"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. május 19., csütörtök

~ ÓRIÁSKIFLI ~
Két hét fáradtságos munka és felújítás után, élvezem a szabadság minden percét. Lustálkodom, vásárolok, olvasok, filmet nézek és természetesen sütök... Ilyen finom és ropogós kifliket. Óriásokat, hogy jól lakjanak egyetlen darabbal is. Olyannyira finom lett, hogy holnap megint süthetek egy újabb adagot. Tönkölylisztes, úgy hogy nem annyira veszélyes... Frissen kisülve, ropogósan ettük vajjal, koktél paradicsommal és durva szemű tengeri sóval. Mondjam milyen volt? Nem kérdés...


Hozzávalók 8 db kiflihez: 80 dkg fehér tönköly liszt, 2,5 dl víz, 2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 2 kanál olaj, 1 kanál cukor, 1 kanál só, 3 kanál burgonya pehely. Továbbá: 15 dkg vaj. Lekenéshez: olaj.


Az élesztőt felfuttatjuk egy csipet cukorral a langyos tejben. A lisztet tálba szitáljuk és hozzá adjuk a cukrot és a sót. Elkeverjük. A liszthez adjuk a felfutott élesztőt, a vizet, az olajat és a burgonya pelyhet. Alaposan bedagasztjuk a tésztát. Közepesen keménynek kell lennie és az edény falától el kell válnia, akkor lesz megfelelő. Letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk a tésztát, lazán átgyúrjuk, majd elosztjuk négy részre. Mindegyik részből gombócot készítünk. Két gombócot vékony nagy kőrré kinyújtjuk. Az egyik lapot megkenjük a fele mennyiségű vajjal, utána a másik lapot rátesszük és sodrófával átgörgetjük.
 Négyfelé elvágjuk a tésztát, majd a szélesebb részénél elkezdjük feltekerni a kiflinek, de közben a csücskét húzzuk felfelé, hogy szép csavaros legyen... A kész kifliket áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 
Ugyan így járunk el a másik két tésztával is. A kifliket letakarjuk és még egyszer kelni hagyjuk kb. 20 percet. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A megkelt kifliket olajjal átkenjük és mehetnek a forró sütőbe sülni. Szép aranybarnára sütjük őket. Frissen, ropogósan fogyasztjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése