"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. május 31., kedd

~ BANÁNOS TEJFÖLFAGYI ~












Nyáron nyalni kell... Jó sok féle, és finom házi fagylaltokat. Lehet az bolti is, de az otthoni, kertben-teraszon, elfogyaszthatónak szerintem nincs párja... Abban tuti tényleg csak az van, amit beleteszünk. " Lö pá" az aromáknak és a színezékeknek. Legalább a fagylaltunkban nem lesz semmi haszontalan, ha már megtehetjük. Úgy vélem, éppen elég sok nem odavalót eszünk meg a tudtunkon kívül, amúgy is. Egyébként ez a fagyi amellett, hogy "mentes", kimondottan költségkímélőnek is nevezhető, hiszen a tejföl, igazán nem vehető a luxuskategória szintjébe. A gyümölcs pedig amit meg beleteszünk, az meg az idénytől és a lehetőségeinktől is függ. Nekem most banán volt kéznél, az jött velem szembe, igazán akciós áron a hyperben. De szinte minden gyümölccsel remekül működik. Eper, málna, szeder, áfonya, barack, szilva... Szóval nagyon finom fagyi lett és bátran ajánlom elkészíteni! Megbánás tutira nem lesz, a gyerkőcök pedig odáig lesznek érte. Itt a nyár, fagyira fel! Ha nincs kéznél fagyi géped, akkor se csüggedj, a sima mélyhűtő is megteszi a dolgát, mondjuk akkor egy kicsivel több idő kell majd hozzá, hogy megnyald utána mind a tíz ujjadat...


Hozzávalók: 3 nagyobb banán / nem túlérett /, vagy kb. ennek a súlyának megfelelő gyümölcs, 450 gr. sűrű zsíros tejföl, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 1 mokkáskanál vanília aroma, 3-4 kanál cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer.


 Két banánt villával összetörünk, majd hozzáadjuk a sűrű tejfölt, a vanília aromát, a citrom levét, reszelt héját és az ízlés szerinti cukrot.






Pépet keverünk belőle. A pépet a fagylalt gépbe töltjük és a kívánt szilárdságúra, megfagyasztjuk. Ha nincs masinánk, akkor hosszúkás tégelybe öntjük a fagyi alapot és betesszük a mélyhűtőbe dermedni. 1/2 óránként keverünk rajta egyet és a kívánt szilárdságig fagyasztjuk. 




Mikor megszilárdult a fagyi, akkor kivesszük a gépből, a harmadik banánt villával összetörjük és a kész fagyihoz keverjük. Kehelyben vagy tölcsérben kiadagolva kínáljuk, tetejére szórunk egy csipet fahéjas cukrot.







2 megjegyzés:

  1. Tipp: szerintem a lidl görög joghurtjával is nagyon jó lehet, mivel az kevésbé savanykás, kevesebb plusz édesítés kell hozzá (vagy banán mellé egyáltalán nem) ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha az a cél, hogy kevesebb kalória, akkor mindenképp. A Lidl-s görög joghurt elég folyós állagú és jóval savanykásabb ízű a tejfölnél, a gyümölccsel összekeverve lé lenne belőle és nem pép. Minél hígabb egy fagylalt alap, annál jegesebb lesz készen a fagyi. Van a cukrászoknak egy yilk nevezetű anyaguk, ami pont arra alkalmas, hogy krémesebbé tegye a gyümölcs alapú fagyikat, de sajnos nekem nem volt.

      Törlés