"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. január 19., kedd

~ CSIPKE FÁNK ~















Lassan elkezdődik a farsangi szezon, és ilyenkor ellepik a blogokat a különböző fánkok. Se szeri, se száma  sokféle változatának. Vannak olajban sültek, sütőben készültek, vagy éppen valamilyen elektromos masinában... Az én szívem csücske pedig a hagyományos és tradicionális "szalagos " fánk, amit természetesen saját befőzésű sárgabaracklekvárral szoktunk fogyasztani. Persze ez mellett sütöttem már több féle fánkot is. Finom volt a túrós, a sütőporos, a burgonyás, vagy például mint ez, a " csipkés ". Ennek sütőporos a tésztája és majdnem olyan mint a palacsinta tészta. Illetve pont olyan. Célszerű beszerezni hozzá egy csőrös flakont, mert abból kell a tésztáját a forró olajba belenyomni. Tökéletes erre egy kiürült ketchup vagy mustáros flakon. Az olajban pillanatok alatt aranybarnára megsül és olyan hihetetlenül ropogós lesz, hogy konkrétan nem lehet abbahagyni az evését.
 / A csésze mércét az oldalsávban megtalálod. /


Hozzávalók: 1 1/4 csésze liszt, 2/3 csésze tej, 1 nagyobb tojás, 2 kanál porcukor, 1 csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor, olaj a sütéshez. Szóráshoz: vaníliás porcukor.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük majd alaposan kikeverjük. A kész tésztát beletöltjük egy csőrös flakonba. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd amikor már jó meleg, akkor a flakonból körkörös mozdulatokkal elkezdjük belenyomni a tésztát. 1-2 perc alatt megsül, utána szűrőlapáttal megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Sütés után konyhai papírtörlőre szedjük és leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. Langyosra hűtjük majd porcukorral meghintve tálaljuk. Baracklekvár, fagylalt vagy csokoládémártás is illik hozzá.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése