"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. május 17., kedd

~ DIÓS PAPUCS ~














Ritkán sütök diós sütiket, mert nem nagyon kedveli a család, nálunk inkább a mákos a nyerő... De van úgy, hogy egyszerűen megkívánom és akkor bizony sütni kell. Ezt a linzer tészta alapot nagyon szeretem, mert igazán porhanyós lesz  belőle a sütemény és persze nagyon finom. Nem nagy mennyiség, úgy hogy akinek több kell belőle, annak dupláznia kell a mennyiségét. Intenzíven diós teasüti, amolyan teadélutános fajta...
Formázási ötlet: Coolinarika



Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 evőkanál tej, 1 tojás sárgája, 4 dkg cukor, 1 csipet só. Töltelék: 20 dkg darált dió, 1 tojás fehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál cukor, 1 csipet fahéj, 1/2 citrom reszelt héja.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk majd betesszük a hűtőbe dermedni kb. egy fél órára.

 

  Közben a töltelék hozzávalóit tálba tesszük és kikeverjük. Olyan "vizes homok" állagúnak kell lennie, hogy utána formázhatóvá váljon.



A lehűlt tésztát lisztezett lapon vékonyra kinyújtjuk, majd egy üvegpohárral vagy pogácsaszaggatóval / 7-8 cm / kiszaggatjuk.




Minden kiszaggatott körlap közepére teszünk egy adag tölteléket, hosszúkás alakban.




A tésztaszéleket a töltelékre hajtjuk, az alsót kissé megvizezzük, hogy rátapadjon a felső...




Egy villa segítségével mintát gyomunk a sütemény tetejére. Ezzel nem csak összenyomjuk, hogy ne nyíljanak szét sütés közben, hanem díszítjük is egyben a süteményeket.




Az elkészült sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, 170 °C-on világosra megsütjük. 


 Mikor megsültek kihűtjük őket és porcukorral meghintve tálaljuk. Intenzíven diós, porhanyós süti, nagyon finom...






5 megjegyzés:

  1. Egyszerű, de mégis nagyszerű sütike. Olyan kis guszták, az ember lányának rögtön kedve lesz sütögetni ;-) A fotók is csodásak, mint mindig :-)

    VálaszTörlés
  2. Én mákkal készíteném el, mert most az van több, mint dió, abból is 20 dkg-t tegyek a krémbe? Köszönöm, ha válaszolsz! Judit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Judit! Persze, mákkal is nagyon finom, ugyan úgy 20 dkg kell . Lehet, hogy pár csepp tej is kell majd hozzá, mert a mák darálva szárazabb...

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a választ!

      Törlés