"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. április 22., péntek

~ EPRES VARÁZS SÜTI ~












Biztos vagyok benne, hogy sokan ismerik az " intelligens" krémes nevű sütemény. Nos, annak az alapján működik ez az epres változat is. Sokszor készítem én is a sima vaníliás, vagy a csokoládés változatát, mert egyszerű és tökéletes, ha gyorsan édességre vágyunk. Igazán könnyed és krémes süteményről van szó, olyan sült puding a jellege. Gyümölccsel párosítva pedig még jobb lesz. Most csak eperrel készült, de szerintem egy erdei gyümölcsös változatot is hamarosan kipróbálok majd vele. Gondolom minél több bogyós gyümölcs bújik meg a puha krémben, annál finomabb is lesz tőle... Próbáld ki, nem fogod megbánni! Ez a mennyiség 5-6 szelethez elég, de ha többre lenne szükséged, akkor duplázd meg a mennyiséget.


Hozzávalók: 3 tojás, 9 dkg liszt, 9 dkg vaj,11 dkg cukor, 2,5 dl tej, 1 csipet só, 1 mokkáskanál vanília eszencia, 10-15 dkg friss eper. Tálaláshoz: eper, porcukor, citromfűlevél.


Az epret szitában megmossuk, majd lecsumázzuk és felkockázzuk. Egy kb. 10 x 20 cm-es püspökkenyérformába sütőpapírt teszünk és a sütőt is bekapcsoljuk 175 °C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket 2 kanál cukorral nagyon kemény habbá felverjük, a sárgájákat pedig fehéredésig keverjük a megadott mennyiségű cukorral. A habos sárgájához keverjük a vaníliát,  a csipet sót, a lisztet, az olvasztott vajat és a langyos tejet. Nem kell megijedni, elég folyós a massza, de ez így jó. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. A masszát a sütőpapíros formába töltjük és a tetejére szórjuk a feldarabolt epret. 




 A formát betesszük a sütőbe 25- 30 percre sülni. Akkor jó, ha szépen felemelkedik és kissé repedezett lesz a sütemény teteje. Kihűtjük és csak utána vesszük ki a papírból. Tálaláskor meghintjük a süteményt porcukorral, tetejére szórunk még egy kevés epret és citromfű levélkét. Szeleteljük és úgy kínáljuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése