"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. február 3., szerda

~ RÉPÁS SAJTTEKERCS ~


Lassan már lehet azon gondolkodni, hogy mit is tálaljunk a Húsvéti asztalra... Tudom, még korai, de valahogy erről a sajtos ételről nekem az jutott az eszembe, hogy olyan tavaszias fogás. Gondolom a répa tehet róla. Mert ha répa, akkor egyenes arányosan jön a nyúl is a képbe... Na elég az eszmefuttatásból, jöjjön a receptje. Nem túl bonyolult, sőt... Veszünk jó sokféle sajtot, sárgarépát, sütőpapírt és máris kész... Tényleg. Mire leírom hozzá a bejegyzést, addig el is készíthetné valaki... Egy biztos, nagyon sajtos! Véleményem szerint egy hidegtálon, vagy az ünnepi sonka mellett is jól megállná a helyét.


Hozzávalók: 30 dkg Trappista sajt, 5-5 dkg Edámi és Karaván sajt, 1 db tömlős sajt, 1 kisebb sárgarépa, 5 dkg puha tea vaj, csipet só, fehér bors. 


A Trappista sajtból elektromos szeletelővel levágunk 16 szeletet. Veszünk egy tepsit és kibéleljük sütőpapírral. A sajtszeleteket lerakosgatjuk úgy, hogy szélek fedjék egymást. 


           

Előmelegített forró sütőbe toljuk kb. 5-7 percre. Mikor látjuk, hogy a sajt kissé kezd megolvadni, akkor kivesszük a sütőből és kihűtjük. Mire a sajt kihűl, a szélek teljesen egybe szilárdulnak, így kapunk egy hatalmas sajtszeletet. Amíg a sajt sül és hűl, addig a sajtokat és a répát lereszeljük, majd hozzáadjuk a vajat, a tömlős sajtot és ízesítjük az egészet sóval és borssal. Alaposan kikeverjük. 
A sajtkrémet egyenletesen a sajtlapra kenjük, majd szorosan feltekerjük.
A sajttekercset fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Mikor kellőképpen kifagyott a sajtrúd, akkor ferdén felszeleteljük és hidegtálra rendezzük. Friss zöld-félékkel, főtt tojással, sonkával és pirítós kenyérrel kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése