"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. február 27., szombat

~NARANCSOS PISKÓTA TALLÉR~












Biztos vagyok benne, hogy sokaknak ismerős ez a sütemény... Nálunk nagy kedvenc. Kirándulások, nyaralások alkalmával, biztos beugrik egy két csomag a batyuba. Nem is igazán sütemény, inkább nassolni való desszert. A gyári verzió többféle ízben kapható, málnás, barackos, meggyes illetve narancsos, mint ez. Gondoltam, ha nem is nagyüzemben, de legyártok egy adagnyit. Kábé 20 darabot... Elrontottam. Egyből duplázni kellett volna, olyan gyorsan fogyott. Nagyon finom az itthoni projekt is, főleg, hogy nincs telenyomva aromákkal és színezékekkel. A narancs friss íze, a piskóta puhasága és a csokoládé kesernyés ízvilága hihetetlenül jól összeillettek a tallérokban. 


Hozzávalók a piskótához: 2 tojás, 2 kanál cukor, 3 kanál liszt, 1 csipet só. Narancszselé: 3 narancs, 1 citrom, 2-3 kanál cukor, 1 csomag zselatin. Máz: 15 dkg keserű csokoládé.


A tojásokat szétválasztjuk, majd egy csipet sóval elkezdjük felverni a fehérjéket. Mikor már majdnem teljesen kemény a hab, akkor keverés közben egyenként hozzáadjuk a tojások sárgájákat, kanalanként a cukrot és a lisztet. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd a piskótamasszát habzsákba töltjük. A habzsákból kerek, kb. 5 cm sugarú köröket nyomunk a papírra. Előmelegített sütőben, 180 C-fokon 6-8 perc alatt készre sütjük a piskóta korongokat. Akkor jók, ha már pirulnak a piskótakorongok szélei... A korongokat sütés után kihűtjük, majd leválasztjuk őket a papírról. Míg hűl a piskóta, addig elkészítjük a zselét. A narancsok és a citrom levét kifacsarjuk és átszűrjük. Kb. 3 dl-nek kell lennie. Egy kisebb lábosba töltjük a gyümölcslevet és elkeverjük benne a cukrot és az áztatott zselatint. Felmelegítjük, de nem forraljuk. A kész levet kiöntjük egy akkora sütőpapíros tepsibe, hogy kb. 1 cm vastag legyen benne a gyümölcslé. Kb. 15x20 cm. Hideg helyre tesszük a tepsit és megvárjuk, míg a gyümölcszselatin teljesen megszilárdul benne. Ha már elég kemény, akkor kiszúrjuk belőle a zselékorongokat egy kisebb pogácsa szaggatóval, mint a piskótánk mérete. Minden piskóta tallérra teszünk egy zselatin korongot és a tetejét bevonjuk az olvasztott csokoládéval. Díszítésként tehetünk a tallérok tetejére, reszelt narancshéjat.






2016. február 23., kedd

~SZŰZPECSENYE VÖRÖSBOR MÁRTÁSBAN~










Ez egy nagyon pikáns húsétel... A nagy fiam azt mondta, aki kint élt egy fél évet Írországban, "-No, ezt egy tősgyökeres írrel, biztos nem tudnád megetetni, mert annyira karakteres az íze..." Túl fűszeres és nagyon markáns. Valóban, nem tagadom. Testes és tömény étel, mert vörösborban főtt egy egész fokhagymával együtt, jó sok fekete borssal. Ettől lett olyan, amilyen, Isteni finom! A szűzről meg nem is beszélve... ez az egyik kedvenc húsfélém. Természetesen bármilyen húsfélével elkészíthető: csirke, marha, pulyka..., kinek mi a kedvence. Jázmin rizzsel és salátaszívvel fogyasztottuk.


Hozzávalók: 1 nagyobb szűzpecsenye, 1 db. vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1/2 piros kápia paprika, 2-3 kanál sűrített paradicsom, 3-4 szem koktél paradicsom, 1 kávéskanál mustár, 2-3 dl testes vörösbor, só, őrölt fekete bors, kevés liszt, 2 kanál olaj, 1 kanál vaj, petrezselyemzöld.


A szüzet lehártyázzuk, megmossuk, majd szárazra töröljük. Kétujjnyi vastag szeletekre felvágjuk, majd a tenyerünkkel kissé szétnyomkodjuk. Klopfolni nem szabad, mert akkor szétesik az a gyenge hús... Sózzuk, borsozzuk és lisztbe forgatjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olajat, majd elősütjük benne a hússzeleteket. Mikor egy kissé megpirultak, kiszedjük őket és félre tesszük. A hagymát apróra felkockázzuk, a fokhagyma gerezdeket lereszeljük. A megmaradt olajban üvegesre sütjük a hagymákat, hozzáadjuk a paradicsompürét, a felaprított kaliforniai paprikát, sót és borsot. Kissé átsütjük az alapot, majd visszatesszük bele az elősütött hússzeleteket. Felöntjük a borral és egy kevés vízzel. Elkeverjük és egy kevés mustárral ízesítjük. Megkóstoljuk, és ha kell, akkor még sózzuk, borsozzuk. Lefedve, lassú tűzön főzzük tovább. Párolás közben néhányszor megkeverjük és ha kell vízzel pótoljuk, ha nagyon besűrűsödne a szaftja. Tálaláskor kevés petrezselyemmel szórjuk meg és jázmin rizzsel, forrón tálaljuk.







2016. február 21., vasárnap

~ MANDULÁS-MARCIPÁNOS BÚRKIFLI ~












Reggel munkába menet, szoktam a pékségben vásárolni búrkiflit. Hol diósat, hol mákosat. Nagyon finom mindkét ízben és mindig friss ropogós. Néha még langyos is... Ma reggel itthon is megsütöttem, mondhatom egyáltalán nem volt időigényes, hiszen a tésztájához sima bolti leveles tésztát használtam. Persze ha valakinek van ideje, maga is begyúrhat egy adag vajas tésztát, de akkor készítési ideje jócskán megnő. De gondolom akkor még finomabb lesz ez a sütemény. Mivel volt megbontott szeletelt mandulám és marcipántömböm, arra gondoltam, kóstoljuk meg ebben az ízben is. Nagyon finom ez a kombó is, érdemes megkóstolni. Egy csésze hideg tejjel fogyasztottuk.


Hozzávalók 6 db. kiflihez: 1 csomag leveles tészta, 6 dkg darált mandula, 7 dkg cukor, 2 tojás fehérje, 1 csipet só, 2 evőkanál reszelt, nyers marcipán. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, e evőkanál tej. Szóráshoz: szeletelt mandula.


A darált mandulát összekeverjük a cukorral, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A habhoz lazán hozzáforgatjuk a cukros mandulát. 




A kiengedett leveles tésztát lisztezett lapra tesszük és vékony téglalapot / kb. 50 x 35 cm / nyújtunk belőle. 6 csíkra felvágjuk a lapot. A tésztacsík egyik végére mandulás tölteléket teszünk, arra szórunk egy kevés reszelt marcipánt, majd lazán feltekerjük.




A tekercseket középen kissé behajlítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. A tojássárgáját kikeverjük a tejjel és lekenjük vele a kifliket. A tetejükre szórunk egy kevés mandulaszeletet. 





A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, majd betesszük a kifliket sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra megsütjük őket. Sütés után rácsra tesszük őket, hogy kihűljenek. Tálaláskor porcukorral hintjük meg a kiflik tetejét és úgy kínáljuk. 






2016. február 18., csütörtök

~ BANOFFEE DESSZERT ~













Kedvenc téli gyümölcsöm a banán. Megmondom őszintén csak és kizárólag natúr formájában szeretem, de akkor is csak olyan állapotban, amikor még szép sárga a héja. Ki lehetne a világból üldözni a foltos, barna, töttyett, puha, már-már magától elinduló példányokkal. Azok számomra rémesek és ehetetlenek. Viszont a párom csak azokat szereti. Ilyenkor még a közeléből is elmegyek, mert az evés látványa is elborzaszt. Szóval nagyon ritkán, sőt ki merem jelenteni nem szoktam banánnal sütni-főzni. Viszont ez a desszert felkeltette az érdeklődésemet, gondoltam nem lehet rossz... Eltaláltam. Nagyon finom és kellemes! A selymes krém, a tejszínhab, az üde banán és a ropogós keksz alap olyan jó összhangot alkottak a poharakban, hogy nem győztem besöpörni velük az elismeréseket. Szóval aki szereti a banánt, az kóstolja meg egyszer ilyen formában is. A recept 4-5 személyre szól.


Hozzávalók a krémhez: 2 tojás, 6 dl tej, 4 kanál cukor, 2 púpos evőkanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál vanília eszencia. Továbbá: 4 banán, 1 csomag zabkeksz, 4 dl tejszín, 2 kocka ét csokoládé. Karamell szósz: 120 ml tejszín, 1 csésze barna cukor, 4 kanál vaj, 1/2 mokkáskanál só.


Először a krémet készítjük el. A tejből egy decit kimérünk, ebben elkeverjük a tojások sárgáját, a keményítőt és az eszenciát. A tojásfehérjéket habbá verjük egy csipet sóval. A maradék tejet felforraljuk a cukorral és ha már majdnem forr, akkor kevergetés közben hozzácsurgatjuk a keményítős keveréket és krémmé főzzük. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. Ezzel kész a krém. Félre tesszük és kihűtjük. A következő lépésben a karamell szószt készítjük el. A cukrot lábosba szórjuk és karamellizáljuk. Ha szép sötét aranyszíne van a cukornak, akkor hozzáadjuk a vajat, a sót, felolvasztjuk benne. A végén hozzáöntjük a tejszínt is és kevergetve besűrítjük. Kihűtjük. A kekszet morzsalékosra törjük, a banánt felkarikázzuk, a tejszínt habbá verjük. A poharak aljába kekszet szórunk, rákanalazunk vaníliakrémet, erre teszünk banán karikákat, ismét pár kanál krém, majd jöhet 1-2 kanál karamellszósz. A végén tejszínhabrózsákat nyomunk a pohárdesszertek tetejére és reszelünk rá kevés ét csokoládét. Tálalásig behűtjük. Hűvösen egy nagyon kellemes pohár desszert lesz belőle...






2016. február 15., hétfő

~ CSÍKOS HABSZELET ~










Sokszor előfordul, hogy marad a sütésből tojásfehérje. Kidobni nem szokás, felhasználni pont akkor nem tudjuk vagy nem akarjuk. Ilyenkor eltesszük és várjuk amíg összegyűlik annyi, hogy egy adag sütemény lehessen belőle. A sima habszelet, gondolom sokunknak ismerős, hiszen a legjobb recept amivel a tojásfehérjéket el lehet tüntetni. Ez is habszelet, csak egy kicsit más. Kávéval és kakaóval van ízesítve. Könnyed és puha. Fagylalt mellé szuper kísérő lehet. Az ötletet innen vettem, csak egy kicsit átreformáltam.


Hozzávalók: 180 gr. tojásfehérje, 1 kávéskanál kukoricakeményítő, 1/4 mokkáskanál só, 8 dkg cukor, 2 evőkanál kávékrémpor, 16 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 30 gr. tej, 20 gr olaj. Kávés színezéshez: 1 evőkanál instant kávé, 1 kanál forróvíz, 1 kávéskanál cukor. Kakaós színezéshez: 1 evőkanál sötét kakaópor, 2 kanál forróvíz, 1 kávéskanál cukor.


A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval és a keményítővel. A száraz hozzávalókat / liszt, cukor, tejpor, sütőpor /egy tálban összekeverjük. Ha a hab felverődött, akkor kanalanként hozzákeverjük a lisztes keveréket, a tejet és az olajat. A kész masszát három részre osztjuk. Egy adag fehéren marad, a másik kettőbe belekeverjük az előzőleg kikevert kávés illetve kakaós keveréket. Egy szögletes gyümölcskenyérformát sütőpapírral kibélelünk. 3 kanál kakaós masszával kezdünk, arra jön rá 3 kanál kávés massza, utána 3 kanál fehér massza. Ezt addig ismételjük, amíg elfogy az összes. Előmelegített sütőben, 150 °C-on kb. 25 perc alatt készre sütjük a süteményt. A végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült... Rácsra téve kihűtjük, majd felszeleteljük. Kávéhoz, fagylalthoz nagyon passzol, de lekvárral is nagyon finom.








2016. február 9., kedd

~ FARFALLE ~











Itt a farsang, áll a bál... Csöröge, új arculattal. Masnivá kötöttem őket, így bohókásabb lett az egész. Ritkán sütök csörögét, pedig nincs vele sok macera. Főleg így, hogy csak összecsippenteni kell a közepét. Most csak fél adagot sütöttem, kipróbálni ezt az új receptet. Úgy kaptam egy idős nénitől. Majd megköszönöm neki, mert nagyon finom és jó ropogós. Egy baj van vele, nem lehet abbahagyni a csipegetését... Szerintem sűrűbben meg fogom sütni.


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 2 kanál puha vaj, 1 csipet sütőpor, 3 kanál porcukor, 3 kanál tejföl, 1/2 kupica vodka, 1 késhegynyi só.


A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Lisztezett lapon elfelezzük a tésztát, majd mindkettőt elég vékony lappá nyújtjuk ki. Derelyevágóval másfél ujjnyi vastag csíkokra vágjuk fel.



A csíkokat 5 centinként felszabdaljuk, majd a tésztadarabok közepét egyszerűen, összecsippentjük. 




Olajat forrósítunk, majd több adagban aranybarnára kisütjük benne a fánkokat. Sütés után papírtörlőre szedjük őket és leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. Még melegen porcukorral hintjük meg őket, és máris fogyaszthatjuk... 








2016. február 7., vasárnap

~ ÁFONYÁS BUKTA ~













Olyan jó friss kaláccsal ébreszteni a családot... Meg persze magamat is. Egy pohár tejjel elmajszolni egy ilyen mosolygós, puha buktát... hát az mennyei ! Amúgy ez a kelt tészta a kedvencem, ennek az összetétele ízlik a legjobban. Foszlós, puha és levegős. A benne lévő áfonyalekvár, amit magam főztem be még a nyáron, csak magasztalja az amúgy is finom péksüteményt. Szerintem Húsvétkor megduplázom a tészta mennyiségét, és ebből fogom elkészíteni a fonott kalácsot is... Annyira jó! A formázását most találtam ki, olyan kis "ufós" lett tőle.


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dl langyos tej, 1/4 kocka friss élesztő, 1 kanál puha tea vaj, 1 tojás sárgája, 2 kanál cukor, 1/4 mokkáskanál só. Töltelék: sűrű áfonyalekvár. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál tej.


Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk egy kevéske tejben. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejet, a tojás sárgáját, a vajat, a cukrot és a sót. Kelt tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép hólyagos és rugalmas a tészta, akkor liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.




Mikkor megkelt a tészta, lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk 10 részre. A darabokból gombócokat formázunk, majd mindegyikből bevágunk egy hüvelykujjnyi darabot. Ezekből a darabokból lesz majd a bukták széle.




A gombócokat kerek lappá nyújtjuk, majd mindegyik közepére teszünk egy kanálka sűrű áfonyalekvárt. Lényeges, hogy sűrű legyen a lekvár, mert akkor sülés közben nem fog majd kifolyni a buktából.




Majd mint a gombócokat szokás, összegyúrjuk kerek gömbbé, hogy töltelék ne látszódjon ki belőle. A megmaradt darabkákat kb. 12 cm-es rúddá sodorjuk és éles késsel bevagdossuk végig.




A cakkos széleket a bukta köré hajtjuk és a széleket összecsippentjük.




A kész buktákat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd letakarva, 1/2 órát kelesztjük. 




Mikor ismét megkeltek a bukták, akkor a tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük őket és betesszük az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt, szép pirosra megsütjük a buktákat. Rácson kihűtjük őket, majd úgy tesszük az asztalra. Tejet, kakaót kínálunk hozzá.