"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. május 23., hétfő

~ MÁKOS-ÁFONYÁS LINZER ~












Rákaptam erre a linzer alapra... Azért tetszik nagyon, mert nem kell gyúrni meg nyújtani, hanem egyszerűen villával összeállítjuk és csak belenyomkodjuk a tepsibe. Ennél egyszerűbb tészta már nem is létezhet szerintem. Már megsütöttem dióval, mogyoróval, most a mák volt a soros. Ezzel is remekül passzolt. Hogy ne legyen olyan száraz, került bele friss áfonya is. Sikerült jó nagy szemű áfonyát vásárolnom, így az tette most még zamatosabbá. Nagyon finom sütemény, sajnos egy kocka nem volt elég megkóstolni.


Hozzávalók a tésztához: 25 dkg tönköly búza fehér liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 2 kanál tej, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só. Töltelék: 20 dkg darált mák, 3 dkg vaj, 1 tojás, 1,5 dl tejszín, 10 dkg barna cukor, 1 csésze friss áfonya, 1 csipet só.
 

 A lisztet a vajjal összedolgozzuk, hogy morzsás legyen, majd a tészta többi alapanyagát is hozzáadva, villával összeállítjuk a tésztát. Akkor jó, ha nagyobb morzsalékos-darabos az egész.
 Félórára a hűtőbe tesszük dermedni, és addig elkészítjük a tölteléket. A darált mákot egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a tojás sárgáját, a tejszínt és a csipet sót. Addig kavarjuk, amíg krémessé válik. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és azt is lazán a masszába forgatjuk. A hideg tésztát belenyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt, kb. 20 x 28 cm-es tepsibe. A tölteléket rákanalazzuk a tésztára és simára elkenjük. A megmosott áfonyát a töltelékre szórjuk.
180 °C -fokra előmelegített sütőben nagyjából kb. 30 perc alatt megsütjük a süteményt. Tűpróbával azért ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk és porcukorral meghintve tálaljuk. 







1 megjegyzés:

  1. Annyira jól néz ki, megakadt a szemem rajta. :o) Mák és áfonya rajongó vagyok... tuti, nagyon ízlene!

    VálaszTörlés