"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. november 28., szombat

~ RUDOLF KEKSZ ~













Régi keksz recept éppen egy aktuális változatban. Ő, Rudolf a rénszarvas...., kekszbe álmodva. Kedves és muris. Gondolom Rudolf azóta már réges-rég útra kelt, hogy a Mikulás szánját ide röpítse a várakozó gyerekekhez. Természetesen a piros orr kötelező volt, hiszen ez a védjegye a kedves rénszarvasnak. A keksz recept a régi, már számtalan formában és ízben került fel ide a blogomba. Gondoltam, ezzel a formával majd örömet szerzek a gyerekek körében. Szerintem egy Mikulás partin elengedhetetlen kellék válhat belőle.... Omlós és porhanyós, egy csepp csokival.


Hozzávalók: 10 dkg tea vaj, 1 kanál zsír, 1 csésze liszt, 1 csipet só, 1 kanál sűrített tej, 1/4 csésze porcukor. Továbbá: 4-5 kocka keserű csokoládé, piros M&M cukorka.


A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük lehűlni. Mikor lehűlt a tészta, akkor enyhén lisztezett gyúrólapra tesszük és vékonyra, kb.2-3 mm-re kinyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a köröket, majd előmelegített sütőben, 175 °C-on 8-10 perc alatt világosra kisütjük a kekszeket. A tepsire ne felejtsünk el sütőpapírt tenni... Míg sülnek és hűlnek a kekszek, addig a csokit egy kisebb zacskó egyik sarkába tesszük, szorosan összecsomózzuk, majd forró vízbe mártva, felolvasztjuk azt. A zacskó sarkát icipicit vágjuk ki, így majd tudunk vele szépen rajzolni. Mikor kihűltek a kekszek az olvasztott csokival szemet, agancsot és orrot rajzolunk, az orr helyére pedig cukorkát is illesztünk. A kész kekszeket hideg helyre tesszük pár percre, hogy a csoki megdermedjen rajta, majd máris kínálhatjuk őket. Kiváló gasztró ajándék is lehet.



 




2015. november 22., vasárnap

~ KARÁCSONYI DIÓS KRÉMES ~
















Megint süteményt hoztam... És megint kezd behálózni a Karácsonyi hangulat. Alig várom, hogy Decembert írjunk és végre feldíszíthessem a lakást a elmaradhatatlan füzérekkel, díszekkel, gyertyákkal és Adventi csecsebecsékkel. Idén a fehéré és a pirosé lesz a főszerep, ilyen színekben fog pompázni a fenyőfa is. Már csak arra kérném a jó Istent, hogy Szent este hintsen már reánk csillogó hópelyheket. Nekem így lenne tökéletes a Karácsony. Meg persze a finom ételekkel és a süteményekkel. Ezt a finom, puha diós csodát biztos megsütöm az Ünnepeke, mert nagyon ide illő, hiszen van benne méz, dió és egy cseppnyi fahéj...


Hozzávalók  tésztához: 1 tojás, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 1 evőkanál méz, 8 dkg cukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 30 dkg liszt. Krém: 4 tojás sárgája, 4 kanál liszt, 4 dl tej, 1 csipet só, 2 kanál cukor, 25 dkg mascarpone, 1 csésze darált pirított dió, 4-5 evőkanál porcukor, 1 csipet fahéj. Díszítéshez: 1/2 csésze darált pirított dió, 4-5 kocka ét csokoládé.


A tészta hozzávalóit a liszt kivételével lábosba tesszük és összemelegítjük. Kissé kihűtjük az alapot, majd ha már langyos a keverék, akkor belegyúrjuk a lisztet. Sima tésztát gyúrunk belőle. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk a tésztát kb. 20x30 cm-es lappokká. A tésztalapokat egyenként sütjük meg egy lisztezett tepsi hátán. A sütő hőfoka legyen 175 °C-fok. A sütési idő kb. 10-12 perc. Míg sülnek a tésztalapok, addig elkészítjük a krémet. A tejet kisebb lábosba töltjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet, a csipetnyi sót. Állandóan kevergetve, sűrű krémet főzünk belőle, majd teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt a krémalap, akkor hozzáadjuk a mascarponét, a darált diót, a porcukrot és a csipetnyi fahéjat. Habverővel krémet keverünk belőle. Ezzel a krémmel töltjük meg a tésztalapokat. A sütemény tetejére hagyjunk 2 kanál krémet és ezzel vonjuk majd be, így a dió könnyebben rátapad majd. Takarjuk le a sütemény alufóliával és hagyjuk egy éjszakán át pihenni. Addigra szépen megpuhul majd. Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét a darált dióval és húzzuk át az olvasztott ét csokoládéval. Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.









2015. november 19., csütörtök

~ FAHÉJ PUSZEDLI ~













Fahéjas süteményeket viszonylag ritkán, sőt szinte alig sütök, mert nem szeretik. Pedig milyen finomak azok! Én imádom! Ha például kakaós csigát készítek, akkor biztos, hogy becsempészek közéjük egy-két fahéjasat is. Naná hogy! Ezt most csak magamnak sütöttem, illetve a felét beszállítottam a munkahelyemre. Ott örülnek minden házi cuccnak... Szerintem ez a sütike megállja a helyét a Karácsonyi süteményes tálon is. Finom és tömény fahéjas... Jól záródó fémdobozban hetekig is el áll. 


Hozzávalók kb. 70 db. puszedlihez: 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 kanál fahéj, 1 csipet só, 2 tojás sárgája, 1/2 dl tej, 15 dkg barna cukor. Hempergetéshez: 5 dkg barna cukor, 1 kanál fahéj. 


A lisztet tálba mérjük majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és a fahéjat. Szárazon összekeverjük. Ez után hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, a tojások sárgáját és a hideg tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva, 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Mikor eléggé hűvös már a tészta, akkor apróbb diónyi darabokra osztjuk a tésztát és gombóccá formázzuk. Minden gombócot egyenként meghempergetünk az előzőleg összekevert fahéjas barna cukorban.










 Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a puszedliket, majd előmelegített, 175 °C-os sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük őket. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd fémdobozba tesszük. Kiváló délutáni uzsonna vagy alkatrész egy sütis tálon...







2015. november 15., vasárnap

~ CSONGRÁDI ÁFONYÁS LEPÉNY ~













A Váncza süteményes-füzetemből való ez a recept. 1936-os kiadás, konkrétan saláta az egész, a  nagymamámé volt... Több lapja hiányzik, zsírfoltos, szakadozott és szamárfüles. Rémes a fizimiskája, de pont így patinás. Egy agyonhasznált réges-régi antikvitás, de nekem nagyon kedves. Végül is a tartalma a lényeg, az meg mit sem változott az idők során. Szuper receptek lapról-lapra. Annyira szeretem, kitűnik belőle a régi konyhák világa, és tapasztalhatjuk, hogy szinte a semmiből sütöttek a régmúlt asszonyai, finom süteményeket. Ez is pont ilyen. Szinte a semmiből készült és mégis nagyon finom. A recept mazsolát használ hozzá, nekem viszont csak áfonyám volt itthon. 


A tészta hozzávalói: 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 3 kanál cukor, 2 tojás sárgája, 15 dkg zsír, 6 kanál hideg tej. Töltelék: 12 dkg liszt, 3 tojás, 40 dkg tejföl, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor. Szóráshoz: 10 dkg aszalt áfonya vagy arany mazsola.


A tészta hozzávalóit tálba tesszük, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20 x 25 cm-es tepsit, majd a tésztát belenyújtjuk. Kézzel belenyomkodjuk, hogy szépen kisimuljon. Ez után kikeverjük a tölteléket. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a kétféle cukrot. Habosra kikeverjük. A masszát a tésztára öntjük. 






A töltelék tetejére szórjuk az aszalt áfonyát, majd betesszük az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni. Kb. 35-40 percig sütjük, amíg szép világosra nem sül és jócskán megemelkedik a teteje. Ha megsült kivesszük és teljesen kihűtjük. Tálaláskor hosszúkás szeletekre vágjuk fel és porcukorral hintjük meg.







2015. november 10., kedd

~ MILLIOMOS SZAKÁCSVERSENY ~







Sohasem tudhatjuk előre, hogy mit hoz az élet... Történt egyik délelőtt velem, hogy rábukkantam a neten a Lidl konyha oldalán egy játékra. Már javában folyt a megmérettetés, hiszen nyolc tematikus héten keresztül lehetett ételeket elkészíteni és receptjével valamint az elkészült étel fotójával együtt beküldeni azt a játékba. Nem volt megszabva a korlát, bármennyi recepttel lehetett jelentkezni az aktuális témában. Mikor én beléptem a játékba, akkor már két hét megmérettetése lezajlott. Túl voltak a játékosok a Zöldség/Gyümölcs illetve a Magyaros játékhéten. Következett a Szárnyas hét, amiben már én is érdekelt voltam. Izgalmas pár nap következett, hogy vajon hogy sikerül az első hetem. Nagy örömömre, Széll Tamás kiválasztotta a Marokkói csirkecomb receptemet, így nyertem egy nagy doboznyi finomságot a Lidl-től. Hű, nagy volt az örömöm, itt még gondolni sem mertem  a fődíjra. A verseny lényege az volt, hogy az adott héten beérkezett receptek közül kettőt Széll Tamás profi chef választott ki, egy pedig az a szerencsés nyertes volt, aki a legtöbb szavazatot kapta azon a héten az olvasóktól. Így mind a 8 héten volt három kis győztes, aki megkapta a doboznyi finomságot. Ez után következett még 5 hét, a Görög, a Francia, a Halas, a Tejtermék és az Olasz hét. Így állt össze a végén az a 24 recept, ami versenybe szállhatott, az álom nyereményért. Itt már nagyon belendültem és sorra küldtem be a receptjeimet. Meg is lett az eredménye, mert még két héten lettem kiválasztott, az egyik a Francia, a másik pedig a Halas héten, ami után szintén megérkeztek hozzám a doboznyi Lidl finomságok. Aztán elérkezett a verseny vége. Lezárták a megmérettetést és kiírásra került a legjobb 24 recept, amiben 3 az enyém volt. Egy hét izgalom, egy hét reménykedés... Nem mertem esélyt latolgatni, mert az a 24 recept, nem véletlenül került bele a kalapba, hiszen egytől-egyig mind fantasztikus volt. Itt már csak a Zsűrin és Széll Tamáson múlt, hogy ki lesz a befutó, kié lesz a fődíj, az 1 milló forint.... A kihirdetés napján, egész nap a gép előtt ültem és vártam a csodát. Vártam és vágytam, reménykedtem a munkámban. Aztán késő délután egy kattintás után megjelent egy ismerős fotó az a verseny oldalán.., az első pillanatban fel sem tűnt, aztán a sorok többszöri elolvasása után jött a katarzis: MEGNYERTEM A VERSENYT !!! Nem hittem a szememnek. Rögtön elsírtam magam és remegő hangon, a szobában össze-vissza járkálva hívtam fel a páromat. Nem tudom elmondani azt az érzést amit akkor éreztem... Leírhatatlan!!! Önkívület és szívöröm volt. Én lettem a Főnyertes, aki megnyerte a fődíjat, az 1.000.000,-Ft-os Lidl bankkártyát.  A recept pedig, a Francia hétre beküldött, Boeuf Bourguignon  étel volt. Széll Tamás ezt választotta ki a leges legjobbnak. Tényleg nagyon finom étel, érdemes egyszer megkóstolni. Hát így állt mellém a szerencse, így lett belőlem Milliomos Szakács. Rendkívül megtisztelő volt számomra, hiszen ez végül is nem a szerencsén, hanem inkább a kreativitáson múlott. Úgy érzem, ezzel beteljesült egy álmom, és igenis bizonyítékot nyert számomra az, hogy amit csinálok az jó és hasznos. A többéves blog-munkám beérett és meghozta a gyümölcsét. Hálás vagyok és nagyon köszönöm a sorsnak, hogy ezt megadta nekem. Ezek után újult erővel dolgozom tovább, írom a blogomat, főzök tovább sokunk örömére...

Íme a nyertes étel fotója:


http://2.bp.blogspot.com/-VJeWjdSnOag/VAvg4zOFjAI/AAAAAAAAQLo/0T8popTWAxM/s1600/IMG_5620.JPG




2015. november 8., vasárnap

~ GESZTENYÉS KARAMELLÁS SZELET ~














Tipikus őszi sütemény gesztenyével és a sós karamell jellegzetes ízével. A fantáziám szüleménye. Napok óta valamilyen gesztenyés sütin járt az eszem. Hol ilyen, hol olyan formában jelent meg előttem, még jó, hogy a képzelet mezsgyéjén maradtak és nem elevenedtek meg előttem, mert abból csak baj lett volna. Gondolkoztam sima piskótás vagy mézes tészta alapon, de nagyon sütni sem volt kedvem. Így maradt a jó öreg vajas keksz, ami mindig megtalálható a konyhaszekrényemben. Szeretem, mert nagy időráfordítás nélkül is szuper sütemény alap válik belőle. Egyébként nem sokkal drágább mint a "háztartási" keksz, viszont sokkal, de sokkal finomabb. Én a Petit Beurre-t szoktam vásárolni. A süteményben lévő sós-karamella pedig még karakteresebb ízt ad, az amúgy is finom gesztenyekrémnek.... Egyszóval, nagyon puha, nagyon krémes és nagyon finom.


Hozzávalók egy 15 x 20 cm-se tepsihez: 1/2 csomag Petit Beurre keksz, 25 dkg mascarpone, 25 dkg gesztenye massza, 1 kávéskanál vanília eszencia, 3 kanál porcukor, 2 dl tejszín, a karamella krémhez: 1/2 csésze cukor, 2 kanál tejszín, 1/2 mokkáskanál só. Díszítéshez: 2 evőkanál keserű kakaópor, 3-4 kanál reszelt ét csokoládé.


Először a karamellt készítjük el. Egy kisebb lábosba szórjuk a cukrot és megpirítjuk szép sötét színűre. Hozzáadjuk a két kanál tejszínt, a sót és addig kevergetjük, amíg selymes krémet nem kapunk. Félre tesszük és kihűtjük. A gesztenyekrémhez tálba tesszük a mascarponét, a gesztenyemasszát, a vanília eszenciát, a porcukrot és elektromos habverővel habos krémmé keverjük. A tejszínt keményre felverjük és a végén lazán beleforgatjuk a gesztenyés krémbe. A sütemény összeállításához a tepsit folpakkal kibéleljük, majd lerakunk egy sor kekszet. A kekszet megkenjük a karamell krémmel, majd rákenjük a fele mennyiségű gesztenyés krémet. Elsimítjuk. Ismét jön egy sor keksz és az egészet még egyszer megismételjük.





 Befejezésként kirakjuk a sütemény tetejét keksszel és egy kevés krémmel bevonjuk azt. Rászitáljuk a keserű kakaóport és a végén ráreszeljük a csokoládét is. 3-4 órára, de jobb esetben egy egész éjszakára hűvösre tesszük a süteményt, hogy megpuhuljon és össze érjen. Másnap hosszúkás szeletekre felvágjuk és úgy kínáljuk.









2015. november 4., szerda

~ KLASSZIKUS GRÍZES TÉSZTA ~












 Egy klasszikus magyar tésztaétel a régmúlt időkből... Véleményem szerint igen mostohán bánik vele a hazai gasztronómia, mert sokszor említésre sem méltatják. A régi szakácskönyvekben minduntalan szerepel, viszont a modernekben egyáltalán nem írnak róla. Nagyanyáink maguk gyúrt tésztából készítették, ami természetesen sokkal finomabb volt mint a mai kész tészta. Arra gondoltam írok ennek a tésztának egy posztot, hogy igenis helye van a nagy klasszikusok között. Megérdemli. Finom és egyszerű. Egy tartalmas, sűrű leves után kiváló levezető... Porcukorral és lekvárral fogyasztják többségében, de hallottam már olyanokról is, akik savanyúsággal kedvelik.


Hozzávalók: 1 csomag spagetti tészta vagy 3 tojásból gyúrt friss metélt tészta, 1 bögre búzadara, 1/2 bögre víz, 1 csapott mokkáskanál só, 1 kanál cukor, kevés olaj. Tálaláshoz: porcukor, baracklekvár.


A tésztát sós, lobogó vízben fog keményre megfőzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk és zsemleszínűre pirítjuk rajta a grízt. Kevergessük állandóan nehogy leégjen. A végén ízesítjük a pirult grízt a sóval és a cukorral. Hozzáöntjük a vizet, de legyünk óvatosak, mert felsistereg az egész, nehogy megégessük a kezünket. Addig kevergetjük a grízt, míg pergőssé nem válik. Ez után a meleg tésztát összekeverjük a pirított grízzel és máris tálaljuk az ételt. Porcukorral és lekvárral fogyasztjuk.