"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. március 3., csütörtök

~ROZSKOVÁSZOS MAGVAS VEKNI~











Mivel nagy kenyér imádó vagyok, nagy kihívás számomra, mellőzni azt. Próbálom a fehér kenyeret teljesen kikerülni, de bevallom őszintén egy friss, ropogós "zsírosdeszkának" lila hagymával, nagyon nehezemre esik ellenállni. Próbálkozom, próbálkozom, úgy érzem elég jó úton haladok... Hogy egészségesebb vizekre tereljem a kenyérfogyasztásunkat, neki álltam itthon kenyereket süti. Egészségesebbet és magosabbat. Jó sok maggal, vegyesen. Annyira jó kis receptet sikerült kieszkábálnom, hogy meg is tartom a jövőmnek... Igaz, elég tömör kenyér, de legalább kevesebb kell belőle, mert laktató. Viszont jó hír: a héja ropogós, és ez számomra lényeg...
 
Hozzávalók a kovászhoz: 3 kanál rozsliszt, 3 kanál víz, 1 csipet cukor, 1 ujjbegynyi friss élesztő. Továbbá: 35 dkg világos rozsliszt, 1/2 csésze, rétesliszt, 1/2 csésze, rozsliszt, 1/2 csésze teljes kiőrlésű graham liszt, 3.5-4 dl langyos víz, 1 kávéskanál cukor, 1 csapott evőkanál só. Magvak: 1/2 csésze napraforgómag, 1/2 csésze lenmag, 1/2 csésze zabpehely. Szóráshoz: 1-2 kanál napraforgómag.
 
Előző este, de legalább 10 órával a sütés előtt bekeverjük a kovászt. A vízben elkeverjük a lisztet, a cukrot és az élesztőt. Lefedjük és szobahőmérsékleten hagyjuk. Másnap dagasztótálba tesszük a többi hozzávalót, a kovászt, a magvakat majd ragacsos tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és a kétszeresére kelesztjük. 




Mikor megkelt, lisztezett gyúrótáblára borítjuk és tenyérrel ovális lappá nyomkodjuk. Felcsavarjuk és hosszúkás vekni formára igazítjuk.





  
Letakarjuk és még egy fél órát kelesztjük. Mikor ismét kelt egy kicsit, akkor vízzel lepermetezzük a kenyeret, napraforgómaggal megszórjuk és betesszük az előmelegített, 180 °C-os sütőbe sülni. 




 Kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Rácsra téve hűtjük ki, majd úgy fogyasztjuk.







1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, és biztos finom is!! Ügyes vagy Kriszti! Én nem mernék nekifogni.

    VálaszTörlés