"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. november 26., szombat

~ CRUFFIN ~


Jelen esetben egy egyszerű fúzióból, születik egy nagyszerű péksütemény. A Croiassant összeházasították a Muffinnal. Nem tudom kinek volt az ötlete, de mennyeit alkotott vele az biztos. Kívül ropogós és leveles, belül pedig puha és foszlós. Hát kell ennél több?! Szerintem nem. Sőt, ha még kínálunk hozzá egy csupor forró csokoládét, na akkor lesz belőle mennyei manna... Így Karácsonyhoz közeledve, egy nagyszerű uzsonna vagy reggeli válik belőle. Érdemes megkóstolni...


Hozzávalók 16 db.-hoz: 45 dkg liszt, 220 ml tej, 10 + 10 dkg puha tea vaj, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 15 gr.méz, 1/4 kocka friss élesztő. Tálaláshoz: porcukor


Az élesztőt egy kevés langyos-cukros tejben felfuttatjuk, a maradék tejet felmelegítjük. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a 10 dkg olvasztott vajat, a kétféle cukrot, a mézet, a csipet sót és a felfutott élesztőt. Rugalmas, fényes, puha tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha a tészta már elválik az edény falától és a kezünk is tiszta marad. Persze egy dagasztógéppel sokkal könnyebb dolgunk lehet. Letakarjuk a tésztát és egy meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. 
 Mikor szépen megkelt a tészta, akkor lisztezett gyúrólapra borítjuk, átgyúrjuk és a kerek cipót elosztjuk 8 darabra.
Mindegyik tésztadarabot egy kerek gombóccá pödörjük.
 A gombócokat egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás nyelv alakra, majd megkenjük a tetejét vajjal. Szorosan feltekerjük, mint ahogy egy kiflit szokás.
Kissé átsodorjuk, majd egy éles késsel hosszában félbevágjuk a rudakat. Mindkét részt csigaszerűen feltekerjük.
A kész csigákat vajjal kikent muffin tepsi mélyedéseibe rakosgatjuk. 


 

Hideg sütőbe tesszük és úgy kapcsoljuk rá a hőt. 175 °C-on szép pirosra megsütjük őket. Sütés után rácson kihűtjük a cruffinokat majd porcukorral meghintve tálaljuk. Egy csupor forró kakaóval, vagy kapucsínóval mesés eledel.2 megjegyzés: