"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. november 28., szombat

~ RUDOLF KEKSZ ~













Régi keksz recept éppen egy aktuális változatban. Ő, Rudolf a rénszarvas...., kekszbe álmodva. Kedves és muris. Gondolom Rudolf azóta már réges-rég útra kelt, hogy a Mikulás szánját ide röpítse a várakozó gyerekekhez. Természetesen a piros orr kötelező volt, hiszen ez a védjegye a kedves rénszarvasnak. A keksz recept a régi, már számtalan formában és ízben került fel ide a blogomba. Gondoltam, ezzel a formával majd örömet szerzek a gyerekek körében. Szerintem egy Mikulás partin elengedhetetlen kellék válhat belőle.... Omlós és porhanyós, egy csepp csokival.


Hozzávalók: 10 dkg tea vaj, 1 kanál zsír, 1 csésze liszt, 1 csipet só, 1 kanál sűrített tej, 1/4 csésze porcukor. Továbbá: 4-5 kocka keserű csokoládé, piros M&M cukorka.


A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük lehűlni. Mikor lehűlt a tészta, akkor enyhén lisztezett gyúrólapra tesszük és vékonyra, kb.2-3 mm-re kinyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a köröket, majd előmelegített sütőben, 175 °C-on 8-10 perc alatt világosra kisütjük a kekszeket. A tepsire ne felejtsünk el sütőpapírt tenni... Míg sülnek és hűlnek a kekszek, addig a csokit egy kisebb zacskó egyik sarkába tesszük, szorosan összecsomózzuk, majd forró vízbe mártva, felolvasztjuk azt. A zacskó sarkát icipicit vágjuk ki, így majd tudunk vele szépen rajzolni. Mikor kihűltek a kekszek az olvasztott csokival szemet, agancsot és orrot rajzolunk, az orr helyére pedig cukorkát is illesztünk. A kész kekszeket hideg helyre tesszük pár percre, hogy a csoki megdermedjen rajta, majd máris kínálhatjuk őket. Kiváló gasztró ajándék is lehet.



 




2015. november 22., vasárnap

~ KARÁCSONYI DIÓS KRÉMES ~
















Megint süteményt hoztam... És megint kezd behálózni a Karácsonyi hangulat. Alig várom, hogy Decembert írjunk és végre feldíszíthessem a lakást a elmaradhatatlan füzérekkel, díszekkel, gyertyákkal és Adventi csecsebecsékkel. Idén a fehéré és a pirosé lesz a főszerep, ilyen színekben fog pompázni a fenyőfa is. Már csak arra kérném a jó Istent, hogy Szent este hintsen már reánk csillogó hópelyheket. Nekem így lenne tökéletes a Karácsony. Meg persze a finom ételekkel és a süteményekkel. Ezt a finom, puha diós csodát biztos megsütöm az Ünnepeke, mert nagyon ide illő, hiszen van benne méz, dió és egy cseppnyi fahéj...


Hozzávalók  tésztához: 1 tojás, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 1 evőkanál méz, 8 dkg cukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 30 dkg liszt. Krém: 4 tojás sárgája, 4 kanál liszt, 4 dl tej, 1 csipet só, 2 kanál cukor, 25 dkg mascarpone, 1 csésze darált pirított dió, 4-5 evőkanál porcukor, 1 csipet fahéj. Díszítéshez: 1/2 csésze darált pirított dió, 4-5 kocka ét csokoládé.


A tészta hozzávalóit a liszt kivételével lábosba tesszük és összemelegítjük. Kissé kihűtjük az alapot, majd ha már langyos a keverék, akkor belegyúrjuk a lisztet. Sima tésztát gyúrunk belőle. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk a tésztát kb. 20x30 cm-es lappokká. A tésztalapokat egyenként sütjük meg egy lisztezett tepsi hátán. A sütő hőfoka legyen 175 °C-fok. A sütési idő kb. 10-12 perc. Míg sülnek a tésztalapok, addig elkészítjük a krémet. A tejet kisebb lábosba töltjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet, a csipetnyi sót. Állandóan kevergetve, sűrű krémet főzünk belőle, majd teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt a krémalap, akkor hozzáadjuk a mascarponét, a darált diót, a porcukrot és a csipetnyi fahéjat. Habverővel krémet keverünk belőle. Ezzel a krémmel töltjük meg a tésztalapokat. A sütemény tetejére hagyjunk 2 kanál krémet és ezzel vonjuk majd be, így a dió könnyebben rátapad majd. Takarjuk le a sütemény alufóliával és hagyjuk egy éjszakán át pihenni. Addigra szépen megpuhul majd. Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét a darált dióval és húzzuk át az olvasztott ét csokoládéval. Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.









2015. november 19., csütörtök

~ FAHÉJ PUSZEDLI ~













Fahéjas süteményeket viszonylag ritkán, sőt szinte alig sütök, mert nem szeretik. Pedig milyen finomak azok! Én imádom! Ha például kakaós csigát készítek, akkor biztos, hogy becsempészek közéjük egy-két fahéjasat is. Naná hogy! Ezt most csak magamnak sütöttem, illetve a felét beszállítottam a munkahelyemre. Ott örülnek minden házi cuccnak... Szerintem ez a sütike megállja a helyét a Karácsonyi süteményes tálon is. Finom és tömény fahéjas... Jól záródó fémdobozban hetekig is el áll. 


Hozzávalók kb. 70 db. puszedlihez: 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 kanál fahéj, 1 csipet só, 2 tojás sárgája, 1/2 dl tej, 15 dkg barna cukor. Hempergetéshez: 5 dkg barna cukor, 1 kanál fahéj. 


A lisztet tálba mérjük majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és a fahéjat. Szárazon összekeverjük. Ez után hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, a tojások sárgáját és a hideg tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva, 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Mikor eléggé hűvös már a tészta, akkor apróbb diónyi darabokra osztjuk a tésztát és gombóccá formázzuk. Minden gombócot egyenként meghempergetünk az előzőleg összekevert fahéjas barna cukorban.










 Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a puszedliket, majd előmelegített, 175 °C-os sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük őket. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd fémdobozba tesszük. Kiváló délutáni uzsonna vagy alkatrész egy sütis tálon...







2015. november 17., kedd

~ÉDES KARÁCSONYI RECEPT JÁTÉK ~






MEGTÖRTÉNT A SORSOLÁS !


 Éppen 25-en jelentkeztetek a játékra, nekem ebből rögtön a 

Karácsony jutott eszembe, hiszen 25.-én ér véget az Adventi

 időszak. Tényleg örülök, hogy ennyi sütni szerető háziasszonynak

 volt kedve, egy kis év végi recept gyűjtögetésre. Remek receptek

 érkeztek, egyik jobb lenne mint a másik az ünnepi asztalomon, nálam is... 

Ahogy 

a bejegyzés elején írtam, ez nem verseny volt, hanem egy játék.

 Játék a szerencse jegyében... A sorsolásra a Random org. oldalt

  hívtam segítségül, így a gép "kezén" múlt a szerencsés kiválasztott.

 Ő pedig nem más, mint 22.-ként beérkező recept tulajdonosa:


EDIT


 Szívből gratulálok neki a doboznyi 

finomsághoz!



A doboz tartalma: 


 Fehér és vörösbor
 Oliva olaj
Csokoládé
Kávé
Mogyorókrém
Diókrém
Áfonya lekvár
Linzer
Tonhalkonzerv
Áfonya likőr
Oliva bogyó
Olajos magvak mix
Mérőkanál
Karácsonyi szalvéta
 Kötény
https://www.random.org/

 file:///C:/Users/Kriszti/Desktop/RANDOM.ORG%20-%20Integer%20Widget.html

Kedves EDIT, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot a bejegyzésben megadott e-mail címen keresztül, hogy a nyeremény átadásának módját megbeszéljük.




Rég volt már játék a blogomon, úgy vélem itt lenne az ideje egy "ízletes" játéknak. Direkt nem versenyt írtam, mert nem abban a szellemben szeretném tartani, hanem abban, hogy jó lenne összegyűjteni virtuálisan egy nagy-nagy süteményes tálra való finomságot, hogy azután ebből a "tálból" ki-ki tudjon magának választani a receptek közül. Gondoltam, hátha itt találja meg valaki az ünnepi asztalra szánt süteményét vagy desszertjét. Olyan édesség recepteket várok, amit Karácsonykor szoktatok elkészíteni a családnak, barátoknak. Lehet régi, tradicionális, nagymama receptje vagy modern, izgalmas és trendi. Mindegy, lényeg, hogy kipróbált legyen és finom. Lehet torta, szelet sütemény, desszert vagy kelyhes finomság. A recepteket fotóval együtt, érkezési sorrendben töltöm fel ide, ebbe a posztba. Mindenki csak 1 receptet küldjön...


A játék időtartama: 2015. 11. 20. péntektől - 2015. 12. 13. vasárnapig tart. A szerencsés nyertes sorsolás útján lesz kiválasztva. Eredményhirdetés hétfőn, 14.-én lesz a nap folyamán.


 És akkor essen pár szó a nyereményről! Mivel megnyertem a Milliomos szakácsverseny fődíját és még mellé 3 doboz ajándékot telis-tele Lidl-finomságokkal, úgy gondoltam, hogy az egyik Ajándékdobozom mintájára, én is megtöltök egyet és azt adom majd át a szerencsés nyertesnek. Mivel mindegyik doboz más-más finomságot rejtett, így az én ajándékdobozom tartalma is ínycsiklandó lesz! Garantálom, hogy nem fog benne csalódni, aki majd megkapja azt.


A kép illusztráció...



Szóval ha van kedved egy játékra, és szívesen megosztod a receptedet és fotóját velünk, akkor ne késlekedj, küld el nekem a kbarakonyi@gmail.com e-mail címemre. Ez után már csak szerencse kell a doboznyi finomsághoz!

 Kellemes készülődést és sok szerencsét kívánok!


1. JUTKA

Kólás Sütemény



Hozzávalók:
a tésztához: 4 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 2 evőkanál étkezési keményítő (ha nincs,helyette lisztet tehetünk), 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál sütőpor, citromlé, csipet só;
a krémhez: 25 dkg krémsajt, 4 dl tejszín, 1 teáskanál zselatin, 8-10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor;
a kólás krémhez: 3 dl kóla, 1 tasak csokoládé ízű pudingpor.
Elkészítése:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral és csipet sóval és kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, az olajat, a kakaót, majd a sütőporral elvegyített lisztet, és a keményítőt. A masszát kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. A zselatint elkavarjuk 3-4 evőkanál vízben hagyjuk kiduzzadni, ekkor felmelegítjük (nem szabad főzni). A krémsajtot a kétféle cukorral simára dolgozzuk, folyamatosan kavarva a zselatint is hozzáadjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a krémsajtba vegyítjük. A krémet a tésztára kenjük, hideg helyre tesszük.
A pudingport a kólával sűrű krémmé főzzük, langyosra hűtjük, ekkor a tészta tetejére kenjük. Jól kidermesztjük.


2.  ANI

Stollen muffin



Hozzávalók 12 muffinhoz: 10 dkg vaj, 2 tojás, 8 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 2 kanál tej, 10 dkg kandírozott citrus héj, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg szeletelt mandula, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja.


A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Magas fokozaton addig keverjük, míg jó habos nem lesz a massza. Ezután beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, a sót és a citromhéjat. Lazán elkezdjük beleforgatni a masszába a lisztet és közben adagoljuk hozzá az apróra vágott szárított és kandírozott gyümölcsöket, valamint a mandulát. Mikor egynemű lett a tészta, kiadagoljuk a muffin papír formákba. Tepsire rakosgatjuk őket és kb. 175 C-on, 15-20 perc alatt készre sütjük a Stolleneket. Mikor langyosra hűltek, megszórjuk a tetejüket vaníliás porcukorral.
 
3. ILIKE

Bejgli



Hozzávalók a tésztához  ( 2 rúd diós, 2 rúd mákos )
1 kg liszt
50 dkg margarin ( fele zsír)
10 dkg cukor
5 dkg élesztő
1 kis pohár tejföl
2 tojás

A töltelékhez:
20 dkg  dió +               20 dkg mák
20   "    porcukor          20  "  porcukor
  1 vaníliás cukor            1 vaníliás cukor
Mindkettőhöz reszelt citromhéj, aki szereti mazsola.
A diós tölteléket kevés forró vízzel összeverjük, épp csak annyival, hogy könnyen kenhető legyen.
A mák töltelékhez kevés forró tejjel keverjük össze.

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Kicsit pihentetjük.
Négy cipóra osztjuk, mindegyiket megkenjük töltelékkel,és felcsavarjuk, zsírozott tepsibe helyezzük.
Megkenjük tojássárgával, és szobahőmérsékleten pihentetjük, kb. fél órát.
Utána megkenjük tojásfehérjével majd hidegre tesszük megint kb. fél órát. ( Maradhat egy éjszakát a spájzban) .
Hurkapálcikával minden rudat legalább 3-4 helyen megszurkáljuk (ne repedjen ki a tészta) és előmelegített  GŐZÖS
sütőben ( a sütő aljába kis lábasba vizet teszünk) szép pirosra sütjük (180 C fok)   kb. 50-55 perc. Ha a teteje nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.
Sokáig eláll, nagyon finom, könnyen szeletelhető.

4. ÉVA

Kókusz kocka

http://takarekoskonyha.blogspot.hu/2011/12/kokuszos-kocka.html

5. MÓNIKA 

Malaga torta

 
Hozzávalók:
piskóta: 3 tojás, 1,5 dl cukor,  0,75 dl olaj, 1,5 dl liszt + 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál sütőpor
habcsók : 4 tojásfehérje, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál darált dió

krém: 3 dl tejszín, 3 dl tej, 1 vanília ízű pudingpor,4 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 10 dkg mazsola, 1 tasak(10g) zselatinpor
csokimáz: 10 dkg étcsokoládé, 1dl tejszín

szirup: 1 dl víz, 1 evőkanál cukor, pár csepp rumeszencia
díszítés: 3 dl tejszín, csokoládédíszek

A piskótához az egész tojásokat a cukorral addig kevertem,míg vastag krém lett.Ekkor  vékony sugárban hozzákevertem az olajat majd beledolgoztam a sütőporral elkevert lisztet.
25x 35-ös ,sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem.
A habcsókhoz kemény habbá vertem a tojásfehérjét a cukorral majd lazán beleforgattam a darált diót. A piskóta tetejére simítottam és 150 fokon  40 percig sütöttem,szárítottam.

A krémhez a mazsolát beáztattam a szirupba. A tejszínt kemény habbá vertem ,hűtőbe tettem.A zselatint  1/2 dl vízbe  duzzadni hagytam. A 4 tojássárgáját csomómentesre kevertem a cukorral , pudingporral és a 3 dl tejjel. Lassú tűzőn vastag krémmé főztem , majd lehűtöttem, többször megkavarva,hogy ne bőrözzön be a teteje.Mikor kihűlt, belekevertem a lecsöpögtetett mazsolát ,a feloldott zselatint és  tejszínhabot.

A csokimázhoz   a tejszínt felforrósítottam ,beletördeltem a csokoládét , egynemű krémmé kavartam és lehűtöttem.

A piskóta alját a megmaradt  rumos sziruppal meglocsoltam. A habcsókos felét bevontam a  csokimázzal, hosszában kettévágtam,  felére kentem a krémet majd a másikkal beborítottam úgy, hogy a csokis rész kerüljön a krémre . Egy éjszakára jól lehűtöttem. Másnap 3 dl tejszínhabbal  bevontam és díszítettem!


6. IRÉN

Hájas tészta



A 0.700 kg hajat összedolgozom 0,200 kg liszttel,0,800 kg lisztet 2 tojással és ecetes vízzel elég kemény tésztává gyúrok.
 A tesztat 3 egyenlo reszre , mig a hajat 9 egyenlo reszre osztom.
Kinyujtom az elso cipot es megkenem egy csomocska hajjal.
 Jobbrol balra hajtom
 Majd balrol jobbra  Lentrol fel  Majd fentrol le hajtom,Ezt a muveletet elvegzem a masik ket cipoval is es egy fel orara a hutobe teszem pihenni.Majd meg ketszer elvegzem ezt a muveletet, mig a haj mind elfogy,
Ket ora pihenes utan forro kessel felvagom,tetszes szerint toltom,izzel, dioval, rahattal.Majd mindenik negyzetet kettobe hajtva a sutoben megsutom .Porcukorral tálalom.

 7. DITTI

Antónia szelet


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 8 dkg hideg vaj (apróra vágva)
  • 1 db egész tojás
  • 1 dl tej
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só
Krémhez:
  • 5 dl tej
  • 25 dkg porcukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 4 dkg kakaó
  • 20 dkg vaj
  • 1 cs. vaníliás cukor
Tetejére:
  • kakaós máz: kakaó, porcukor,vaj,víz
  • vagy csokimáz: étcsoki, vaj
A tészta hozzávalóit rugalmas tésztává gyúrjuk, ha szükséges, kevés tejjel lágyítjuk. 5 részre osztjuk.
A tésztákat nagyon vékonyra nyújtjuk, és nagyobb tepsi hátulján 5 lapot sütünk belőle. Tepsiméret: kb. 25x38 cm.
A vajat és vaníliás cukrot kivéve a krém hozzávalóit csomómentesre keverjük, majd sűrű péppé főzzük.
A tűzről levéve belekeverjük a vajat és a vaníliás cukrot, és ha szép selymesre kevertük, tölthetjük is vele a lapokat (nem kell kihűteni).
Tetejére kakaóból, cukorból, vajból és vízből készült máz, vagy csokiból és vajból készült csokimáz kerül.

8. ANDI

Diós kifli


http://aranytepsi.blogspot.hu/2015/09/omlos-dios-kiflik-segitsutire.html


9. VIVIEN

Bountys nutellás csiga


Hozzávalók:
*45 dkg liszt
*7 dkg vaj
*7 dkg cukor
*2,5 dl tej
*7 g porélesztő

Bountys töltelék:
*10 dkg porcukor
*10 dkg kókuszreszelék
*3 tojásfehérje
*100 g étcsoki

*nutella

A vajat kissé megolvasztjuk és a tejet langyosra melegítjük. A tésztához a hozzávalókat összekeverjük egy tálba és simára gyúrjuk. Majd kétszeresére dagasztjuk. Ezután lisztezett deszkán téglalapot nyújtunk belőle és az egyik felére a tölteléket tesszük( nutella, kókuszkrém csokival), majd a másik felével letakarjuk. 2 cm-es csíkokra vágjuk, megsodorjuk majd feltekerjük. Fél órán át pihentetjük, majd tojással lekenjük és 20-25 percre 180 fokon megsütjük.
A bountys töltelékhez a tojások fehérjét gőz fölött 5 percig verjük. Beleszórjuk a porcukrot és tovább keverjük. Tűzről levéve beleszórjuk a kókuszt is és elkeverjük. Kenhetőnek kell lennie, nem keménynek. Ezzel kenjük meg a tésztát és étcsoki darabokkal szórjuk meg.


 10. MELINDA

Narancsos gesztenyekocka



http://habvero-fakanal.blogspot.hu/2015/11/narancsos-gesztenyekocka-edes.html


11. BOGLÁRKA

Karamell kocka

 


-          4 tojás
-          20 dkg cukor
-          1 dl tej
-          1 dl étolaj
-          2 zacskó 3 in 1 kávé
-          15 dkg liszt
-          1 csomag sütőpor
Krém:
-          3 csomag karamellpuding
-          8 dl tej
-          25 dkg Rama
-          25 dkg cukor
Hab:
-          6 dl tej
-          3 csomag habpor
-          3 csomag habfix
(vagy 5 dl tejszín)
Tetejére:
-          2 teáskanál karamell pudingpor
-          2 teáskanál étolaj
-          3 teáskanál cukor
-          1,5 dl víz

1.      A tésztához a 4 tojássárgáját keverjük ki a cukorral, a tejjel, majd az olajjal, a 2 tasak kávét a liszttel, a sütőporral keverjük össze. A 4 tojásfehérjét verjük fel habbá, és keverjük hozzá a tojássárgás alaphoz.
2.      A sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a masszát, és előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre.
3.      A krémhez a karamellpudingporokat keverjük csomómentesre a tejjel, főzzük sűrűre és hűtsük ki. A Ramát keverjük ki cukorral és dolgozzuk el a kihűlt pudinggal. A krémet simítsuk rá a kihűlt tészta tetejére.
4.      A habporokat a habfixálóval a tejben verjük fel kemény habbá és kenjük a krém tetejére.
5.      A mázhoz 2 teáskanál karamellpudingport keverjük simára az étolajjal, a cukorral, a vízzel és főzzük fel. Még meleg állapotában csurgassuk a hab tetejére, kiskanállal örvényesen  oszlassuk el . Pár órát pihentessük hűtőben.
  
 12. ANDI 
Stollen



. Hozzávalók: 15 deka aszalt szilva ( barack), fehér bor áztatni, 25 deka liszt, 2 deka élesztő, 0,6 deci tej, 1 evőkanál + 3 deka cukor, 12,5 deka vaj, 4 deka darált mandula, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 20 deka marcipán, 20 deka porcukor.

Az aszalt gyümiket a borral egy percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. A lisztet egy mélyebb tálba tesszük, közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt. A tej felét meglangyosítjuk, az 1 evőkanál cukorral ráöntjük, letakarjuk, és meleg helyen megvárjuk, amíg habosra felfut. Közben a vajból 10 dekát mikróban felolvasztunk, elkeverjük benne a maradék 3 deka cukrot, és a maradék tejet. Az élesztős liszthez adjuk a sóval, citromhéjjal együtt, jól összegyúrjuk, majd meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Amíg kel, a kihűlt gyümiket kiszedjük a borból, apró kockára vágjuk. A marcipánt porcukros munkalapon vékonyra kinyújtjuk, félretesszük Ha megkelt a tészta ( sok változás nem történt vele, nem fog a duplájára kelni ) belegyúrjuk az aszalványokat, és akkorára nyújtjuk, mint a marcipánlap lett. A kinyújtott marcipánt a tésztára fektetjük, feltekerjük a hosszabb oldalánál fogva. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarva 30 percig kelesztjük. ( Újfent nem lesz semmi látványos változás) A sütőt 200 fokra előmelegítjük és kb 10 percig sütjük, majd 175 fokra visszavesszük a hőt, és kb 25 perc alatt készre sütjük.



13. MARIANN 

 Angyalok eledele torta


http://mariannkonyha.blogspot.hu/2015/02/angyalok-eledele-torta-angel-food-cake.html 


14. Ildikó

Mézes keksz

 
15. ANDI

Töltött tobozok 



25 dkg darált kekszet összekeverünk 3 ek kakaóporral, 10 dkg pocukorral, pici rummal és annyi hideg kávéval, hogy jól gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
Krém: 10 dkg vajat habosra keverünk 10 dkg porcukorral és 5 dkg kókuszreszelékkel. A masszából nagyobb darabokat tépünk, kúp-alakúra formázzuk, a vastagabbik végénél egy fakanál nyelével lyukat fúrunk, vagy egy karalébé vájóval kiszedjük a közepét és megtöltjük a krémmel. A talpára állítjuk és Chocopic nevű csokipelyhekkel kirakosgatjuk. Tetejét meghintjük porcukorral.


16. NIKOLETTA

Sütőtökös diós pite 


Omlós pitetészta:
300 g liszt
1 kávéskanál só (elhagyható)
120 g vaj
2-3 evőkanál hideg víz

Krémesen lágy töltelék:
450 g sütőtökpüré
400 g édes sűrített tej
2 tojás
60 g barnacukor
1,5 kávéskanál őrölt fahéj
0,5 kávéskanál őrölt gyömbér
0,5 kávéskanál őrölt szerecsendió
(csipet só)

Ropogós diómáz:
120 g darabos dió
1 evőkanál méz (elhagyható)
60 g vaj
60 g (barna)cukor

Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra (légkeveréssel, ha van).
2. Belekeverjük a sót a lisztbe, majd belevagdaljuk a hideg vajat. Tiszta, száraz kézzel összemorzsoljuk, kanalanként vizet adunk hozzá, majd cipóvá gömbölyítjük. Egy kisebb és egy nagyobb darabra osztjuk.
3. A nagyobbik cipót lisztezett deszkán kicsit több, mint 30 cm átmérőjűre és kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Ez így egy 23 cm-es piteformához elegendő. A tésztával kibéleljük a formát. (Ha a tál peremétől kb. 1 cm túlnyulást hagyunk, akkor a maradék tésztából fonatot készítve és a túlnyúló peremre helyezve díszíthetjük is akár. Én most karácsonyi formákat készítettem a maradékból.) Nem szoktam kikenni és belisztezni a formát pitékhez, nem szokott beleragadni, de ki lehet.
4. Kikeverjük a sütőtökpürét a sűrített tejjel (ezután esetleg botmixerrel teljesen homogénné tehetjük, ha rostosabb a tökpürénk), a tojással, a barnacukorral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a szerecsendióval.
5. A keveréket a tálban lévő tésztára öntjük, majd kb. 40 percig sütjük, egészen pontosan addig, míg egy beleszúrt pálcikára már nem ragad rá a töltelék.
6. Ha megsült, akkor teljesen kihűtjük.
7. Felforrósítjuk a grillsütőt (de serpenyőben is lehet) és megpörköljük a diót. Ha kihűlt, kézzel finoman lemorzsoljuk a vékony héját. Ez a lépés kihagyható.
8. Felolvasztjuk a 60 g vajat, belekeverjük a darabolt diót, az evőkanál mézet és 50-60 g (barna)cukrot. Addig melegítjük, míg felolvad a cukor.
9. A diómázat a kihűlt torta tetejére öntjük, egyenletesen eloszlatjuk. Betoljuk a forró grill alá egy-két percre még (Figyeljük, meg ne égjen!). A tortát újra teljesen kihűtjük. Tejszínhabbal díszíthetjük.
10. Sütőtökpüré: a feldarabolt sütőtökből kanállal kikaparjuk a magokat, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve kb. 200°C-on puhára sütjük. Mézzel, fűszerrel meg is kenhetjük akár! Ha kihűlt könnyen lejön a héja. Meghámozott tököt is lehet sütni! Turmixoljuk.
Másik lehetőség, hogy a feldarabolt, meghámozott tököt vízben megfőzzük. Ha megpuhult leszűrjük és turmixoljuk.
Én inkább sütni szoktam, a tortához is sült sütőtökpürét használtam.


17. KRISZTA

Gesztenyés-meggyes csokikosárkák



Hozzávalók: 25 dkg csokoládé, 2 evőkanál olaj, 1 kis üveg magozott meggybefőtt, 25 dkg mascarpone, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál porcukor, 25 dkg gesztenyemassza, kevés rumaroma, 2 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló. 
Elkészítés: A csokoládét az olaj hozzáadásával vízgőz felett megolvasztjuk. Szilikonos muffinformák belsejét bekenjük a megolvadt csokoládéval (egy ecset segítségével), és dermedni hűtőbe rakjuk. 2-3 rétegben legalább fel kell vinni a csokoládét. Amikor az utolsó réteg is megszilárdult, akkor óvatosan lehúzzuk a kosárkákról a formát. A krémhez a gesztenyét áttörjük. A tejszínt a habfixáló hozzáadásával keményre felverjük. A meggyet lecsepegtetjük. A mascarponét kikeverjük a kétféle cukorral, majd belekeverjük a gesztenyét is, ízesítjük a rumaromával. Végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Mindegyik kosárka aljára 1-2 szem meggyet teszünk. Habzsákba szedjük az elkészült krémet, és betöltjük vele a kosarainkat. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. 


18. ÉVA

Diótorta

Szövegközi kép 1


http://vea-receptgyujtemeny.blogspot.hu/2012/01/mascarpones-diotorta.html


19. JANKA

Szilvás bejgli

http://csaak.blogspot.hu/2013/11/szilvaborban-aztatott-aszalt-szilvaval.html 




20. Tünde

Zserbógolyó




http://cheftunder.blogspot.hu/2013/01/zserbogolyo.html


 21. KATALIN

Mézeskalács




Hozzávalók:

1 kg finomliszt                               25 dkg vaj

25 dkg méz                                  40 dkg cukor

6 tojás                                        2 tk.  szódabikarbóna

1 cs. mézeskalács fűszerkeverék            1 tk. őrölt fahéj

½ tk. őrölt szegfűszeg                      1 tk. reszelt citromhéj
1 tk. reszelt narancshéj                      1 ek. citromlé



Elkészítés:
A vajat, a mézet és a cukrot felolvasztjuk, majd visszahűtjük szoba hőmérsékletűre. Azután a liszt kivételével, minden hozzávalót belekeverünk a felolvasztott szirupba. Majd a lisztet is szép apránként hozzákeverjük. Elég híg keveréket fogunk kapni, de lisztezett tálban berakjuk a hűtőbe min. 1 órára, így megfelelő állagú tésztát fogunk kapni.  A hűtés után átgyúrjuk és lisztezett felületen 3mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd tetszés szerinti formával kiszúrjuk. Én ilyenkor is szoktam díszíteni magvakkal, aszalványokkal, stb. Előtte, hogy jól ragadjanak le szoktam kenni felvert tojással vagy tejjel. Előmelegített sütőben 180C°-on, 10-15 percig sütjük.  Amikor kivesszük a sütőből a kalácsokat még puhák, úgyhogy óvatosan emeljük le őket a sütőlapról, de amint kihűlnek, megszilárdulnak. Hűtés után is lehet díszíteni cukros tojásfehérjével készen vett színezett cukormázzal

vagy marcipánnal. Ha fenyőfára szeretnénk dísznek, ne felejtsük el, sütés előtt kilyukasztani a kalácsokat. A díszítésben a gyerekek is tudnak segíteni.


22. EDIT
 
Somlói


Hozzávalók: 6 tojás, 6-6 kanál liszt és cukor,  1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só. Krém: 1 csokoládés pudingpor, 1 tábla csokoládé, rum aroma. Tálaláshoz: tejszínhab, csoki öntet.

Először a piskótát készítjük el, a 6 tojást szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, közben a lisztet a sütőporral összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a liszttel együtt a tésztához adjuk. Ha elkészült, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, majd megsütjük. Amíg a tészta sül, megfőzzük a csokipudingot. Olvasszuk fel az étcsokit is, és keverjük össze a csokipudinggal és adjunk hozzá a rum aromát is. Az elkészült piskótát apróra tépkedjük, egy kisebb tepsibe rétegesen lerakjuk a krémmel. Behűtjük. Tálaláskor felkockázzuk majd tejszínhabbal és csokiöntettel díszítjük.


23. RÉKA

Vegán Karácsonyi torta






1 csésze aszalt szilva, feldarabolva
1 csésze mazsola
1 csésze aszalt áfonya
½ csésze olaj
½ csésze nádcukor
½ csésze méz
1/csésze vörösbor
2 narancs kifacsart leve és héja
1 kiskanál karácsonyi fűszerkeverék (fahéj, gyömbér, szegfűszeg)
2 evőkanál kakaópor
½ tábla csoki
1 csésze liszt
1 csésze őrölt mandala
1 zacskó sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra
  1. Egy lábosban keverd össze a gyümölcsöket az olajjal, borral, mézzel, darabokra tort csokival. Reszeld rá a narancsok héját, és facsard bele a levét. Forrald fel és kevergesd addig, amíg a csoki meg nem olvad benne.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, mandulát, kakaóport, a fűszerkeveréket, sütőport és szódabikarbónát és cukrot. Vedd le a tűzről a gyümölcsös masszát és óvatosan kevergetve szórd bele a lisztes keveréket.
  3. Egy kisebb tortaformát olajozz meg, simítsd bele a tésztát.
  4. Közepes lángon nagyjából másfél óra alatt sül meg. Ha jobban szereted kicsit szottyosan, (brownie állagúan), kevesebb idő is elég.
  5. Hagyd teljesen kihűlni mielőtt kiveszed a formából.
    1. Dekorálhatod magyalággal, aranyszín cukorgyönggyel, aszalt gyümölcsökkel, bevonhatod csokival, vagy fehér cukormázzal.
    Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!
24. Lilla

Bonbon




Hozzávalók:

15 db-hoz kb. 150 g  min. 85 % étcsokoládé

Töltelékhez:

50 g  85 % étcsokoládé,
1 dl30%-os állati eredetű tejszín,
1 mk. mézeskalácsfűszer (fahéj, kardamom, csillagánizs, szegfűszeg),
ízlés szerint esetlegesen édesítő
Elkészítés:


1. A csokoládét vízgőz felett (vagy akinek van csoki olvasztója abban) felolvasztjuk, úgy, hogy kb 100 g-ot olvasztunk fel. Majd elzárjuk a tüzet, és a többi csokit apróra vágjuk és csak ekkor adjuk hozzá.
2.  A bonbon formák aljába, és szélére rakunk az olvaszott csokoládéból, úgy, hogy mindenhová jusson,  de ne legyen túl vastag (kicsit macerás, de megéri). Hűtőbe rakjuk, majd elkészítjük a tölteléket.

3. A töltelékhez a tejszínt felverjük, majd az 51 g olvasztott csokoládéval és a fűszerrel alaposan elkeverjük. 
4. Ha elkészültünk, kivesszük a hűtőből a formákat, és beleadagoljuk a csokihabot, úgy, hogy maradjon egy nagyon kicsit hely a bonbonformák tetején, hogy a maradék csokoládéval le tudjuk zárni.
5. A bonbonformák tetejét a maradék olvasztott csokoládéval lezárjuk, egy kenőkéssel leszedjük a forma tetején maradt felesleges csokoládét, majd hűtőbe rakjuk pár órára.
6. Ha a csoki megszilárdult, könnyedén kipattintjuk belőle a bonbonokat.

25. Andrea

Mogyorós marcipános torta

 
Hozzávalók:
(2 dl pohárral)
2 pohár liszt
1 pohár cukor
1 pohár kefir
0.5 pohár olaj
2 egész tojás
1 cs. sütőpor
1 üveg mogyorókrém
40 dkg marcipán
mogyoró a díszítéshez

A tészta hozzávalóit egy tálban simára keverjük. Pappírral bélelt tepsibe öntjük és 170° sütőben világosbarnára sütjük. Kihűtjük, majd 2 téglalappá vágjuk.
A marcipánt a porcukorral szórt deszkán kinyújtjuk, akkorára amekkora a tésztalapunk.
Összeállítjuk a süteményt. Az alsó tésztalapot megkenjük a mogyorókrémmel, erre helyezzük a marcipánt, erre ismét mogyorókrém, majd a másik tésztalap. A tetejét is megkenjük mogyorókrémmel, mogyorószemekkel díszíthetjük, 2-3 órát dermesztjük a hűtőben és szeletelhetjük.