"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. december 6., kedd

~ KARÁCSONYI GYÜMÖLCS KOCKA ~












Karácsonykor sokan sütnek gyümölcskenyeret... Ez a sütemény is hasonlóan készül, csak egy kicsit formabontó módon. Őzgerinc forma helyett, egy sima kisebb tepsiben sült, a sütemény teteje pedig kapott egy pikáns zselé réteget. Természetesen ahogy egy jó gyümölcskenyérhez illik, telis-tele van mindenféle jóval. Aszalt barack, papaya, kandírozott cseresznye, ananász, füge, mazsola és datolya... No, meg egy kis pálinka, hogy bódító is legyen. Finom, Ünnepi csemege.


Hozzávalók: 15 + 2 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 12,5 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg aszalt és kandírozott gyümölcsök vegyesen, 1/2 narancs és citrom reszelt héja, 0,3 dl konyak vagy rum, 1 dl 100 %-os narancslé, csipet só. Zselé: 6-7 kanál szép üde sárga baracklekvár, 1 narancs kifacsart leve, 1 evőkanál zselatin, 1/2 kávéscsésze víz.


A lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a cukrot és szárazon elkeverjük. A vajat meglangyosítjuk, de ne legyen forró csak egy kissé olvadjon meg, és ezt is hozzáadjuk a lisztes keverékhez a tojással, a pálinkával és a narancslével együtt. Kikeverjük a masszát. A végén hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és a citrusok lereszelt héját is. Ismét keverünk rajta egyet, hogy a gyümölcsök elvegyüljenek benne. Kivajazunk, majd liszttel meghintünk egy kisebb, kb. 15 x 20 cm-es tepsit és bele töltjük az elkészült tésztát. Előmelegített sütőben, 160-170 C-on, kb. 30 perc alatt tűpróbáig sütjük a gyümölcskenyeret. Ha esetleg pirulna a teteje, akkor fóliával letakarjuk, úgy sütjük tovább. Mikor megsült, a formában hagyjuk kihűlni. Míg sül és hűl a sütemény, addig elkészítjük a zselét. A baracklekvárt egy kifacsart narancs levével elkeverjük, majd egy kevés vízben felmelegített, 1 evőkanál zselatinnal összemelegítjük. A kész zselét kihűtjük és amikor már nem annyira folyós és kezd kocsonyássá alakulni, a süteményre kanalazzuk és elsimítjuk. Hideg helyen megdermesztjük a gyümölcskenyeret. Tálaláskor egy éles késsel felkockázzuk, tálra rendezzük és úgy kínáljuk.








1 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm ezt a receptet. Stollent készítettem le krémpohárnak ezzel az öntettel.
    http://korsocska.blogspot.hu/2017/01/stollen-poharkrem.html
    Elnézést, ha linket nem lehet közzétenni. Nem látom a tiltást.

    VálaszTörlés