatin por, 3-4 kanál víz, 1 evőkanál keserű kakaópor, 4 kanál porcukor. Tetejére: 250 gr. tejszín, 2 kanál keserű kakaópor.


A kapcsos tortaforma alját szorosan kirakjuk tejben megforgatott babapiskótával, majd félre tesszük. A pudingport 4 dl tejjel és 4 kanál cukorral sűrűre megfőzzük, majd néha megkevergetve kihűtjük. Míg hűl a puding, addig kikeverjük a gesztenyemasszát a vaníliás cukorral, a kakaóporral és a rummal. A masszából kisebb diónyi golyókat készítünk majd félre tesszük. A kihűlt pudingot habosra keverjük a mascarponéval, a kakaóporral, ízlés szerint a porcukorral és a 3-4 kanál vízben feloldott és felmelegített zselatinnal. A krém felét a kapcsos tortaformában lévő babapiskótára kenjük, és ebbe ültetjük bele a gesztenyegolyóbisokat, majd jöhet a krém másik fele is. Simára elkenjük a krém tetejét. Ez után a tejszínben elkeverjük a kakaóport és kemény habot verünk belőle. Sima csövű habzsákból, habgolyókat nyomunk a torta tetejére, majd az egészet keserű kakaóporral megszórjuk. A tortát 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Nagyon finom és nagyon kakaós...








2016. április 24., vasárnap

~ EPRES-MORZSÁS KOCKA ~

 












Most már tényleg nyakunkon az eper-szezon és lassan el lehet látogatni az eperföldekre is. Már alig várom. De addig is tökéletesen megfelel a süteményekbe a már hazánkban megérett " fóliasátras" eper is. Jó, jó, a napon érett szemeknek az íze és a zamata felülmúlhatatlan, de már akkor is jobb, mint az importált társaik. Szóval megint egy epres finomságot hoztam, ráadásul még egyszerű is. Ropogós tetejű, amolyan lekváros jellegű sütikocka...


Hozzávalók:  25 dkg finom liszt / tönköly fehér /, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 tojás. Töltelék: 35 dkg friss eper, 5 kanál cukor, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 2 púpos kanál étkezési keményítő. Tálaláshoz: porcukor, eper, citromfű levélke.


A lisztet, a kétféle cukrot, a sót, a sütőport tálba mérjük, majd rákockázzuk a hideg vajat. Késsel morzsalékosra vagdossuk az egészet, majd hozzáadjuk a tojást is. Kézzel "vizes homok" állagúra morzsoljuk a tészta alapot. Sütőpapírral kibélelünk egy kb.15 x 20 cm-es sütőtálat és a tészta alap felét beleszórjuk, majd tenyérrel lenyomkodjuk.




A epret szitában alaposan leöblítjük, konyhai papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges vizet, majd lecsumázás után késsel feldaraboljuk. A darabolt eperre szórjuk a cukrot, az étkezési keményítőt és ízesítjük a citromlével és citrom reszelt héjával. Óvatosan átkeverjük, hogy az eperdarabok ne törődjenek össze.





Az epertölteléket a tepsiben lévő tésztára halmozzuk és elosztjuk rajta egyenletesen. A tészta alap másik felét rászórjuk az epertöltelék tetejére.




A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és betesszük a süteményt. Kb. 30-35 perc alatt ropogósra megsütjük. Langyosra kihűtjük, majd felkockázzuk és porcukorral megszórva, eperrel és citromfűvel tálaljuk.







2016. április 22., péntek

~ EPRES VARÁZS SÜTI ~












Biztos vagyok benne, hogy sokan ismerik az " intelligens" krémes nevű sütemény. Nos, annak az alapján működik ez az epres változat is. Sokszor készítem én is a sima vaníliás, vagy a csokoládés változatát, mert egyszerű és tökéletes, ha gyorsan édességre vágyunk. Igazán könnyed és krémes süteményről van szó, olyan sült puding a jellege. Gyümölccsel párosítva pedig még jobb lesz. Most csak eperrel készült, de szerintem egy erdei gyümölcsös változatot is hamarosan kipróbálok majd vele. Gondolom minél több bogyós gyümölcs bújik meg a puha krémben, annál finomabb is lesz tőle... Próbáld ki, nem fogod megbánni! Ez a mennyiség 5-6 szelethez elég, de ha többre lenne szükséged, akkor duplázd meg a mennyiséget.


Hozzávalók: 3 tojás, 9 dkg liszt, 9 dkg vaj,11 dkg cukor, 2,5 dl tej, 1 csipet só, 1 mokkáskanál vanília eszencia, 10-15 dkg friss eper. Tálaláshoz: eper, porcukor, citromfűlevél.


Az epret szitában megmossuk, majd lecsumázzuk és felkockázzuk. Egy kb. 10 x 20 cm-es püspökkenyérformába sütőpapírt teszünk és a sütőt is bekapcsoljuk 175 °C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket 2 kanál cukorral nagyon kemény habbá felverjük, a sárgájákat pedig fehéredésig keverjük a megadott mennyiségű cukorral. A habos sárgájához keverjük a vaníliát,  a csipet sót, a lisztet, az olvasztott vajat és a langyos tejet. Nem kell megijedni, elég folyós a massza, de ez így jó. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. A masszát a sütőpapíros formába töltjük és a tetejére szórjuk a feldarabolt epret. 




 A formát betesszük a sütőbe 25- 30 percre sülni. Akkor jó, ha szépen felemelkedik és kissé repedezett lesz a sütemény teteje. Kihűtjük és csak utána vesszük ki a papírból. Tálaláskor meghintjük a süteményt porcukorral, tetejére szórunk még egy kevés epret és citromfű levélkét. Szeleteljük és úgy kínáljuk. 







2016. április 17., vasárnap

~ CITROMOS GÖRÖGJOGHURT DESSZERT ~












Kellemes hűsítő desszert a citrom friss zamatával. Tisztára olyan íze van, mint egy joghurt tortának, csak ezt a pohárba rejtettem. Kiderült, hogy kevés munkával is lehet igazán finom desszerteket varázsolni. Éppen ami a kezem ügyébe volt itthon, abból az alapanyagokból készítettem. Amikor jön egy hirtelen ötletem, hogy kéne valami nyalánkság, de gyorsan, akkor benézek a hűtő mélyére és kipakolom mindazt, amire szükségem lehet... Általában mindig van itthon: túró, görög joghurt, tejszín, mascarpone és friss gyümölcs... Ezekből aztán nem nagy kunszt desszertet készíteni. Mivel nagyon dolgos hétvégém volt / terasz takarítás, kertbútor lemosás, virágültetés.../, így csak ennyire futotta. Aztán a munka végeztével, a teljes pompájában tündöklő tiszta teraszon, élvezet volt elnyalogatni ezt a citromos finomságot.


Hozzávalók: 6 db. babapiskóta, 35 dkg görög joghurt, 5-7 dkg porcukor, 1/2 bio citrom leve és reszelt héja, 1 evőkanál zselatin, 3 evőkanál víz, 1 lencsényi sárga ételszínező paszta, 2 dl habtejszín. Díszítéshez: tejszínhab, áfonya, citromszelet, citromfű levélke.


A babapiskótát összetörjük és elosztjuk 6 kis kehely aljába. A sűrű görög joghurtot tálba öntjük és hozzákeverjük a porcukrot, a citrom átszűrt levét és reszelt héját, a sárga színező pasztát és a három kanál vízben felforrósított zselatint. Arra figyeljünk, hogy a joghurt szoba hőmérsékletű legyen és ne hideg, mert akkor a zselatin összeugrik benne. Alaposan kikeverjük a joghurtos krémet. A tejszínt magas falú mérőpohárba töltjük és nagyon kemény habbá felverjük. Pár kanál habot kiveszünk belőle a díszítéshez, a többit pedig lazán belekeverjük a citromos-joghurtos krémbe. A kész krémet a kelyhekben lévő piskótamorzsára kanalazzuk. A desszert tetejét díszítjük a tejszínhabbal, a citromgerezddel, az áfonyával és a citromfűlevélkékkel. 1-2 órára a hűtőbe tesszük dermedni.









2016. április 14., csütörtök

~ CSOKIS MOGYORÓS LINZER ~













 Elkezdtem végre rendet rakni a receptes-újságos irattartóimban, amiben már akkora káosz uralkodott, hogy rossz volt ránézni. Ezer éves régi lapok, megsárgult, szakadozott receptes magazinok. A gyűjtögetés magasiskolája az ami nálam folyik... Így akadt a kezembe egy régi Kiskegyed c. újság is. Gondoltam mielőtt kidobom, azért átnyálazom, hátha rejt egy-két olyan receptet, amit érdemes kitépni belőle. Akadt... Ez a mogyorós süti. A receptjét kiollóztam és eltettem a jövőnek..., mert finom.


 Hozzávalók a tésztához: 25 dkg tönköly búza fehér liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 2 kanál tej, 1 késhegynyi sütőpor, 1 csipet só. Töltelék: 20 dkg pörkölt, sótlan amerikai mogyoró, 3 dkg vaj, 1 tojás, 2 dl tejszín, 10 dkg barna cukor, 5 dkg zúzott keserű csokoládé, 1 csipet só, 1 csipet fahéj.
 
A lisztet a vajjal összedolgozzuk, hogy morzsás legyen, majd a tészta többi alapanyagát is hozzáadva meggyúrjuk. 

 


 Félórára a hűtőbe tesszük dermedni. Addig elkészítjük a tölteléket. A mogyorót késes aprítóban szemcsésre összezúzzuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a tojás sárgáját, a szemcsésre zúzott csokoládét, a tejszínt, a csipet sót és a fahéjat. Addig kavarjuk, amíg krémessé válik. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és azt is lazán a masszába forgatjuk. A hideg tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 20 x 28 cm-re és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tölteléket rákanalazzuk a tésztára és simára elkenjük.




 180 °C -fokra előmelegített sütőben nagyjából kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával azért ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e a süteményünk. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk és porcukorral meghintve tálaljuk. 








2016. április 12., kedd

~ DARÁLTHÚSBÓL RÁNTOTT SZELET ~













Egy újabb őrület, ami végigsöpört a gaszt-blog berkekben... Úgy hívják Rántott szelet. No, de nem ám szelet húsból: karajból, combból, csirkemellből vagy tarjából! Darált húsból... Izgalmas ugye? Én sem hittem benne mind addig, amíg ki nem próbáltam. És lám, működik. Finom. Ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti a sima rántott szeletet ettől a furfangos hústól. Itthon is kérdezték: - Mi lesz ma az ebéd ? - Rántott husi.... - mondtam. Örültek. A jó öreg "rántotthús"... Na persze. Hittétek, hogy az... Lapítottam a tálalásnál. Fel sem tűnt nekik. Bevették. Megették. Tényleg jó!


Hozzávalók 8 "szelet" húshoz: 1/2 kg darált sertés hús /diója /, 20 dkg reszelt Trappista sajt, ízlés szerint só, csipet őrölt bors. Panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa.


A darált húst tálba tesszük, rászórjuk a reszelt sajtot és ízesítjük a masszát sóval és őrölt fekete borssal. Kézzel alaposan kidolgozzuk. A sajt szinte láthatatlan lesz benne. A húsmasszából 8 egyenlő gombócot készítünk, majd lisztezett felületen először kézzel, utána sodrófával "szeletekké" alakítjuk ki. Alul-felül érdemes kissé belisztezni a húst, hogy ne ragadjon le. Mivel lisztes a hús felszíne, a panírozásnál ezt a momentumot ki is hagyhatjuk. 






A hússzeleteket először tojásba, utána zsemlemorzsába forgatjuk. Villával érdemes alányúlni, nehogy eltörjön, azért még sem egy egész hússal dolgozunk...








Panírozás után bő olajat forrósítunk és aranybarnára megsütjük benne a húsokat.




Friss salátával, rizzsel vagy sült burgonyával tálaljuk. Aki szereti a tartármártást, az is nagyon illik hozzá. Frissen az igazi.