"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. augusztus 10., szerda

~ SZEDRES KOCKA ~














Szintén egyik nagy kedvenc nyári gyümölcsöm, a Szeder... Mindig vágyakozva nézem a szomszédnéni burjánzó szeder bokrát, amin annyi bogyó ékeskedik, hogy szinte lila tőle az egész lugas. Néha kapok én is belőle egy-egy kis csuporral, amit hálásan meg is köszönök és örömmel elfogadok. Azon melegében fel is használom. Gyümölcstortákon remekül mutat, de ha az ízét veszem alapul, akkor isteni vele egy fagylalt, vagy bármilyen túrós-joghurtos sütemény. A színéről már nem is beszélek, mert rabul ejtő a mély lila színpompája... Imádom. Most egy kakaós-joghurtos ízzel kombináltam a gyümölcsöt, ami szintén elsöprő sikert aratott a családban. 


Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg keserű, sötét kakaópor, 1/2 csomag sütőpor, 5 kanál víz, 1 csipet só. Krém: 450 gr. sűrű görög joghurt, 4 dl. tejszín, 2 bögre lila szeder, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint cukor / 4-5 evőkanál /, 2 evőkanál zselatin por + 0,5 dl. víz. Tálaláshoz: szeder, porcukor.


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá  felverjük, a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadagoljuk a vizet, a lisztet, a kakaóport és a sütőport. Kikeverjük. A végén a kakaós masszához forgatjuk a tojásfehérjehabot is. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20 x 30-as tepsit, és belesimítjuk a piskótamasszát. Előmelegített sütőben, 180 °C-on készre sütjük benne a piskóta alapot. Mikor megsült, kihűtjük és lapjában elfelezzük a tésztát. Míg sül a piskóta, addig elkészítjük a krémet is. A szedret megmossuk, cukorral megszórjuk és botmixerrel pürésítjük. Ha nagyon zavarnak a magjai, akkor átszűrjük szitán. A zselatint a vízhez keverjük és felmelegítjük. A sűrű joghurtot egy tálba öntjük, majd hozzákeverjük a gyümölcspürét, a vaníliás cukrot, és a langyos zselatint. Ha kell, még teszünk hozzá cukrot. A tejszínt felverjük kemény habbá és a végén azt is lazán a krémbe keverjük. Az egyik tésztalapot visszatesszük a tepsibe, rákanalazzuk a krémet, majd befedjük az egészet a másik tésztalappal. Kissé lenyomjuk a piskótalapot, hogy egyenletes sima legyen a sütemény teteje, majd letakarva betesszük a hűtőbe dermedni. 2-3 óra alatt megdermed és szeletelhetővé válik. Tálaláskor meghintjük a sütemény tetejét porcukorral és szederszemekkel kínáljuk. Finom, hűsítő édesség.





2 megjegyzés:

  1. Szia Krissz!

    Nagyon guszti! Most szivesen "beburkolnek"egyet /?/ hihi
    Szia! ILDIKO

    VálaszTörlés
  2. Hű, ez csodaszép és biztos finom volt nagyon :-) Vittem is a receptet, bármilyen bogyóssal tökéletes lesz :-)

    VálaszTörlés