"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. január 30., szombat

~ LES NAVETTES ~
















Ez a kis csepp alakú kalácska, a Fidzsi-szigeteken közkedvelt reggeli péksütemény. Ez élesztővel készül, de van egy sütőporos változata is, melyet Franciaországban, " Navette de Provance " néven ismerhetünk meg. A francia kézműves pékségek, csak úgy ontják magukból azokat a kis csónak alakú süteményeket, a gallok nagy-nagy örömére. Amaz inkább egy porhanyósabb kekszes változat, némi narancsvirág-vízzel fűszerezve, emez pedig egy pihe-puha kelt tészta változat. Hogy melyik a finomabb, nem tudom, de biztos mindkettő megállja a helyét a maga nemében. Mivel tojást nem tartalmaz a tésztája, annyira puha és levegős, hogy szinte észrevétlenül is eteti magát és egy biztos nem elég! Puha vajjal és mézzel, kitűnő reggeli eleség.


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl. langyos tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 4 dkg porcukor, 8 dkg puha vaj, 1/2 mokkáskanál só. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kanál tej.


A lisztet tálba szitáljuk a porcukorral együtt. Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1/2 dl tejben. A megmaradt tejhez hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt, a liszthez adjuk és rugalmas kelt tésztát gyúrunk az egészből. A bedagasztott tésztát letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk 16 darabra. A tésztadarabokból először gombócot, majd ovális alakot hengergetünk úgy, hogy a két vége vékonyka legyen.








A kész kalácskák tetejét, éles késsel hosszában megvágjuk.




Letakarjuk őket és ismét kelni hagyjuk. Mikor szépen megkeltek és kinyíltak, lekenjük őket a tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 175 °C-on, 15-20 perc alatt készre sütjük őket. Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral gyengén meghintve tálaljuk. Tejjel, mézzel és vajjal fogyasszuk. Nagyon finom!










2016. január 23., szombat

~ COCA COLA TORTA ~














Ezt a kólát nem inni, hanem megenni kell... Bizony ám ! Ugye milyen furfangos?! Napok óta foglakoztatott a gondolat, hogy milyen finomsággal lepjem meg az én Kedvesemet a 16. évfordulónk tiszteletére. Mivel nem igazán torta kedvelő, eléggé feladta a leckét. Nagy kedvence a kóla és a kókuszgolyó, gondoltam összeházasítom őket egy torta erejéig. Baromira féltem ettől az egész művelettől... A neten találtam hozzá inspirációt, méghozzá a Youtube-on. Lépésről-lépésre haladtam, rátapadva a képernyőre, hogy tuti sikerüljön ez az igazán mesteri torta. Azt hiszem sikerült... Nagy volt a döbbenet, amikor kiderült számára, hogy ezt a kólát bizony, szeletelni kell és nem kortyolni. Nem volt kis munka, de azt hiszem megérte... A torta mellé még maradt egy jó adagnyi kókuszgolyó is, így teljes volt az öröm... Kólát pedig vettem hozzá.

Hozzávalók egy kis üveg "kólához": 20 dkg étcsokoládé, 1/2 kg darált keksz, 4-5 evőkanál sötét kakaópor, 10 dkg tea vaj, 3-4 evőkanál porcukor, 2-3 evőkanál méz, kb. 2-2,5 dl langyos tej. Töltelék: 10 dkg tea vaj, 10-12 dkg kókuszreszelék, 1 csomag vaníliás cukor, 2-3 evőkanál mascarpone. A megmaradt golyók  hempergetéséhez : kókuszreszelék.

Először a kókuszgolyó alapanyagait készítjük el. A kekszes masszához a hozzávalókat tálba tesszük és bekeverjük. Kemény, de formálhatónak kell lennie. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk a kókuszt, és a mascarponét. Kikeverjük. A töltelékből nagyobb mogyorónyi golyókat formázunk és lehűtjük. A kekszmasszából nagyobb diónyi darabokat veszünk a kezünkbe, és egy-egy tölteléket a közepébe téve, golyókat formázunk belőlük.




Ha az összessel elkészültünk, akkor jöhet a nagy attrakció. Veszünk egy üres kólás üveget, kimossuk és kiszárítjuk, a fóliát és a karikát leszedjük róla, majd az üveg közepén kivágunk belőle egy téglalap alakú darabot. 



A következő lépésben a csokoládét olvasztjuk fel, és két rétegben bevonjuk a palack belsejét. A két réteg között mélyhűtőbe tesszük a palackot, hogy a csokiréteg megszilárduljon. A csokinak forrónak kell lennie, hogy ide-oda forgatva, mindenhol bevonja majd a felületet.




Ha megdermedt a csoki, akkor nincs más hátra, minthogy a kész kekszgolyókkal, kibéleljük a palackot. Jól belenyomkodva, megtömjük az üveg belsejét. A végén egy kis maradék olvasztott csokival zárjuk le a rést. A megmaradt gombócokat kókuszreszelékbe hempergetjük.





Ha elkészült az alkotásunk, akkor tálcára téve, 1-2 óra alatt kidermesztjük a tortát. Tálalás előtt a tortáról óvatosan levágjuk a műanyag palackot. / Kis, hegyes ollót használtam hozzá. A palack közepénél, ahol majd a fólia takarni fogja, ott kezdjük el körbevágni a palackot. Ahogy levegő éri, máris elválik a kemény csokiréteg a műanyagtól. A végén egyszerűen lehúzzuk róla mindkét részt. / Ha ügyesek voltunk, simán lejön róla és a csokikéreg sem reped el. A végén ráillesztjük a palack közepére a fóliát, rátesszük az "üvegre" a karikát és a kupakot is. Máris szeletelhetjük.





2016. január 22., péntek

~ GYÜMÖLCSÖS ROLÁDTORTA ~












Ismét egy igen kedves megtiszteltetés ért, a "Küldd el a recepted" c. gaszrto magazintól, mert címlapra került egy általam beküldött receptem. Nagy öröm ez számomra ! Egy címlapra kerülő fotó arra hivatott, hogy kellőképpen figyelemfelkeltő legyen és ezzel megvételre csábítsa, a sütni-főzni szerető háziasszonyokat, netán urakat. Remélem ez sikerült, és sokaknak el nyerte a tetszését. Persze a torta nem csak szép, hanem nagyon finom is. Érdemes egyszer tényleg megkóstolni... Nem túl bonyolult, hiszen az alapja egy sima, lekvárral töltött piskótatekercs, a krémje pedig egy pudingos krém, ami némi tojással van gazdagítva. A gyümölcs a torta tetején, pedig csak megkoronázása az ízeknek. Télen-nyáron elkészíthető, hiszen a gyümölcs variálható hozzá egész évben. Nyáron előnyt élveznek a bogyós gyümölcsök, télen pedig jöhetnek a fagyasztott változataik, vagy tökéletes hozzá pl. egy üveg lecsepegtetett ananász vagy őszibarack konzerv esetleg valami finom házi kompót... A recepthez megadott mennyiségek egy zsúrtortához elegendőek, ha szeretnénk egy 12 szeletes, normál nagyságú tortát készíteni, akkor a mennyiséget viszont duplázni kell.


Hozzávalók a piskótához: 2 tojás, 6 dkg liszt, 6 dkg cukor, 1 csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor, a töltéshez 20 dkg áfonya lekvár. Töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 l tej, 2 tojás, 1 csipet só, 2 marék bogyós gyümölcs. Díszítéshez: 2 marék bogyós gyümölcs, 2 dl tejszín.

Először a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá felverjük a csipet sóval, a sárgájákat pedig fehéredésig keverjük a cukorral. A sütőport elkeverjük a liszttel és hozzákeverjük a habos sárgájához. A végén lazán beleforgatjuk a masszába a tojások felvert habját is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a piskótamasszát, majd előmelegített sütőben, 175 °C-on
készre sütjük a piskótát. Még melegen feltekerjük, hogy megtartsa a formáját. Amikor kihűlt, az áfonyalekvárral megtöltjük, feltekerjük és amíg elkészítjük a krémet, addig hűtőbe tesszük dermedni. Ha lehűlt, éles késsel vékonyan felszeleteljük a töltött piskótát. Töltelék: A pudinghoz 4 dl tejet lábosba mérünk és a kétféle cukorral felforraljuk.

A maradék tejben elkeverjük a pudingport a tojások sárgájával, a csipet sóval és ezzel sűrítjük be a tejet. A tojások fehérjéjét kemény habbá felverjük és a kész, forró krémbe lazán beleforgatjuk. A krémet langyosra hűtjük. 
A felszeletelt piskótával kirakjuk kapcsos tortaforma alját és körben az oldalát, majd belesimítjuk a fele mennyiségű krémet. A krémet megszórjuk a gyümölccsel, majd jöhet a krém másik fele is. A torta szélét és tetejét felvert tejszínhabbal díszítjük, majd a közepét megrakjuk a maradék gyümölccsel. Tálalásig behűtjük a tortát.








2016. január 19., kedd

~ CSIPKE FÁNK ~















Lassan elkezdődik a farsangi szezon, és ilyenkor ellepik a blogokat a különböző fánkok. Se szeri, se száma  sokféle változatának. Vannak olajban sültek, sütőben készültek, vagy éppen valamilyen elektromos masinában... Az én szívem csücske pedig a hagyományos és tradicionális "szalagos " fánk, amit természetesen saját befőzésű sárgabaracklekvárral szoktunk fogyasztani. Persze ez mellett sütöttem már több féle fánkot is. Finom volt a túrós, a sütőporos, a burgonyás, vagy például mint ez, a " csipkés ". Ennek sütőporos a tésztája és majdnem olyan mint a palacsinta tészta. Illetve pont olyan. Célszerű beszerezni hozzá egy csőrös flakont, mert abból kell a tésztáját a forró olajba belenyomni. Tökéletes erre egy kiürült ketchup vagy mustáros flakon. Az olajban pillanatok alatt aranybarnára megsül és olyan hihetetlenül ropogós lesz, hogy konkrétan nem lehet abbahagyni az evését.
 / A csésze mércét az oldalsávban megtalálod. /


Hozzávalók: 1 1/4 csésze liszt, 2/3 csésze tej, 1 nagyobb tojás, 2 kanál porcukor, 1 csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor, olaj a sütéshez. Szóráshoz: vaníliás porcukor.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük majd alaposan kikeverjük. A kész tésztát beletöltjük egy csőrös flakonba. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd amikor már jó meleg, akkor a flakonból körkörös mozdulatokkal elkezdjük belenyomni a tésztát. 1-2 perc alatt megsül, utána szűrőlapáttal megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Sütés után konyhai papírtörlőre szedjük és leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. Langyosra hűtjük majd porcukorral meghintve tálaljuk. Baracklekvár, fagylalt vagy csokoládémártás is illik hozzá.







2016. január 16., szombat

~ ROPOGÓS STEAK BURGONYA ~










Amíg a világ világ, addig mindig lesz is burgonya... A legismertebb zöldség a világon, számos országban kivívta az elsődleges helyet a gasztronómiában. Minden földrészen ismerik és szeretik, így itthon is nagy népszerűségnek örvend. Most nem akarom leírni, mi Magyarok mennyi féle képen készítjük el, de úgy gondoltam, hogy ez a fajta elkészítési mód, megér egy röpke posztot. Ő, a "szték" burgonya. Pirulva, ropogósan, frissen kisülve, számos fűszer keverékével ízesítve... Hát nem csodálatos? Egyszerűen, mennyei!!! Sültek mellé, vagy csak úgy egyszerűen magában...


Hozzávalók 4 személyre: 8 nagy ovális burgonya, 4 evőkanál olaj, 1-1 kávéskanálnyi : só, őrölt fekete bors, sült krumpli fűszersó, szárított chili pehely, őrölt kömény, szárított fokhagyma granulátum, pirospaprika, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál Parmezán sajtmorzsa.


A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, majd hosszában hasábokra
 felvágjuk.




Ez után meglocsoljuk az olajjal és meghintjük a fűszerek keverékével.






A végén összekeverjük a zsemlemorzsát a parmezán sajttal és azt is a burgonyára szórjuk, majd átkeverjük az egészet. 





A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, a fűszeres burgonyát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.






Kb. 25-30 perc alatt, egyszer átforgatva, pirosra-ropogósra megsütjük a hasábokat. Frissen, forrón tálaljuk sültek mellé, de jó magában tartármártással vagy esetleg spenótfőzelék kísérőjeként. Nagyon finom!!!






2016. január 12., kedd

~ DIÓS SAJT PITE ~













Sajt pitébe sütve, egy kis pekán dióval megbolondítva. Ez egy nagyon finom eleség, így a tél derekán... Este egy pohár fehérborral, a legjobb vacsora! És ha még keverünk hozzá egy szőlős madársalátát, no akkor az maga a mennyország. Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de mi nagy sajt-fogyasztók vagyunk, már mint a családom, meg én. A Trappistát nekem gurigában kell vennem, mert ha elaprózom darabonként, akkor mindig azzal a ténnyel szembesülök, hogy "már megint nincs itthon sajt..." és akkor csak mérgelődöm miatta. És azt még észre vettem, hogy ahogy öregszem, egyre jobban megkedvelem az "elvetemült" fajtáit is, - gondolok itt : a penészes, a szagos és a lágyabb társakra. Ez a nagy sajtőrület azóta van, amióta a Belga rokonaimnál ráéreztem a különleges világukra. Mondanom sem kell, hogy ott aztán sajt kánaán van. Ezer féle sajt, ezer féle ízzel és textúrával. A vacsorák befejeztével náluk kötelező a sajt-tál dióval, szőlővel, kenyérkockával feltálalva, finom borocskával kiegészítve. És hiába laktál jó, a sajtok elcsábítanak és magukkal ragadnak.

 Ez a recept 10 kisebb vagy 1 nagyobb pitére szól, kinek melyik tetszik jobban. Ha előételként kínáljuk, akkor elég egy kis pite, ha főételként szolgáljuk fel, akkor dukál a kettő is. Ha egy nagy pitét sütünk, akkor szeletekre felvágva kínáljuk.


Hozzávalók: 24 dkg liszt, 125 ml jeges víz, 7 dkg vaj, 1/2 teáskanál só, 1 csipet bors. Töltelék: 30 dkg reszelt sajt vegyesen / Trappista, Gouda, Karaván, Parmezán /, 3 tojás, 2 kanál sűrű tejföl, 2 kanál natúr vajkrém, 1 csapott kanál mustár, ízlés szerint: só, őrölt bors, szerecsendió. Tetejére: 1 marék dió.


A tésztához valókat tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőlük. Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe dermedni, amíg a tölteléket elkészítjük. A sajtokat lereszeljük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a vajkrémet, a mustárt és ízlés szerint a fűszereket. Kikeverjük a masszát. A lehűlt tésztát lisztezett gyúrólapra tesszük, elosztjuk 10 részre, majd kinyújtjuk őket kb. csészealj nagyságú körökké. A pitesütő mélyedéseit olajjal átkenjük, majd a tésztakorongokkal kibéleljük őket. 





A töltelékkel megtöltjük a tésztakelyheket, és megszórjuk a piték tetejét a durvára vágott dióval.








A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, majd betesszük a pitéket sülni. Kb. 20 perc alatt, pirosra megsülnek. A formákból kivéve, azonnal tálaljuk őket. Kínálhatunk hozzá tartár mártást és szőlővel kevert madársalátát. Nagyon finom és laktató meleg előétel, csak ajánlani tudom!