"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. február 4., csütörtök

~ BARNASÖRÖS-FOKHAGYMÁS CIABATTA ~














A házi kenyérnél tényleg nincs jobb... Ezt már megállapítottam egypárszor. És a véleményem nem is fog változni efelől. Számomra élmény a tészta dagasztása, látni ahogy életre kel és nem utolsó sorban pedig amikor sülni kezd...., na akkor van végem igazán. Azok az illatok! A rabja vagyok. Számtalan kenyeret sütöttem már, hol kovászosat, hol dagasztás nélkülit, hol pedig francia hosszúkásat, de mindig akad egy újabb gyöngyszem, amit ki kell próbáljak. Nos, ilyen ez a mostani is, tele mindenféle jóval. Sört nem igazán szoktunk inni, hacsak nem 40 fok van és nyár, de akkor is csak a mentes és a citromos jöhet szóba. Mivel kaptam kóstolóba barna sört, arra gondoltam, hogy végezze egy kenyérben a sorsát. Így lett. Méghozzá  fokhagymával párban. Jó, kapott még egy kis aszalt paradicsomot is.... Ettől lett igazán finom.


Hozzávalók: 1/2 kg átszitált liszt, 1 dl víz, 3 dl. barna sör, 2,5 dkg friss élesztő, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál barna cukor, 1/2 marék darabolt aszalt paradicsom, 2 gerezd fokhagyma.


Az élesztőt felfuttatjuk a vízben, melybe belekeverjük a cukrot és egy kevés lisztet. A maradék lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az aprított fokhagymát és a darabolt aszalt paradicsomot. A végén hozzáadjuk a sört, amiből kissé kikevertük a buborékot, valamint a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás után a tésztát letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Ez után két részre osztjuk, majd hosszúkásra formázzuk és lazán megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kenyereket, majd letakarva fél órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 175 °C és amikor megkelt a kenyér, akkor betesszük őket sülni. Kb. 20-25 perc alatt készre, ropogósra sütjük őket. Langyosra hűtjük, majd kínáljuk.









1 megjegyzés:

  1. Most jön a sütés! :) Igaz, h barnasör nélkül, de már nem vacakoltam a vásárlással.
    Legközelebb olívával és sült hagymával is kipróbálom!
    PO

    VálaszTörlés