"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. augusztus 30., kedd

~ SZILVÁS-HAGYMÁS CSIRKERAGU ~










Húst és gyümölcsöt nem szokásom sűrűn párosítani, mert nem igazán kedvelt fogás egy "magyar gyomrú" családban. De néha a magam kedvéért, bizony főzök ilyet is. Nekem bejön a kontraszt, amit egy semleges hús és egy gyümölcs kínál. Mikor a suliban a menzán főtt marhát adtak meggyszósszal és pirított darával, én akkor sem estem kétségbe, jóízűen megettem. Néztek is a többiek, akik vagy nem ették meg, vagy ki sem kérték az aznapi ebédet. Hát, nem vagyunk egyformák, szokták mondani... Nos ez a mai étel is elég megosztó lehet, hiszen a szilva domináns, karakteres íze viszi a pálmát az ételben. Lényeg, hogy meg kell találni a só, a bors és a barna cukor kellemes összhangját, és akkor egy remek étel születik belőle. Szerintem most sikerült. Párolt rizzsel tálaltam, nagyon finom lett. Érdemes megkóstolni...


Hozzávalók 2 személyre: 1 nagyobb csirkemell filé, 2-3 kanál oliva olaj, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, 1 nagyobb lila hagyma, 10 szem közepesen érett szilva, 1 kiskanál barna cukor, 1-2  kanál vörösbor, csipet fahéj. Tálaláshoz: párolt rizs, petrezselyem.


A csirkemellet vékony csíkokra felvágjuk, majd erősen sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben oliva olajat forrósítunk, majd megpirítjuk benne a húscsíkokat. Mikor pirosra megsült a hús, kivesszük a serpenyőből és melegen tartjuk. A visszamaradt olajhoz teszünk még egy keveset és rádobjuk az előzőleg szálasra megvágott lila hagymát. Megsütjük benne. Amikor lepirult a hagyma, akkor meghintjük a barna cukorral és karamellizáljuk. Ez után a hagymára rádobjuk a negyedelt szilvákat és összepirítjuk az egészet. Állandóan kevergessük, rázogassuk a serpenyőt, hogy egyenletesen piruljon benne minden. Ha kell, még utána ízesítjük a szilvás-hagymás alapot sóval és borssal. Hozzáadjuk a bort és egy csipet fahéjat. Óvatosan átkeverjük, hogy szilva ne essen széjjel. A végén visszatesszük bele a lesütött húscsíkokat is. Máris tálalhatjuk forrón a ragut, párolt rizzsel. Díszítésként megszórjuk egy kevés petrezselyemmel is. Különleges és izgalmas húsétel.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése