"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. október 1., szombat

~ ALMÁS KOCKA ~













Itt van az ősz, itt van újra... és megint eltelt egy év. Kezdhetném így is a bejegyzésem, meg úgy is, hogy újból itt az alma szezonja. Éva tiltott gyümölcse... Megannyi ízben és színben. Mindegyiket imádom, talán csak egy fajtájáért nem rajongok, a starkingért... Gyerekkoromban "csöcsös" almának hívtam, az alján lévő dudorok miatt. Ez az egy fajta, amit nem igazán kedvelek, a többi viszont jöhet. Számtalan süteményem sült már almával, jó pár recept van fent a blogon, ez még hiányzott a repertoárból. Megint egy mostanában szeretett linzer alap, amin felsorakozva sülnek meg a fahéjas alma szeletkék. Hogy kapjon még némi pluszt, az amúgy is zamatos íz, meg lett szórva egy ropogós morzsaréteggel is. Így lett tökéletes ez az almás csoda...


Hozzávalók egy kb. 15 x 20 cm-es tepsihez: 17 dkg liszt, 10 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 csipet só. Töltelék: 3 nagyobb alma, 2-2 kanál liszt és cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csipet szerecsendió. Morzsához: 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 5 dkg barna cukor, 1 kávéskanál fahéj, 1 csipet só.

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd belenyomogatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.




Betesszük az előmelegített 180 °C-os sütőbe elősütni. Kb. 10-15 perc alatt a tészta átsül és nem lesz nyers. Míg sül az alap, addig meghámozzuk az almákat és felszeleteljük.






Az alma fűszerezéséhez összekeverjük a lisztet, a cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. Az almára szórjuk és jól összerázzuk, hogy minden almaszelet jó fűszeres legyen.








Utána a morzsához összekeverjük a vajat, a lisztet, a barna cukrot és a csipet sót. Akkor jó, ha morzsalékos lesz az állaga. A sütőből kivesszük az elősült tésztát, megszórjuk a fele morzsával, majd kirakosgatjuk a tésztát az almaszeletekkel. A végén pedig rászórjuk a megmaradt morzsát is, és máris mehet tovább sülni a forró sütőbe...






Kb. még 20-25 percet sütjük a süteményt, hogy megpiruljon a teteje és az alma megpuhuljon benne. Mikor megsült kihűtjük és felkockázva tálaljuk. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése