"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. április 2., szombat

~ KARAMELLÁS RIZSGOLYÓ ~Mikor egy Indiai oldalon megláttam ezeket az aranyló, puffasztott rizsgolyókat, menten elcsábultam tőlük. Rákerestem a neten és egyből feldobott vagy százat, különböző elkészítési móddal. A hivatalos neve egyébként Pori Urundai.... Mondjuk vajmi keveset mond a neve, sőt! Agyalnom kellett egy keveset, hogyan lehetne leegyszerűsíteni a dolgot és megúszni a karamellfőzést, azt a tubusos módszert... Nekem az nem igazán vált be, hogy sűrített, tubusos tejet órákig főzzek, aztán ne sikerüljön és dobjam ki a kukába... Helyette itt a tökéletes megoldás: a tejkaramella cukorka! Pillanatok alatt elkészül és finom bon-bon féleség kerekedik ki belőle. 


Hozzávalók: 10 dkg tea vaj, 20 dkg tejkaramella cukorka / morzsálható /, 4 dkg puffasztott rizs, 1 csipet só.


A vajat egy láboskába tesszük és gyenge tűzön elkezdjük felolvasztani. Közben kibontjuk a tejkaramella cukorkákat és a vajra morzsoljuk. Amikor a vaj teljesen felolvadt, akkor fakanállal krémesre, egyneműre keverjük az egészet.Amikor szép fényes a krém, akkor beleszórjuk a puffasztott rizst és alaposan elkeverjük az egészet.


A ragacsos masszából diónyi adagokat veszünk ki és golyókká formáljuk. A kész golyókat sütőpapíros tálcára rakosgatjuk. Egy órára hűtőbe tesszük a tálcát, hogy megszilárduljanak. 


 Tálaláskor minyon papírba tesszük egyenként, vagy csak tálra felsorakoztatjuk őket. Finom és roppanós nyalánkság...
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése