"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. október 23., vasárnap

~ NAGYI DIÓ PITÉJE ~












Tipikus vasárnapi, nagymama süteménye ez... Már csak egy csupor forró kakaó hiányzik mellőle és máris visszarepülünk vele, a cserépkályhás-meleg házikóba, ahol az apró konyhában az őszhajú nagyika, szélesre tárt karokkal fogad minket a csodás süteményével. Igen, nekem valahol így él ez az emlék. Na meg persze, cukros tejfel, amivel állandóan tömte a nyeszlett testemet, hátha ragad rám néhány gyenge dekagramm, az ő örömére. Persze ez ma már egyáltalán nem érvényes magamra nézve, de hát senki sem marad olyan, mint gyerekkorában. Visszazökkenve a jelenbe, ez egy tényleg nagyon finom, de roppant egyszerű sütemény. És ha lett volna itthon egy szem tonkababom, akkor még ínycsiklandóbbak lettek volna ezek a puha szeletek. Na, majd legközelebb nem hagyom ki belőle.


Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 kanál tejföl, 2 kanál cukor, 1 csipet só. Töltelék: 6 tojás, 20 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 2 kanál tej, 1 csipet só, 6 kanál keserű kakaópor. Szóráshoz: porcukor.

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd folpakba csomagolva betesszük a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját fehéredésig keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a tejet, a csipet sót, a kakaóport és a darált diót. Kikeverjük. A tojások fehérjéit kemény habbá felverjük és két-három részletben a diós masszához keverjük. Egy 25-35 cm-es tepsibe sütőpapírt terítünk és a sütőt előmelegítjük 175 °C-fokra. A tésztát lisztezett felületen elfelezzük és kinyújtjuk akkorára, amekkora a tepsink mérete. Az egyik lapot a tepsibe tesszük, ráöntjük a tölteléket és a másik lappal pedig befedjük az egészet. Villával megszurkáljuk a tetejét, majd mehet a forró sütőbe sülni. Kb. 30 perc alatt világosra kisütjük a pitét. Sütés után rácson kihűtjük, majd szeletekre vágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk. Én még el tudok képzelni mellé egy gombóc vanília fagylaltot is... Finom!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése