"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. szeptember 30., péntek

~ SPENÓTOS SPAGETTI ~















  Jamie Oliver az egyik kedvenc angol séfem. Imádom nézni a műsorait, mert olyan könnyedén és természetesen főz, hogy aki kicsit is konyít a főzéshez, annak ajándék minden receptje és bámulattal figyelheti a technikáit, praktikáit. Képes a semmiből is extravagáns ízeket kihozni. Ilyen ez a spenótos spagettije is. Csekély alapanyagok és mégis fantasztikus ízek harmóniája, ami a tányérba kerül a végén...


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg bébi spenót, 2 gerezd fokhagyma, só, kevés őrölt fekete bors, 3 kanál vaj, 2-3 kanál parmezán forgács és mandula pehely.

 A lisztet késes aprítóba tesszük 20 dkg spenóttal, majd addig zúzzuk, amíg rugalmas tésztává nem alakul. 






A kész tésztát tálba tesszük és 10 percet pihentetjük. Ujjbegynyi darabokat csípünk a tésztából, majd a deszkán hosszú, vékony spagettikké sodorjuk. A sodráshoz nem kell lisztes felület, csak kész tészta csíkoknak, hogy ne tapadjanak össze...






Ha valaki nem akar bajlódni a sodrással, akkor egyszerűen csak nyújtsa ki a tésztát vékony kerek lappá és egy éles késsel vágja fel vastagabb csíkokra, széles metéltre. Ebben az esetben papardelle tésztát készítettünk. Egy nagyobb lábosba forraljunk sós vizet és főzzük benne ki a tésztát. Ne főzzük túl, legyen a tészta "al dente". Míg fő a tészta, addig elkészítjük hozzá a vajas alapot. Egy serpenyőbe habzásig hevítjük a vajat, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a maradék spenótot. Sózzuk, borsozzuk és lesütjük az egészet egy pár perc alatt. A megfőtt tésztát rádobjuk a fokhagymás vajra, átkeverjük, majd parmezán forgáccsal és mandulával meghintve máris tálaljuk az ételt. Fehérborral kitűnő fogás.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése