"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. május 4., szerda

~ KRUMPLIS BUCI ~












Azért írtam bucit, mert ez a tészta se nem zsemle, se nem pogácsa... Pont a kettő között van. Rendkívül érdekes, ilyen textúrájú tésztával még nem dolgoztam. Gondolom a főtt burgonya, a liszt és a zsiradék aránya tette ilyen érdekessé ezt a kelt tésztát. Mikor megkelt és a gyúrólapra borítottam, akkor éreztem rajta azt a rendkívüli puhaságot, már-már olyan buborékos érzetet. Tökéletes szendvics alap lehet reggelire, uzsonnára vagy kirándulásra. Sonkával, salátával és majonézes tormával volt a legfinomabb.


Hozzávalók 12 db. bucihoz: 60 dkg liszt, 1/3 kocka élesztő, 1 csipet cukor, 1/2 dl tej, 2 tojás, 20 dkg puha vaj, 1/2 dl olaj, 1 kávéskanál só, 30 dkg burgonyapüré.


Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a csipet cukorral. Közben a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapürét, a tojásokat, a puha vajat, az olajat, a sót és a felfutott élesztőt. Puha, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt megkelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett gyúrólapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Elosztjuk a tésztát 12 részre, majd kerek golyókká formázzuk a darabokat.







Sütőpapírt helyezünk egy nagy tepsibe és rárakosgatjuk a kész bucikat. Nem kell lekenni semmivel őket, máris mehetnek az előmelegített, 180 °C - os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra megsütjük őket. Teljesen kihűtjük a bucikat, majd tetszőleges szendvicseket készítünk belőlük. Nagyon finom és elég laktató is egyben.







1 megjegyzés:

  1. Imádom a krumplipürés kelt tésztákat, nagyon gyakran készítem pogácsának, kiflinek, mert a kisfiamnak is ez a kedvence. Annyira könnyű a tésztája és finom puha marad akár még harmadnapra is.
    Csoda guszta nálad ez a buci - pláne felturbózva finom sonkával, sajttal, salátával, hmmm... ez most kitűnő reggeli lenne. :o)

    VálaszTörlés