"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. június 21., kedd

~ ISTENI TÚRÓS ~













Van úgy, hogy egy ételt átkeresztelek. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy nem tetszik a neve. Így voltam ezzel a süteménnyel is, a Szalalkális túróssal...  Gyerekkorom régi süteménye. Emlékszem, Mama amikor sütötte, olyan szúrós szag volt tőle a konyhában, mondtam is neki mindig, - Mama, ennek a sütinek fura a szaga, de mikor elkészül akkor olyan nagyon finom lesz!... Konkrétan kémiai hadviselés megy végbe a konyhában amikor sül, úgy hogy nem árt, ha a család távol van ekkor... A süti már már klasszikusnak is nevezhető és tényleg nagyon finom. A szalalkálitól légiesen könnyű lesz a tésztája, a krémtől pedig pihe-puha. Egyébként csodálkozom magamon, hogy ilyen sütire adtam a fejemet, mert nem nagyon kedvelem az ilyen "külön-külön sütjük ki a lapokat" c. recepteket. De megérte a fáradozást, nem bántam meg, sőt!, kicsit visszarepültem vele a "nagyis" életkoromba... 


Hozzávalók a tésztához: 30 dkg tönköly fehér búzaliszt, 7 dkg vaj, 1 dkg szalalkáli, 2 kanál porcukor, 6 kanál tej. A krémhez: 1/2 kg tehéntúró, 25 dkg mascarpone, 2dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor / ízlés szerint lehet több is /, 1 citrom leve és reszelt héja.
 

A tésztához a fele mennyiségű tejben a szalalkálit feloldjuk, majd a többi hozzávalóhoz adva, kissé lágyabb, de nem ragadós tésztát gyúrunk. A tésztát elosztjuk három részre és 15 percet pihentetjük. Egyenként lapokat nyújtjuk belőlük és egy 20 x 30 cm-es tepsi hátlapján, kisütögetjük őket. 180 °C-on, kb. 8-10 perc alatt. Halvány sárgák legyenek a lapok, és ne süssük túl őket. Amikor lecsúsztatjuk őket a tepsiről vigyázzunk vele, mert nagyon törékenyek. Egymásra tesszük őket és kihűtjük. Míg sülnek a lapok, addig kikeverjük a krémet is. A túrót tálba tesszük és hozzáadjuk a mascarpónét, a citrom levét, a reszelt héját, a kétféle cukrot és botmixerrel krémet keverünk belőle. A tejszínt habbá verjük és a végén lazán belekeverjük a kész túrós krémbe. A krémet három részre osztjuk és megtöltjük vele a kihűlt lapokat. Lefedjük a sütemény fóliával és hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük. Másnapra a lapok megpuhulnak, hosszanti szeletekre felvágjuk, majd porcukorral meghintve kínáljuk.








3 megjegyzés:

  1. Ó, micsoda gyönyörűség. A szalalkáli szagát én sem bírom, de azt hiszem ezért a finomságért megéri azt a kis kellemetlenséget elviselni :-)

    VálaszTörlés
  2. Én is emlékszem gyerekkoromból a szalalkáli szúrós "illatára", tényleg gázálarc kell az elviseléséhez. Viszont a süti tényleg légiesen könnyű, már-már éteri lesz tőle. Nagyon guszta, szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Nagyon jól néz ki a sütid, elszeretném készíteni a kérdésem az lenne , hogy most hármat vagy négy lapot kell sütni? A képen négy lap látható, a receptben pedig három.
    Válaszodat előre is köszönöm!:)

    VálaszTörlés